Ik ben eigenlijk op zoek naar leuke recepten van gerechten die op ‘nen hip en ne wip’ klaar zijn.Want ik heb nog steeds mijnen draai niet gevonden nu Liv naar ’t school gaat.
Dit recept hoort eigenlijk niet onder de noemer ‘op nen hip en ne wip klaar’, maar als je de voorbereidingen de vorige dag doet (net als ik) komt het wel in de buurt.
’t resultaat was in elk geval nen aanrader. Hoewel Liv initieel zeer enthousiast was over ‘groene pannenkoeken’ was ze toch niet bijster enthousiast. Wat dan weer goed uitkwam voor Vic. Die pakte gretig de pannenkoeken met zijn vettige pollekes uit haar bord, terwijl Liv de worteltjes uit zijn bord prikte.
En de 30+ers, die aten netjes, zonder te smossen, met hun bestek … hun hele bord leeg.
Spinaziepannenkoeken
- 400g bloem
- 4 eieren
- 900 ml melk
- 5 el olie
- 2 teentjes look
- 2 fijngesnipperde uien
- 600g jonge spinazieblaadjes
- 1 kg wortels
- honing (of ahortsiroop)
- tijm
- visfilet
het deeg (dit kan je een dag tervoren maken)
- Roer de bloem, eieren en melk tot een glad beslag. Tips om brokken te vermijden… voeg de melk geleidelijk toe en zorg dat je steeds een glad beslag hebt alvorens meer melk toe te voegen.
- Verhit 1 el olie in een koekenpan en fruit de uisnippers glazig. Voeg look toe en roerbak de spinazie. Kruid met peper en zout.
- Mix het spinazimengsel door het beslag
De worteltjes (een dag tervoren)
- snijd de worteltjes in reepjes en kook tot ze zacht zijn. Giet af
De dag zelf
- stoof de worteltjes in boter, ahornsiroop (of honing) en tijm
- bak de vis
- Verhit 1 el olie in een grote koekenpan en bak hierin op een matig vuur de spinaziepannenkoeken.
- Leg de spinaziepannenkoeken op een bord en verdeel er de worteltjes en vis in brokjes tussen
mmm dat moet ik uitprinten, dochter hier is een vis en wortelliefhebster… (da’s beter dan de mama want die lust geen waterbeesten…)
Zal wel lekker zijn geweest maar het ziet er wel gruwelijk uit!
LOL kaatje, je hebt misschien wel gelijk, maar een recept zonder foto is nog triestiger ;-)
Geweldig interessant! Ga je nu een kookrubriek oprichten met recepten voor kritische kleuters? Misschien vind je ook wat inspiratie op onze kooksite http://www.lekkervanbijons.be (even reclame maken :-0) Er zit een rubriek in voor kids en ook een kookgroep met gelijkgestemden.
Om het saaie eten wat op te vrolijken, heb ik alvast leuke bakvormpjes in huis gehaald. Puree in de vorm van een auto, tractor of vrachtwagen is zoveel lekkerder als je denkt aan de presentatie. Zelfs witloof met hesp werd zo een succes!
@leen: Ik wil een kookrubriek, kindvriendelijk, lekker, gezond en zeeeeeer snel klaar. (en het laatste is het belangrijkste want ’s avonds hebben ze hier niet veel geduld) maar ik ga uwe site ne keer uitproberen. leuk idee trouwens van de vormpjes
Ik heb een tip! Een recept dat ik veel klaarmaakte toen ik mijn uren nog niet zelf kon regelen en soms eten moest maken op minder dan een half uur terwijl er vier kinderen jengelden/ruzie maakten/honger hadden/in slaap vielen in de zetel/…
Bak enkele dikke worsten. Haal ze uit de pan. Bak een fijngesneden worteltje en eventueel wat look kort aan. Voeg de worst terug toe. Doe er een blik gepelde tomaten bij en een laurierblaadje. Deksel op de pan en laten sudderen, terwijl je intussen rijst kookt.
Dit is hier altijd een succesrecept geweest.
Andere tips: croque monsieur met geraspte wortelen, lasagne die in het weekend al is klaargemaakt. Ook spaghettisaus of vol-au-vent maakte ik al eens op voorhand. En spinazie met in de microgolf gekookte aardappeltjes (of spinaziestoemp) en een omelet is snel klaar.
Diepvriesgroenten zijn ook super voor als het snel moet gaan – en supervers ingevroren dus met vitamines geen probleem hoor (om op het ‘gezonde’ even in te gaan :-))
Met een patatje, wat witte saus en een worst/hamburger/kipfilet… heb je dan ook heel snel eten op tafel! Of nu het echt het seizoen is: enkele appels de microgolf in met lepel suiker en hop: verse appelmoes :-) (uit bokaal lusten onze meneertjes het niet, zou anders nog wel wat sneller zijn…)
Andere succesrecepten: macaroni met ham, kaas, worteltjes & broccoli (kwestie van ook aan de groenten te denken!) & spaghetti (natuurlijk, moet minstens 1 keer per week op tafel komen!!)
Ik kijk al uit naar nog nieuwe ideeën, want beetje extra inspiratie is altijd welkom!
wat hier bij dochterlief meestal een hit is, zijn gewoon gewokte diepvriesgroenten (kant en klaarmengeling hoor), waar van die kleine worteltjes en boontjes of peultjes inzitten, is ze dol op en gaat nog vlug ook én is gezond hihi.
Vlees en aardappeltjes erbij en klaar… enige werk is de aardappels schillen.
of je doet zoals mijn broer doet: die maakt de avond voordien het eten van de volgende dag al grotendeels klaar… die heeft zo’n kookboekje: vandaag koken voor morgen… zo moet ie daags nadien alleen opwarmen en eventueel vlees bakken, de rest doet ie als de kinderen slapen
In uw kookrubriek ‘snel klaar’ ben ik ook wel geïnteresseerd, want hier moet er ook elke avond liefst binnen het half uur wat eten op tafel getoverd worden. En de gewone boerenkost doet het hier nog altijd het best, groenten komen bij ons bijna altijd uit de vriezer (hij zit nu al vol: boontjes, wortels, witte kool, rode kool,… allemaal rechtstreeks uit de tuin ingevroren …).
Nog een ideetje voor een snel-klaar gerecht: vis in een grote pot doen, flink wat kruidenboter erbij, evt nog wat extra peper, bieslook, laurier en dan naar believen in sneetjes snijden en erbij doen: courgettes, tomaat, wortels en in de microgolf tot de vis gaar is. Samen met puree en smullen maar.