Vandaag is het vette dinsdag, de dag voordat de vasten begint en waarop je je nog eens goed mag laten gaan.
Bij mijn schoonmama wordt dit jaarlijks gevierd met een wafelenbak waar de familie, vrienden en buren welkom zijn. Een traditie waar wij maar al te graag aan meedoen en met veel goesting bij aan de tafel schuiven.
Mijn schoonmama is de koningin van de baksels en ik deel (met haar toestemming) haar 3 succesrecepten voor wafels. Zo zijn ze alvast opgeslagen voor het nageslacht.
Na de vasten waag ik me misschien ook eens zelf aan de bewaarwafels, want ik herinner me dat die zalig lekker zijn. Enfin, morgen deel ik mijn 3 voornemens voor tijdens de vastenperiode met jullie.
Brusselse wafels (20 stuks)
Traditioneel recept voor smakelijk knappende wafels
- 500g bloem
- 8dl melk
- 200g boter
- 30g verse gist (of 11g droge gist)
- 6 eieren
- Laat de boter zachtjes smelten en de melk lichtjes lauw worden.
- Ontbind de gist in een gedeelte van de lauwe melk, voeg de gebonden gist aan de rest van de melk toe.
- Giet de bloem in een grote kom, maak middenin een put en giet er de melk in met kleine scheutjes terwijl de bloem geleidelijk aan ingemengd wordt.
- Scheid de eierdooiers van de eiwitten en klop deze stijf. (ik heb nog eens gevraagd aan de mamie of dit echt wel moet, maar ze heeft me verzekerd van wel … doen dus)
- Werk vervolgens, al kloppend, de eierdooiers en vervolgens de boter toe
- Voeg het eiwitten toe en roer terwijl zachtjes met een houten lepel.
- Laat het deeg 45min-1u rijzen
- Het deeg moet mollig zijn en gemakkelijk over de wafelvorm openspreiden. Indien het te dik is mag je er een scheut lauw water aan toevoegen.
- Giet het deeg met een scheplepel over de vorm en laat bakken
- Warm opdienen
Gezinswafels (40 stuks)
Goed verteerbaar, licht en bijna altijd geslaagd
- 1 kg bloem
- 1,25 l melk
- 250g boter
- 50g verse gist (of 18g droge gist)
- 3 eieren
- 100g suiker
- Ontbind de gist in een weinig gesuikerde lauwe melk en laat rijzen.
- Giet de bloem in een grote kom en maak een put middenin
- Giet de zacht geworden boter in de put, samen met de geklopte eieren, de suiker en de gist.
- Meng met de klopper en voeg de melk geleidelijk toe.
- Wanneer het deeg homogeen is, laat 45min – 1u rijzen in een niet te koude of te warme plaats.
- Giet vervolgens het deeg met de scheplepel of met een gietpotje in de wafelvorm
- Warm opdienen met jam, bruine suiker, poedersuiker, boter, ……
Bewaarwafels
- 50g bloem
- 5 eieren
- 300g suiker
- 300g boter
- 1 pakje vanillesuiker
- 2 koffielepels bakpoeder
- een beetje melk mag
- Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en de bakpoeder.
- Splits de eierdooiers en klop het eiwit stijf.
- Maak een kuiltje en doe daar de eierdooiers en de afgekoelde gesmolten boter in.
- Meng eerst alles wat in het kuiltje zit en meng geleidelijk de rest erbij.
- Voeg als laatste het stijfgeklopt eiwit er aan toe.
- Zet het deeg een uurtje in de koelkast.
- Begin te bakken
En voor wie liever de slappe wafels heeft … in de commentaren staat er alvast 2 recepten die ik via via binnenkreeg.
Lekker hè.ons Lea is een echte super kok.
Lekker!!!
Bedankt voor het delen!
Vraagje…
Ik zoek een recept van lekkere malse wafels. Kan 1 van de recepten van je oma daar voor doorgaan?
Neen ;-)
Hey Tine, bij toeval heb kk net de hand gelegd op een succesrecept van iemand anders voor zachte wafels.
Het recept van mijn mama voor zachte wafels. Ik roep het hieronder even door.
WAFFELS (voor een heel leger)
MENGEN VOLGENS DE VOLGORDE
1 KG BLOEM
1 PAKJE BAKPOEDER 40 GR
1 POND BLOEMSUIKER
20 PAKJES SUIKER VANILLE
3 PAKJES PLANTA
1 KLEIN TAS MELK OF WATER (WATER)
10 EIEREN
Tine,
ik vond toevallig nog een recept voor zachte wafels
* 500 g bloem en een snuifje zout
* 4 eieren, 2 el suikers
* 25 g gist (ik neem aan dat dit verse gist is, dus te converteren naar hoeveelheid droge als je die gebruikt)
* 2,5 dl water, 5 dl melk
* 200g vetstof
* 2el oie, 1 pakje vanillesuiker
* bloemsuiker
Doe de bloem in een kom, strooi aan de rand een weinig zout en maak in het midden een kuiltje.
Breng in het kuiltje de eierdooiers, de suiker en de gist opgelost in een halve kop lauw water.
Verwarm de melk en de rest van het water lichtjes en laat de vetstof erin smelten.
Giet al roerend de melk bij de bloem.
Meng alles tot een glad beslag.
Voeg er de olie en de vanillesuiker bij
Hef er de tot sneeuw geklopte eiwitten onder.
Laat het deeg rijzen op een warme plaats.
Verwarm het wafelijzer, vet het in, schep er dan deeg in en bak de wafels.
Dien de wafels warm op, bestrooid met bloemsuiker.
wat betreft het recept van uw mama… die pakjes planta zijn dat er van 250g of 500g? (just to be sure…)
En de bloem is dat zelfrijzende of gewone?
1pakje bakpoeder… bij ons zit dat in zakjes van 16g (dacht ik) dus gewoon rekenen op 40g?
De hongerigen thuis zijn u alvast dankbaar ;-)
Geen recept van mijn mama … ik neem aan 250g, gewone bloem en 16g bakpoeder/500g bloem
leuke traditie!
wow, wist niet dat er zoveel variaties voor wafels waren (‘k ken er niets van hoor…nog nooit zelf gebakken). Ik dacht wel dat het geheim van een knapperige wafel een beetje spuitwater in het deeg was. Blijkbaar is dat niet nodig
Tja … geen geschikt recept voor mij want ik werk het liefst met wat ik standaard in huis heb
Bewaarwafels maken lijkt me haalbaar. Bewaarwafels bewaren veeeel lastiger :-)
Toch bedankt voor het recept, we proberen eerst het eerste, daarna het laatste (waarvan de kans op slagen van het laatste omgekeerd evenredig zal zijn met het succes van het eerste ;-)