Al meer dan een maand was ik mijn haar volledig Low Poo, OH Poo feitelijk, als we helemaal correct willen zijn.

Wat meer info over wat Low Poo, OH Poo, Noo Poo en consoorten allemaal juist zijn vind je hieronder in de infographic.

Kort samengevat komt het erop neer dat de commerciële shampoo’s nogal wat schadelijke stoffen bevatten. Je hebt de sulfaten, die zorgen voor het schuimeffect, maar terwijl wel héél aggressief zijn voor je haar en hoofdhuid en die de natuurlijke beschermlaag steeds strippen. Dan zijn er de siliconen, die een laagje om je haar vormen dat deels wel beschermd, maar ook weer kan ophopen (buildup) en je haar dof en futloos maakt op den duur. En uiteindelijk zijn er de parabenen, die je shampoo langer houdbaar maken, maar ook kankerverwekkend zijn.

Het gebruik van de gewone commerciële shampoo’s noemt men Poo Poo of Full Poo, gebruik je producten zonder sulfaten, siliconen en parabenen, dan is dat Low Poo, en als je overschakelt op natuurlijke producten dan heet dat No Poo.
Low Poo en No Poo hebben nog wat onderverdelingen, zo kan je in No Poo zelfs zo ver gaan dat je je haar enkel met water (Water Only), of zelfs niet meer wast (Sebum Only).

Het doel van héél dat Low/Noo Poo verhaal is natuurlijk om uiteindelijk gezonder haar te verkrijgen, dat niet meer zoveel gewassen moet worden.

Ik heb al héél mijn leven problemen met mijn haar, snel vettig, noch steil noch krullend en dan nog frizz ook. Het gevolg was dan ook dat ik dagelijks mijn haar waste en brushte met de haardroger. De laatste jaren liet ik het uitsteilen met een keratinebehandeling, wat een heerlijkheid was (nooit meer moeten brushen en sluik gezond haar), maar de keratinebehandeling zelf was niet zo gezond, en ik was het ook wat beu om elke 4 maand daarvoor naar Brussel te gaan.
En dan gingen we op reis, ik liet nog een laatste keer mijn haar uitsteilen en daarna volgde een periode waar we ons haar een pak minder wasten (leve de maïzena) en al helemaal geen haardroger hadden. Toen ik na 14 maand terug thuiskwam en mijn haar liet knippen, merkte ik tot mijn grote verbazing dat ik ineens een pak krullen had.

Mijn zus was ondertussen al een hele tijd enthousiast aan het experimenteren in de No Poo categorie (wassen met ei en koffie en van die zaken), en ook zij had hierdoor ineens krullen.

En zo ben ik onder haar invloed ook mee in het Low/Noo Poo verhaal gestapt. Ik heb niet de goesting om te volharden met vettig haar en te experimenteren met alle producten die ik in mijn keukenkasten heb staan, tot ik gevonden heb wat voor mijn haar werkt, maar een lightversie zag ik wel zitten … en zo kocht ik me een blok aleppozeep.

Ondertussen was ik mijn haar (en lijf) al een hele tijd 2 keer per week met aleppozeep en spuit ik er nadien een mengsel water-azijn op om het terug zacht te maken, de haardroger gebruik ik enkel nog maar om mijn spiegel te ontwasemen en zelfs de maïzena heb ik sindsdien niet meer gebruikt.

En ik moet zeggen, het werkt goed, mijn haar wordt niet meer zo snel vettig en het is een zaligheid om zo weinig werk aan mijn haar te hebben. Ik ben trouwens ook blij dat ik van die zeepresten van shampoo en douchegel verlost ben in de douche.

Een succesverhaal dus, waar waarschijnlijk nog wel een vervolg aan zal komen !!!

Ter info

  • Ik kocht mijn aleppozeep in de biowinkel in het centraal station van Antwerpen, maar online kan je deze ook vinden en ik veronderstel dat deze in anderen biowinkels ook wel te vinden is.
  • Op facebook is er een interessant groepje nl. No Poo (geen shampoo) & Low Poo – NL