Vandaag is het vette dinsdag, de dag voordat de vasten begint en waarop je je nog eens goed mag laten gaan.

Bij mijn schoonmama wordt dit jaarlijks gevierd met een wafelenbak waar de familie, vrienden en buren welkom zijn. Een traditie waar wij maar al te graag aan meedoen en met veel goesting bij aan de tafel schuiven.

Mijn schoonmama is de koningin van de baksels en ik deel (met haar toestemming) haar 3 succesrecepten voor wafels. Zo zijn ze alvast opgeslagen voor het nageslacht.

Na de vasten waag ik me misschien ook eens zelf aan de bewaarwafels, want ik herinner me dat die zalig lekker zijn. Enfin, morgen deel ik mijn 3 voornemens voor tijdens de vastenperiode met jullie.

Brusselse wafels (20 stuks)

Traditioneel recept voor smakelijk knappende wafels

  • 500g bloem
  • 8dl melk
  • 200g boter
  • 30g verse gist (of 11g droge gist)
  • 6 eieren
  1. Laat de boter zachtjes smelten en de melk lichtjes lauw worden.
  2. Ontbind de gist in een gedeelte van de lauwe melk, voeg de gebonden gist aan de rest van de melk toe.
  3. Giet de bloem in een grote kom, maak middenin een put en giet er de melk in met kleine scheutjes terwijl de bloem geleidelijk aan ingemengd wordt.
  4. Scheid de eierdooiers van de eiwitten en klop deze stijf. (ik heb nog eens gevraagd aan de mamie of dit echt wel moet, maar ze heeft me verzekerd van wel … doen dus)
  5. Werk vervolgens, al kloppend, de eierdooiers en vervolgens de boter toe 
  6. Voeg het eiwitten toe en roer terwijl zachtjes met een houten lepel.
  7. Laat het deeg 45min-1u rijzen
  8. Het deeg moet mollig zijn en gemakkelijk over de wafelvorm openspreiden. Indien het te dik is mag je er een scheut lauw water aan toevoegen.
  9. Giet het deeg met een scheplepel over de vorm en laat bakken
  10. Warm opdienen

Gezinswafels (40 stuks)

Goed verteerbaar, licht en bijna altijd geslaagd

  • 1 kg bloem
  • 1,25 l melk
  • 250g boter
  • 50g verse gist (of 18g droge gist)
  • 3 eieren
  • 100g suiker
  1. Ontbind de gist in een weinig gesuikerde lauwe melk en laat rijzen.
  2. Giet de bloem in een grote kom en maak een put middenin
  3. Giet de zacht geworden boter in de put, samen met de geklopte eieren, de suiker en de gist.
  4. Meng met de klopper en voeg de melk geleidelijk toe.
  5. Wanneer het deeg homogeen is, laat 45min – 1u rijzen in een niet te koude of te warme plaats.
  6. Giet vervolgens het deeg met de scheplepel of met een gietpotje in de wafelvorm
  7. Warm opdienen met jam, bruine suiker, poedersuiker, boter, ……

Bewaarwafels

  • 50g bloem
  • 5 eieren
  • 300g suiker
  • 300g boter
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • een beetje melk mag
  1. Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en de bakpoeder.
  2. Splits de eierdooiers en klop het eiwit stijf.
  3. Maak een kuiltje en doe daar de eierdooiers en de afgekoelde gesmolten boter in.
  4. Meng eerst alles wat in het kuiltje zit en meng geleidelijk de rest erbij.
  5. Voeg als laatste het stijfgeklopt eiwit er aan toe.
  6. Zet het deeg een uurtje in de koelkast.
  7. Begin te bakken

 

En voor wie liever de slappe wafels heeft … in de commentaren staat er alvast 2 recepten die ik via via binnenkreeg.