Nog voor we op onze reis vertrokken, vroeg ik Miss Sexandthecity het recept van haar gezonde worteltaart. Vandaag wilde ik deze maken maar ik had natuurlijk geen amandelmeel en boekweitmeel en trouwens ook geen dadels, rozijnen en appels, maar ik had wel speltmeel en gedroogde vijgen. Ook had ik ergens gelezen dat je een ei gemakkelijk kunt vervangen door een halve overrijpe banaan en van die laatste had ik er nu net van op overschot. Ik vond het ook zonde om mijn vijgen mee te blenden en ik doe aan niet aan recepten waar enkel het eiwit en niet het eigeel gebruikt wordt (omgekeerd wel, want dan maak ik chocomousse met de eiwitten die overblijven)

Met andere woorden, van het originele recept werd niet veel behouden, maar ik maakte wel een lekkere cake/ brood/ taart …. of hoe je het ook wil noemen. Ik ben trouwens wel fan van de gezondere baksel, waar ook dit onder valt.

 

Verbasterde wortelcake

  • 160g speltmeel
  • 150 g geraspte wortels  
  • 2 el honing
  • 250g gedroogede vijgen (gevierendeeld)
  • 2 bananen
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 1 ei
  • 1 hand gemengde noten 
  • een appel (die had ik niet, maar volgende keer voeg ik nog wat appelstukjes toe)
  1. Stop de droge ingrediënten en de vijgen in een kom en meng dit door elkaar.
  2. Doe de banaan, wortelen, honing en het ei in de blender en meng dit tot een glad geheel.
  3. Doe de droge en natte ingrediënten bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  4. Giet alles in een met bakpapier beklede broodvorm.
  5. Steek 35 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.