De aandachtige lezer heeft het woord minimalisme hier al zien passeren … ik ben heden ten dage inderdaad serieus in de ban van “minimalisme“.
Niet het extreme soort minimalisme, waar mensen een spullenlijst opmaken van al hun bezittingen en dan aan 150 stuks komen … maar wel in een meer gematigdere vorm.

De interesse kwam vooral uit ergernis in mijn huidige levensstijl.
Ik heb gigantisch veel spullen in huis, zoveel dat ik niet meer juist weet wat ik exact heb of waar het zich bevindt.

Een berging vol conserven.
Bij sommige is de consummatiedrempel te groot, weet ik niet goed waarvoor ik ze zou gebruiken …. om ze dan maar gewoon niet te gebruiken.
Andere koop ik in de winkel telkens opnieuw omdat ik niet meer van buiten weet of ik ze nu nog in voorraad heb of niet (passata is daarvan een goed voorbeeld)
En zo stapelen de conserven zich op. En hoe meer ik heb, hoe minder overzichtelijk het wordt en hoe minder ik ze schijn te gebruiken.

Een frigo vol met eten, zo volgepropt dat ik gewoon geen overzicht meer heb over de inhoud.
Waardoor ik in de winkel uit zekerheid maar voldoende nieuw eten koop.
En uiteindelijk zit er zoveel eten in de frigo dat we het niet tijdig op krijgen alvorens het vervalt.
Zo staan er bijvoorbeeld 5 soorten mayonaise in onze frigo … terwijl we dat bijna nooit eten !!!

Ik heb een kast vol kleren, waar ik nog niet de helft effectief van draag.

De kinderen hebben een kamer vol speelgoed, waar ze niet mee spelen (maar net zoals ik met schoenen, willen ze telkens meer)

Paraplu’s , da’s nog zo iets, we hebben overal paraplu’s rondslingeren, in de berging, in Bjeurn zijn auto, aan de kapstok.
En enkele van die paraplu’s zijn stuk … elke keer grijpen we ernaar, om  bij het openen te beseffen dat deze eigenlijk stuk was.
Mij een raadsel waarom we deze niet gewoon weg doen.

Tijdschriften … dat is ook weer iets dat ik regelmatig koop.
Omdat ze ook vrij veel geld kosten kan ik ze moeilijk wegsmijten … zeker de interieurboekjes en “runners world” niet. Maar waar blijf je ze steken?

En zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen waar we teveel van hebben namelijk alle soorten zakken, kookboeken waar ik niet uit kook, fluohesjes, CD’s waar ik niet meer naar luister en DVD’s waar ik niet (meer) naar kijk, mappen vol documenten die tot jaren terug gaan, pennenzakken, fleece dekentjes, knutselgerief, kuisproducten …

En het is zo gemakkelijk om spullen in je huis te krijgen … maar oh zo moeilijk om ze weer buiten te krijgen !!!

Waar wil ik naartoe?
Niet naar een spullenlijst van 150 spullen in mijn leven, maar wel naar overzicht, meer orde, een vaste plaats voor alles, bewuster koopgedrag en indien mogelijk duurzaam / 2e hands, mijn huidige “just in case-mentaliteit” omzetten naar een “just in time-mentaliteit”.
Zo hoop ik me binnenkort enkel te omringen met spullen die ik echt koester, gebruik en waar ik echt gelukkig van word, en volgens mij kan ik er dan ook meer van genieten.

Hoe ga ik dat aanpakken?
Wel … er zal wel wat energie inkruipen … enerzijds zijn hier in de loop der jaren al héél wat spullen opgestapeld, die ik moet uitsorteren en waarvan ik moet beslissen of ik ze ga gebruiken of wegdoen.
Anderzijds moet ik een manier vinden om de spullen die hier binnenkomen te beheersen, en dat is ook een uitdaging.
Kermissen, feesten, verjaardagen, beurzen, … ze genereren allemaal spullen.
En ook zijn er nog altijd spullen die ik wil en waarvan ik me moet afvragen “Wil ik ze wel echt?”

Een uitdaging dus … zeker voor mij, want in sé ben ik eerder een hamsteraar dan een minimalist. Ik ben trouwens ook een materialist … ik hou van spullen.
Bjeurn, is eerder van het minimalistische soort … maar hij heeft het dan weer moeilijk met het loslaten van spullen (en dat kan ik dan weer gemakkelijker).

Dit wordt een groot project, waarover bijzonder veel over te vertellen valt. Die dingen ga ik dan ook bundelen onder de tag “minimalisme“.
Te verwachten is alvast “project kleerkast”, want dit grote pijnpunt pakte ik als eerste aan.
In elk geval ben ik bijzonder gemotiveerd en merk ik dat ik ondertussen al echt een klik gemaakt heb … Ik merk trouwens al een significante verbetering in de orde in ons huishouden.