Al meer dan een maand was ik mijn haar volledig Low Poo, OH Poo feitelijk, als we helemaal correct willen zijn.
Wat meer info over wat Low Poo, OH Poo, Noo Poo en consoorten allemaal juist zijn vind je hieronder in de infographic.
Kort samengevat komt het erop neer dat de commerciële shampoo’s nogal wat schadelijke stoffen bevatten. Je hebt de sulfaten, die zorgen voor het schuimeffect, maar terwijl wel héél aggressief zijn voor je haar en hoofdhuid en die de natuurlijke beschermlaag steeds strippen. Dan zijn er de siliconen, die een laagje om je haar vormen dat deels wel beschermd, maar ook weer kan ophopen (buildup) en je haar dof en futloos maakt op den duur. En uiteindelijk zijn er de parabenen, die je shampoo langer houdbaar maken, maar ook kankerverwekkend zijn.
Het gebruik van de gewone commerciële shampoo’s noemt men Poo Poo of Full Poo, gebruik je producten zonder sulfaten, siliconen en parabenen, dan is dat Low Poo, en als je overschakelt op natuurlijke producten dan heet dat No Poo.
Low Poo en No Poo hebben nog wat onderverdelingen, zo kan je in No Poo zelfs zo ver gaan dat je je haar enkel met water (Water Only), of zelfs niet meer wast (Sebum Only).
Het doel van héél dat Low/Noo Poo verhaal is natuurlijk om uiteindelijk gezonder haar te verkrijgen, dat niet meer zoveel gewassen moet worden.
Ik heb al héél mijn leven problemen met mijn haar, snel vettig, noch steil noch krullend en dan nog frizz ook. Het gevolg was dan ook dat ik dagelijks mijn haar waste en brushte met de haardroger. De laatste jaren liet ik het uitsteilen met een keratinebehandeling, wat een heerlijkheid was (nooit meer moeten brushen en sluik gezond haar), maar de keratinebehandeling zelf was niet zo gezond, en ik was het ook wat beu om elke 4 maand daarvoor naar Brussel te gaan.
En dan gingen we op reis, ik liet nog een laatste keer mijn haar uitsteilen en daarna volgde een periode waar we ons haar een pak minder wasten (leve de maïzena) en al helemaal geen haardroger hadden. Toen ik na 14 maand terug thuiskwam en mijn haar liet knippen, merkte ik tot mijn grote verbazing dat ik ineens een pak krullen had.
Mijn zus was ondertussen al een hele tijd enthousiast aan het experimenteren in de No Poo categorie (wassen met ei en koffie en van die zaken), en ook zij had hierdoor ineens krullen.
En zo ben ik onder haar invloed ook mee in het Low/Noo Poo verhaal gestapt. Ik heb niet de goesting om te volharden met vettig haar en te experimenteren met alle producten die ik in mijn keukenkasten heb staan, tot ik gevonden heb wat voor mijn haar werkt, maar een lightversie zag ik wel zitten … en zo kocht ik me een blok aleppozeep.
Ondertussen was ik mijn haar (en lijf) al een hele tijd 2 keer per week met aleppozeep en spuit ik er nadien een mengsel water-azijn op om het terug zacht te maken, de haardroger gebruik ik enkel nog maar om mijn spiegel te ontwasemen en zelfs de maïzena heb ik sindsdien niet meer gebruikt.
En ik moet zeggen, het werkt goed, mijn haar wordt niet meer zo snel vettig en het is een zaligheid om zo weinig werk aan mijn haar te hebben. Ik ben trouwens ook blij dat ik van die zeepresten van shampoo en douchegel verlost ben in de douche.
Een succesverhaal dus, waar waarschijnlijk nog wel een vervolg aan zal komen !!!
Ter info
- Ik kocht mijn aleppozeep in de biowinkel in het centraal station van Antwerpen, maar online kan je deze ook vinden en ik veronderstel dat deze in anderen biowinkels ook wel te vinden is.
- Op facebook is er een interessant groepje nl. No Poo (geen shampoo) & Low Poo – NL
En hoe ruikt dat allemaal? Want ik moet eerlijk toegeven dat ik pas gewassen haar dat naar ‘shampoo’ ruikt wel leuk en ook geurende douchegel is hier een ‘must’ ?
Dan moet ik je teleurstellen, het is zowat geurloos, die typische shampoogeur heb je niet. Al kan je misschien wel experimenteren met etherische olie, maar dat doe ik niet.
Het gevoel van versgewassen haar, dat heb je dan weer wel.
Waarom niet zelf zeep maken? Op het internet leer je wel hoe (oa.http://zeep.vanderleden.com/zeepmaken.php). En denk je echt dat biologische olijfolie geparfumeerd met biologische laurierbesolie die verzeept worden met natronloog gemaakt met WC-ontstopper, echt nog zo biologisch is? Wel beter voor de natuur, maar verknoei daarvoor in elk geval toch geen dure biologische extra vierge olie.
Ik veronderstel omdat ik een minimalist ben … mijn zoektocht naar minimalisme is gestart omdat ik meer rust wou in mijn hoofd. De hoofdreden bij mij is het streven naar eenvoud in mijn leven, en ik vind het gebruiken van zo een blok zeep die ik koop een pak eenvoudiger dan het zelf eerst te moeten maken.
Al moet ik toegeven dat het wel tof lijkt om het eens te proberen, toch zie ik me er niet direct aan beginnen.
Interessant! Ik zit voorlopig in de categorie low poo, met shampoo van Hema zonder sulfaten en shampoo bar van Lush.
Lush is blijkbaar helemaal niet low poo, dat bevat even goed sulfaten, las ik ergens…
Hier ook op zoek. De veelgeprezen shampoo van Madara al enkele maanden aan t gebruiken maar ik merk weinig verschil. Ik gebruikte daarvoor ook al wel een biologische shampoo. Dit interesseert me dus wel. Alleen die azijn schrikt me af omdat ik een erg gevoelige huid heb. Welke verhouding tussen water en azijn moet je gebruiken?
En wat een mooi potje voor je maïzena!
En dankjewel aan je mama : choco schift niet meer, jeuj.
Ik ben ook wel geïnteresseerd om de juiste verhouding azijn-water te kennen.
Awel … ik lees altijd 250 ml verhouding 1 op 8. Maar in de spuitbus die ik gebruik is verhouding 1/1, maar ik gebruik zo wel veel minder.
That is an interesting story. If I have understood it correctly. It is difficult with translation. I stopped using any soap or shampoo on my body about 3 or 4 months ago. I thought I would get itchy but I haven’t. It is so much quicker to shower too. I have short hair so it is probably easier for me. I use an organic shampoo occasionally. I use coconut oil as a moisturiser and in my armpits. The wonderful thing about the coconut oil is that I no longer get spots on my face and my skin feels great. So many products out there are purely commercial but people have been brain washed into believing that they need them. It is a shame.
you understood well, and I totally agree with your last statement ;-)
Today I bought also coconut oil, to make toothpaste. The nice thing is that you only need a few things to replace a lot of products.
Ik heb na het lezen van je blogpost nog enkele vraagjes.
Ik ben al geruime tijd voor heel het gezin overgestapt naar biologische douchegel, shampoo, haarbalsem, deo, tandpasta,….
Zou ik dan nog voordeel halen uit het overstappen naar Aleppozeep?
Ik kleur mijn haar (gewoon bij de kapper, niet met natuurlijke kleuringen) – het grijs moet nu eenmaal nog voor verschillende jaren gecamoufleerd worden. Volstaat wassen met aleppozeep dan om mijn kleur mooi te houden?
Momenteel was ik mijn haar om de 2 dagen, in de praktijk dus telkens na het sporten. Ik las dat jij een loopster bent, hoe zit het dan met je haar na het sporten, dus als je gezweet hebt?
Hey Liesbet, het hangt er allemaal vanaf wat je doel is natuurlijk.
Als je de sulfaten, parabenen en siliconen wil mijden dat moet je misschien de ingrediënten van je biologische producten eens checken, want biologisch wil niet noodzakelijk zeggen “low poo”. In volgende link heb je wat uitleg over hoe je de schadelijke ingrediënten kan herkennen.
Als je wil minimaliseren op aantal verzorgingsproducten dan heeft aleppozeep als voordeel dat dit vele toepassingen heeft (je kan er zelfs je tanden mee poetsen).
En als geld een drijfveer is, dan vermoed ik ook dat je met aleppozeep goedkoper af bent dan met de verschillende biologische producten.
Ik kleur mijn haar ook met gewone kleuring, vermits mijn eerste kleuring met natuurlijk product alles kleurde behalve mijn grijze haren :-) Maar ik kan moeilijk vergelijken of aleppo de kleur goed houdt, want ik ben nog maar net beginnen kleuren, en mijn start met kleuren viel ook samen met mijn begin met aleppozeep.
Ik was 2 keer per week, meestal doe ik gewoon mijn haar vast tijdens het sporten en op mijn hoofd zweet ik niet zo erg veel, ik was na het sporten wel mijn lijf, maar niet altijd mijn haar (ik loop 3 keer per week en fiets dagelijks 24km).
Vandaag voor de eerste keer met aleppozeep gewassen (door jou geïnspireerd, want dat gedoe met bicarbonaat etc. zag ik niet zitten) en het was wel heel duidelijk dat ik er na dat wassen nog iets op moest gieten. Nu gewoon snel een handje azijn over gegoten en uitgespoeld. Maar hoe doe jij dat? Moet alles met citroen/azijn? Doe je dat dan nog onder de douche? Spoel je dat weer uit?
Mijn hoofdhuid voelt al wel de hele dag zalig niet-jeukerig!
ik doe dat met een spuitbus 50% instanet – 50% water. Ik doe dat onder de douche en spoel dat meestal niet uit.
Instanet?! Serieus?! Dat is een waardige vervanger voor azijn? Het lijkt me zeer chemisch…
Ik had appelazijn gekocht, maar dat gebruik ik nooit meer. Niet te luchten!
Ik heb me verkeerd verwoord. Ik heb een lege bus instanet gevuld met 50%water en 50% azijn. Geen instanet op mijn haar hoor ?
Ah oef! Ik wilde je al waarschuwen dat je binnenkort met blauw haar zou rondlopen ;-)
Gewone azijn valt me ook beter mee dan de appelazijn. Maar ik twijfel toch nog aan de aleppozeep. Het voelt zo raar… En mijn haar wordt even snel vettig helaas
Misschien hangt dat af van haar tot haarsoort. Na het uitspoelen van de aleppozeep voelt mijn haar ruw, maar na de spoeling met het azijnmengsel is het terug zacht en goed doorkambaar. Misschien moet je helemaal no poo gaan als je wil dat je haar minder snel vettig wordt.
Ok, dan krijg je plots interesse in het hele no poo, low poo ding. Je denkt laat ik dat eens googlen en waar kom ik uit? Juist ja hier :-D.
Dit had ik dus gemist op je blog.
Ik ga me er toch ook eens aan wagen. Al ben ik al meer dan een jaar bezig met mijn haar maar 1 à 2 keer per week te wassen. Dus ik hoop dat de overstap niet al te zwaar zal zijn.
mijn zus wast ondertussen enkel nog met water, ik ben nog steeds bezig met de aleppozeep en ik was 2 keer per week. Al een hele verbetering tov dagelijks zoals ik vroeger deed.
[…] zij experimenteert en ik neem over wat goedgekeurd wordt. Net als haar sloot ik me aan bij de No/Low Poo club, ik was mijn haar niet meer met de producten waarin sulfaten, parabenen, siliconen zitten. Het […]
Hele handige infograph! Over wassen met aleppozeep en daarna een water-azijn mengsel moet ik wel even wat kwijt: dit is enorm schadelijk voor je haar. Zeep heeft een hele hoge pH (basisch, vergelijkbaar met een haarverf) en azijn-water mengsels zijn vaak nog steeds veel te zuur (ook erg schadelijk) Het maximale azijn is 5ml in 150ml (theelepel in een glas), dan komt de pH op 4. Extreem lage of hoge pH’s maken je haar letterlijk kapot totdat het breekt. Soms merk je dit pas als het al te laat is, want vlak na kan je haar juist zacht voelen (misschien heb je weleens gehoord van iemands haar die ”snotterig” was na bleken. Nouja dat dus).
Nog nooit gehoord van snotterig haar, maar azijn op water dat klinkt in elk geval ook niet zo gezond hé. Ik heb echter wel goede ervaringeren ermee, maar ik spoel de azijn wel steeds uit en ik breng aan op waterverzadigd haar met een verstuiver, dus ik neem aan dat dat niet zo geconcentreerd wordt opgenomen door het haar.
Door jouw post ben ik sinds april aan het experimenteren met No Poo en Water Only. Vandaag ging ik naar de kapper en mijn vaste kapster merkte spontaan op dat mijn haar wat dikker aanvoelt en dat ik ook persies meer haar op mijn kruintje heb.
Mijn routine is wassen met warm water, afspoelen met een drinkbus gefilterd lauw water waar maar een koffielepel azijn is toegevoegd. 1 x per week gebruik ik een eidooier als “shampoo”. Om mijn haar te drogen gebruik ik de towel methode van Susan Murray. Sinds een maand borstel ik mijn haar met een BBB (boar bristle brush).
Dus bedankt voor je post over de No Poo /Low Poo- methode. ?
kei tof … ik heb ook zo een borstel, maar feitelijk gaat dat niet goed samen met krullen, want krullen houden niet van een borstel. Ik blijf nog steeds aan de aleppo voorlopig, maar mijn zus is ook water only en dat werkt dus goed. Zeggen dat ik dat vroeger nooit geloofde dat dan kon.
Dag Annelyse, blijf je nog altijd volharden? Ik ben van om de dag wassen naar 1 keer per week wassen gegaan. Ik dacht een low-poo shampoo gekocht te hebben, maar blijkt niet te zijn.
Wat is je ervaring na al die jaren? Gebruik je de alleppozeep nog?
Hey Marjan, ik moet bekennen dat ik niet meer low-poo ben. Mijn zuster echter wel, dus ik geloof er nog wel in. Ik ben ermee gestopt doordat ik ben beginnen met mijn haar (zelf) te verven. Op een bepaald moment begon mijn haar echter gelig uit te slaan, wat niet abnormaal is als je blond verft. Maar een oplossing daarvoor is om met zilvershampoo te verven (en die is dus niet low-poo). Enfin, nu was ik dus met zilvershampoo (zo een blauwe bus met een foto van mensen met grijs haar erop). Wat ik wel nog steeds doe, is proberen niet teveel te wassen en tussendoor gebruik ik nog wel mijn maizena.