Ijs

2017-10-24T22:39:09+00:00 juni 2nd, 2013|Categories: Uncategorized|Tags: , |6 Comments

Voor mijn 33e verjaardag ben ik zwaar verwend geweest met mijn mooie KitchenAid … daarmee dat ik nu mijn huisgenoten tracht te  verwennen met zelfgemaakt ijs.
Mijn klein geluk

Ik testte 2 recepten van respectievelijk Anne en Piet

Zelfgemaakt ijs (gemakkelijk, snel en lekker) 

  • 3,5 dl melk
  • 2 dl room
  • 3 eierdooiers
  • 6 eetlepels suiker
  • één zakje vanillesuiker
  • een snuifje zout
  • een ijsmachine (met koelblok)
  1. vries op voorhand je koelblok in
  2. voeg alle ingrediënten toe
  3. roer goed met een garde
  4. giet het mengsel in de ijsmachine.
  5. laat je ijsmachine een half uur draaien
  6. stop je ijs nog even in de diepvries en … klaar!

Zelfgemaakt ijs (gemakkelijk, meer voorbereiding de dag voordien maar echt wel zeer lekker)

  • 8 eierdooiers
  • 250 gram suiker
  • 1 liter volle melk (of halfvolle melk met een gedeelte room)
  • 1 vanillestokje (indien niet beschikbaar, te vervangen door 2 zakjes vanillesuiker bij de 250 g suiker
  1. Zet een liter melk in een kookpot op het vuur
  2. Verwijder de zaadjes uit het vanillestokje en voeg zowel de zaadjes als het stokje toe aan de melk
  3. Scheid ondertussen de 8 eierdooiers van de eiwitten.
  4. Voeg de suiker toe aan de eierdooiers en klop het geheel met een elektrische mixer met kloppers wit: of zoals Piet dat ook noemt: “totdat de suiker het eigeel heeft vastgemaakt”. Als het eigeel gaar en schuimig geklopt is, ziet het geheel er duidelijk een stuk witter uit dan het gele beginmengsel.
  5. Giet de kokende melk bij de witgeklopte eieren en roer met een garde door elkaar zodat het geheel perfect mengt.
  6. Doe het geheel terug in de kookpot en zet opnieuw op het vuur om het geheel te “vaneren”: blijvend roeren met een spatel op een licht vuurtje, zodanig dat het eigeel gaart en het water uit de melk verdwijnt. Zeker niet koken! (want zo heb ik mijn eerste probeersel verpest, als je het laat koken dan krijg je een emulsie van gestold eigeel in het mengsel)
  7. Zet het vuur af als het mengsel begint in te dikken: als je met je vinger een lijn kan trekken op je spatel die niet direct terug dichtstroomt, is je mengsel genoeg ingedikt.
  8. Zet de ganse pot direct in koud water en blijf roeren zodat het geheel kan afkoelen en er geen velletje op het mengsel komt.
  9. Laat een nachtje afkoelen in de ijskast alvorens in de ijsmachine te doen. Laat de ijsmachine draaien op de gewenste stand om smeuïg of vast vanille ijs te maken.

Voila sè, dat was weer lekker, maar vanille is natuurlijk maar vanille en de mogelijkheden zijn legio, wees dus niet geremd om jullie succesrecepten voor ijs ook te delen
mmmm

6 Comments

  1. Kathleen 2 juni, 2013 at 20:44 - Reply

    Hmmmm… Zelfgemaakte ijs. Zalig.
    En een KitchenAid. Chique dinges. Dat mogen ze mij ook altijd geven voor mijn verjaardag. ;)

  2. Katie 2 juni, 2013 at 21:30 - Reply

    Da’s een chic kado!! Bedoel je met de ijkast, de frigo of de diepvries??

  3. la merlette blanche 3 juni, 2013 at 11:28 - Reply

    Binnenkort leen ik eens een ijsmachine uit en dan maak ik sowieso (een suikervrije versie van) dit recept!

  4. Sofie Van Wayenberge 4 juni, 2013 at 15:17 - Reply

    Mmmm… zo’n kom ijs zo ik ook wel lusten. Njam!

  5. Els 23 juni, 2013 at 13:06 - Reply

    Citroensorbet! Supergemakkelijk:
    Suikersiroop maken (water met suiker laten koken) – laten afkoelen – citroensap toevoegen – in de ijsmachine – klaar!
    De hoeveelheden ken ik niet meer vanbuiten, maar het recept staat ook in “ons kookboek”

  6. […] snel ijsrecept bijft een topper, maar tegenwoordig hebben we ook een simpele verbastering om speculoosijs af te […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.