Ik deed de proef op de som met een vriendjesalbum en 44% van de kinderen vermeldt “spruiten” als je hen vraagt wat ze niet lusten.
En hoewel ikzelf geen hekel heb aan spruitjes heb ik me tot nu toe eigenlijk nog maar amper gewaagd aan het klaarmaken ervan.
Gelukkig heb ik een stiefzus met goede receptjes … en dit is er eentje van.
Uitgetest en OK bevonden door de kinderen (doch niet in hun top 10 beland, maar dat kan je niet van spruitjes verwachten), en zelfs lekker bevonden door de man.
Origineel was het recept met rookworst, maar vermits ik mijn conserven aan het opgebruiken ben, werd het knackworst, ook niet slecht.
Spruitjes met spekjes, knackworstjes en puree
- 1 ajuin
- 1 teentje knoflook
- 1 kg spruitjes
- 1 blik/bokaal knackworst
- 200 g spekjes
- ketjap – sambal – zout
- te serveren met puree
- Fruit de ui en knoflook in vetstof.
- Roerbak de spruitjes ongeveer 3 minuten zachtjes mee.
- Voeg 3 eetlepels water en zout toe en laat ze ongeveer 5 minuten beetgaar worden.
- Snijd de worst in halve plakjes. Voeg vervolgens de worst toe en bak alles nogmaals 5 minuten.
- Voeg de ketjap toe en bak het nog 2 minuten (niet teveel, anders wordt de smaak te overheersend)
- Op smaak brengen met sambal en zout.
- Lekker met aardappelpuree.
mmm, die ga ik eens proberen. Hier lust niemand spruitjes (behalve ikzelf…) tenzij ik ze klaarmaak in een ovenschotel: aardappelen in kleine stukjes, spruitjes idem, allemaal koken, ajuintje aanstoven, gehakt erbij, en dan alles in een ovenschotel: eerst gehakt, daarna de aardappelen en spruitjes. En overgieten met kaassaus. En dan…. dan zeggen ze dat spruitjes LEKKER zijn… Leve de kaassaus ;)!
Mijn kinderen vinden spruitjes heerlijk. Even koken en dan heel goed opbakken in de pan en lekker kruiden met peper en zout.
Bij ons serveer ik er steevast banaan bij. Eerst bakte ik het mee, maar tegenwoordig doe ik blokjes banaan als bijgerecht apart. Het zoete compenseert de bittere smaak van de spruitjes en het is ook erg lekker bij het zout van spekjes/worst. Een aanrader!