Vette dinsdag, de dag voordat de vasten begint … dan gaan we traditiegewijs wafels eten bij de mamie.

2016-02-09_10-05-49

Dit jaar was het een hele dag feest, we waren immers te gast bij een vriendin en haar 4 kinders in Mechelen. Vermits parkeren in Mechelen nogal duur en maximaal voor 2u mag, namen we de bus. De bus is eigenlijk zo handig dat ik me afvraag waarom ik deze niet meer neem … niet moeten rijden, geen parkeerplaats moeten zoeken en geen risico op boetes voor overdreven snelheid. Vertragingen en wachten in de regen zijn dan weer het nadeel. Maar soit … we dwalen af.

2016-02-09_10-06-34

Zo’n dagje full house was echt wel plezant, we kwamen om 10u al in Mechelen aan, en brachten samen een dag vol gezelligheid door. We lieten we de kinderen zichzelf entertainen en ondertussen dronken we koffie, thee, aten we soep (met ballekes), sandwiches, haalden we de vaatwas uit, legde Elke me uit hoe zij haar stoomoven gebruikt (ik gebruik de mijne veel te weinig) en vertelde ik over Marie Kondo, luisterden we K3, werden volledige handen volgekleurd met tatoestift, droomden we van vakantie, … en bleven we maar bijpraten.

Voor de gelegenheid maakte ik citroentaart (ik had nog een blik gecondenseerde, gesuikerde melk staan in de berging en vermits ik een minimalist geworden ben, probeer ik mijn voorraden weg te werken, citroentaart was het eerste recept met gecondenseerde, gesuikerde melk dat ik online vond).
Van de 6 kinderen viel deze bij niemand in de smaak, maar de volwassenen die ik zag doorheen de dag, konden hem wel appreciëren en ook voor mij is dit recept voor herhaling vatbaar … zie onder voor het uitgeschreven recept.

Daarna sprongen we terug op de bus richting mamie … die ook vlak aan een bushalte op die lijn woont … toch wel echt gemakkelijk zo’n bus … ik ga proberen om dat in het vervolg niet meer te vergeten.
De mamie die bakt elke “vette dinsdag” wafels voor vriendinnen, buren en familie. Ook weer een huis vol gezelligheid.

Een topdag, vette dinsdag … morgen start de vasten … voor mij is dat er eentje zonder alcohol en met gezonde voeding.

En jullie … doen jullie mee aan de vasten?

 

2016-02-09_10-41-49

Recept Citroentaart

 • 250 gram speculaas
 • 125 gram gezouten roomboter
 • 1 blikje gecondenseerde gezoete melk (+- 300 gram)
 • 3 citroenen en zeste van 1 citroen
 • 2 eieren
 1. Maal de speculaasjes fijn en voeg daar dan de gesmolten boter aan toe en vermeng alles goed tot een stevig deeg.
 2. Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier of vet in met boter en bestuif met bloem.
  Stort het speculaasdeeg in de vorm en verdeel goed over de bodem; strijk glad met de onderkant van een vochtige lepel.
 3. Zet tenminste 1 uur in de koelkast.
 4. Klop de gecondenseerde melk en de eieren lang en luchtig (klop evt. de eiwitten van de eieren apart goed luchtig en spatel die door het mengsel), voeg er dan het sap van de drie citroenen en de zeste van 1 citroen aan toe en klop alles weer goed door. Het is belangrijk om alles heel goed luchtig te kloppen want anders blijft de taart plat.
 5. Verdeel het citroenmengsel over het speculaasdeeg in de vorm en zet die in de oven.
  Laat 15 minuten bakken op 180 °C (bij mij waren dit 25 minuten)
 6. Haal uit de oven, laat afkoelen en zet minstens 1 uur in de koelkast alvorens te serveren.