Flessen vlierbloesemsap

Vlierbloesemsiroop, ik heb het altijd lekker gevonden, maar de bereiding leek me iets voor keukenprinsessen met veel tijd en een grote tuin, waarin die -voor mij onbekende- plant lustig groeide.

Wist ik veel dat België vol staat met vlieren, overal waar je bomen vindt, vind je ook vlieren. Daarom is vlierbloesemsiroop maken ook zo een geweldige bezigheid. Het begint al met een mooie wandeling in je buurt om de vlierbloesems te verzamelen.

In mijn zoektocht naar het ultieme recept heb ik zowat iedereen die vlierbloesemsiroop maakt aangesproken voor hun recept, van mijn internetvriendinnen, tot mijn zus haar schoonmoeder. Ik kreeg internetlinks door, maar ook slechte foto’s van uitgetypte recepten met aanpassingen en notities erbij. Heerlijk.

Om tot de conclusie te komen, dat het eigenlijk allemaal niet zoveel lijkt uit te maken. Maar ik wil mijn verworven inzichten wel met jullie delen.

Waar en wanneer

vlierbloesem

De vlieren staan in bloei in de periode mei, juni. En ze zijn te vinden aan bosranden, bermen, oevers … zowat overal als je er begint op te letten.

De vlieren in bloei zijn zeer herkenbaar als ze in bloesem staan, de bloesems groeien in parachutevorm. Als je twijfelt kijk je naar het blad. Het blad bestaat uit kleine blaadjes die tegenover elkaar staan en dan eentje op kop.

Het beste moment om de bloesems te plukken, is na enkele dagen droog, zonnig weer. Regen spoelt het stuifmeel weg, en dat is nu net niet de bedoeling.

Het recept

Vlierbloesem mengsel met citroen

Dit recept is voor 1 liter water, maar natuurlijk ga je voor een grotere batch.

  • 1 l water
  • 25 grote bloesemschermen
  • 0,5 – 1 kg suiker
  • 0,5 – 2 citroenen / limoenen
  • 15 – 60 g citroenzuur (optioneel … bij de apotheker / drogist te verkrijgen)
  1. Maak een wandeling en pluk onderweg de vlierbloesems
  2. Ontdoe de bloesems van blaren, lange steeltjes, insekten, … en dompel ze onder in het water. Snijd de citroenen / limoenen in dunne plakjes en voeg toe. Laat 24u (of wat langer) trekken (in een kookpot, weckpot, propere emmer, ……). Leg eventueel een bord op de bloesems zodat ze zeker onder water zitten.
  3. Pers de citroenschijfjes uit en zeef het mengsel door een handdoek of neteldoek (wat dat ook moge zijn). Het gezeefde sap op het vuur zetten en als het warm is, de suiker toevoegen en roeren. Even laten koken, vuur af, het citroenzuur toevoegen en doorroeren.
  4. Bottel als het nog warm is in schone, steriel gekookte, goed afsluitbare flessen / potjes / doosjes.
  5. Donker en koel bewaren of invriezen (doe je potjes dan wel niet te vol)
  6. En voila, klaar voor consumptie. Let wel … dit is een siroop en moet aangelengd worden met water. Of naar ’t schijnt ook heel lekker in droge witte wijn, cava ……

Tips van mijn experts

In sommige recepten op internet zeggen ze de bloesems mee te koken met het suikermengsel, en daarna te zeven. Dit deed ik mijn eerste batch, maar kan blijkbaar een bittere nasmaak geven. En dan moet je ook je suikermengsel door je handdoek zeven.

Hoe meer suiker, hoe beter de siroop bewaart. Je kan de suiker ook (deels) vervangen door honing.

Overweeg eens om ook gember toe te voegen aan de siroop

De siroop kan ook worden toegevoegd aan heet water, dan heb je vlierbloesemthee.

Op het getypte briefje stonden ook nog enkele voordelen van het vlierbloesemsap vermeld. Verfrissend, dorstlessend, waterafdrijvend en expectorans. Dat laatste heb ik moeten opzoeken, maar maakt de luchtwegen vrij. Goed tegen de hoest dus.

Het citroenzuur wordt toegevoegd voor een langere houdbaarheid, maar is wel echt een meerwaarde. Dit geeft een frisse smaak en zorgt dat het geheel niet te zoet wordt.

Het koken verlengt de houdbaarheid, maar is eigenlijk niet nodig. Het recept van Anita sprak van gewoon alles samen te voegen in het water, 5 dagen te laten trekken op een donkere, koele plaats en dagelijks eens om te roeren. Daarna zeven en op fles zetten. Gebruik bij deze methode wel de 60g citroenzuur.

Invriezen is de manier waarop je het langste kan bewaren. Erika vriest de siroop in, in ijsblokjes.

De mogelijkheden met een vlier lijken wel eindeloos, zo kan je ook cider maken met de bloesems. En in de vroege herfst kan je van de vlierbessen weer sap / siroop maken. Ik heb me trouwens laten vertellen dat vlierbessenazijn ook een aanrader is.

Merci aan Barbaar, Erika, Anita en Miek voor het delen van hun recepten en tips.