Wat kost joggen nu echt?

2018-02-24T22:52:10+00:00januari 14th, 2015|Categories: Sport|Tags: |15 Comments

Ik las hier een review over de aflevering van de rekenkamer (KRO) “Wat kost joggen?”
In deze aflevering werd er wat de draak gestoken met de kost van het hardlopen. Zo werd een beginnende loper voor €635 aan hardloopkledij aangesmeerd. En was de algemene conclusie dat hardlopen per jaar €425 kost (1 paar schoenen, kledij, trainen met app voor 5km, deelname aan 1 hardloopwedstrijd)

Wat overdreven leek me, dus maakte ik zelf de som en nam ik mijn vorige loopjaar als referentie. Een loopjaar waarin ik 1700km aflegde en een marathon liep.

Toen nam ik deel aan 4 wedstrijden, de jogging van mijn loopclub, de 10 miles, de 20km van Brussel en de marathon van Amsterdam.

Ik gebruikte volgende loopaccesoires. Mijn garmin loophorloge met hartslagmeter (eigenlijk al afgeschreven, want ouder dan 4 jaar, maar het ding doet nog steeds perfect wat het moet doen en kan net evenveel dan de huidige generatie loophorloges), een armband om mijn gsm in te steken (dat ik nooit gebruik wegens irriterend), een drinkbelt (super ding), endomondo premium (dat misschien niet voldoende meerwaarde biedt voor mijn gebruik) en spibelt (een super handig heupzakje om gsm ed …. in te steken). Deze dingen schrijf ik allemaal af op 4 jaar, tegen dan is er waarschijnlijk een deel aan vervanging toe.

Het lidgeld van mijn loopclub komt op €30, maar in de prijs zit wel verzekering en een loopjasje. Goede deal dus.

Om 4 keer per week te lopen heb ik ook 4 sets kleding nodig. 4 sportBH’s, 4 lange broeken, 4 korte broeken, 4 T-shirts met lange mouwen, 4 T-shirt met korte mouwen, 4 paar sokken, 3 pullekes en 1 regenjasje nodig. Hier heb ik een benaderende prijs op gezet en ook afgeschreven op 4 jaar (ik koop elk jaar immers wel eens iets nieuws).

Deftige loopschoenen is het enige dat je nu eens ‘echt’ nodig hebt om te lopen. Ik betaal deze gemiddeld €140 per paar en vervang ze elke 1000 km.

Voor de marathon liet ik me medisch ook controleren.
Voor de cardiologische test betaalde ik ongeveer €20 (een deel werd immers terugbetaald door de ziekenkas), deze is een jaar geldig.
Voor de lactaattest betaalde ik €180. Achteraf gezien was dit teveel, ondertussen heb ik een goedkoper adresje. Maar de inspanningstest moet ook niet elk jaar herhaald worden. Hartslagzone’s hebben niet de neiging om veel te veranderen.

Aan sportvoeding, gellekes en energiedrank, betaalde ik ook een behoorlijk bedrag. Dit is iets dat ik de jaren voordien nooit gebruikte, enkel in de voorbereiding naar de marathon. Maar dit is wel geen overbodige luxe bij langere duurlopen.

Wat ik niet telde was vervoer. Bij het lopen start ik immers meestal vanaf thuis, of ik neem de fiets tot het startpunt.
Ook het marathonweekend telde ik niet mee … dat was immers ook een plezierreisje.

En zo komen we tot een totaal bedrag van €758 per jaar, €0,45 per kilometer of €4,2 per uur.

Frappant ook.
Als ik de rekensom loslaat op het jaar 2012, waarin ik ‘slechts’ 1050km liep, nog veel minder loopaccessoires had, geen medische testen liet doen, geen sportvoeding kocht.
Dan kom ik uit op een bedrag van €492, wat een pak minder is.
Maar de kilometerkost komt op €0,47 en de uurkost op €4,5, wat dan weer vrij gelijkaardig is.

Ik moet toegeven, het was even slikken. Ik had niet gedacht dat ik op zo’n groot bedrag zou uitkomen.
Toch blijf ik ervan overtuigd dat lopen één van de goedkoopste sporten blijft.
Alhoewel dat ik de aflevering van de rekenkamer moet gelijk geven dat de wedstrijden te duur zijn. Dit is ook één van de redenen dat ik pas voor vele urban trails en grootschalige loopwedstrijden. Geef mij maar een gezellige, kleinschaligere en veel goedkopere stratenloop.

15 Comments

 1. gerhildemaakt 14 januari, 2015 at 20:01 - Reply

  Daar schrik ik toch ook even van. Interessant overzicht!

 2. appelstien 15 januari, 2015 at 09:06 - Reply

  Deze post komt net op tijd, ik ben net mijn “sport-opties” aan’t bezien! Interessant, had ik ook niet verwacht, dat het toch vrij veel is. Maar ge doet het dan ook goed hé :)!

  • Annelyse 18 januari, 2015 at 22:30

   ik ben er zeker van dat het ook goedkoper kan, maar als je zoveel begint te lopen is het ook leuk om goed uitgerust te zijn

 3. Bastiaan 15 januari, 2015 at 10:17 - Reply

  Ik heb ook eens de berekening gemaakt en ik kom op pakweg €450,- per jaar.
  Grootste kost zijn mijn schoenen (€178,- voor 2 paar per jaar) en wedstrijden (geschat op een €100,- per jaar, maar dat zal dit jaar meer zijn dankzij de Marathon)
  Ik gebruik de goedkoopste kledij uit Decathlon en kom op ~€100,- voor kledij per jaar.

  Schoenen bestel ik online. Ik weet mijn maat, dus dat is wel makkelijk. Ik heb net een goedkopere winkel gevonden: http://sportsshoes.com Ik vergelijk met Zalando en All4Running.be
  Voor schoenmaten kan je hier vergelijken:
  http://www.runningwarehouse.com/Saucony_Virrata_2/descpage-SVIR2M2.html (mijn laatste aanwinst aan €55 bij sportsshoes.com)
  Klik op de kleine schoen rechts in beeld (get your size of iets dergelijks) en dan geef je gewoon in welke schoen je op dit moment hebt en welke maat. Daarna geeft hij jou de juiste fit. Werkt verbazend goed.

  Een inspanningstest heb ik nog niet gedaan, dus dat gaat er nu wel bij komen en dat is wel een grote kost.

  Die €17 voor endomondo; is dat niet overbodig? Je hebt toch Garmin Connect? (gratis) en als je Endomondo gebruikt om je te vergelijken met vrienden/kennissen, dan kan je voor $2 per jaar automatisch laten syncen naar Strava/Endomondo/Dropbox/… op http://tapiriik.com

  Mooi overzicht en heeft mij ook even de berekening laten maken. Komt toch iets duurder uit dan ik dacht, maar blijft goedkoper dan pakweg fitness of wielrennen. Zwemmen zal misschien goedkoper zijn?

  • Annelyse 15 januari, 2015 at 17:35

   Bedankt voor de tips. Ik ga ze eens uitpluizen; -)

  • Annelyse 18 januari, 2015 at 22:29

   misschien is zwemmen inderdaad goedkoper. Had ik nooit gedacht, want je betaalt natuurlijk inkom, maar je hebt veel minder kledij, …. nodig.
   naar het zwembad moet je wel met de wagen (oftewel, ik doe dat toch want ik fiets niet graag met nat haar naar huis)

 4. Le petit requin 15 januari, 2015 at 10:58 - Reply

  Pfwoei, dat is inderdaad een pak meer dan ik zou verwachten!
  Nu, zoals je zegt, voor een beginner ligt dat toch wel lager (ook al is de kilometerkost gelijkaardig). Als ik mijzelf zou nemen, zou ik bijvoorbeeld de wedstrijden al kunnen reduceren tot max. 1, qua loopaccessoires enkel de Garmin, geen sportclub, minder sportkledij (wegens minder trainingen), minder vaak nieuwe schoenen, geen speciale sportvoeding. Een snelle rekensom, gebaseerd op jouw waardes, brengt mij dan bij +/- 300 euro per jaar.

  Ik vraag mij af wat het sommetje zou geven voor een fietser, want daar heb je gelijkaardige kosten: voeding, medisch, accessoires… Kledij is vermoedelijk wel iets duurder dan bij een loper (truitjes niet zozeer, maar de broeken wel). De fiets zelf kost natuurlijk veel meer dan een paar schoenen, maar je kan hem dan ook wel op een veel langere periode afschrijven.

  • Annelyse 15 januari, 2015 at 17:31

   Maar aan een fiets heb je nog veel onderhoudskosten (onderhoud, nieuwe tandwielen, afstellen, regelmatig een nieuwe binnenband).
   Ik denk dat het dik tegenvalt als je dat eens gaat uitrekenen. Ik vind dat ik nu al veel kosten heb aan mijn fietsonderhoud.

 5. oon 15 januari, 2015 at 22:23 - Reply

  Interessant.
  Wel goed om te zien dat die ‘kost’ in verhouding blijft met je gelopen kilometers. Ik denk dat ik zelf niet aan zo’n bedrag kom. Vooral schoenen + kledij zijn hier de kostenplaatsen, maar dat is het zeker waard.

 6. misssexandthecity 18 januari, 2015 at 20:54 - Reply

  Ik loop 3 keer per week en heb 3 outfits, gebruik met smartphone om mijn tijd en afstand te registreren. Schoenen koop ik in outlet en worden ook regelmatig vervangen, maar het is wel stukken voordelig. Maar ik denk dat het niet opweegt tov de voordelen, ben nooit meer ziek en ik bruis van de energie,…en het geeft me echt een doel,….dan denk ik dat de kostprijs niet echt opweegt!

  • Annelyse 18 januari, 2015 at 22:26

   de kostprijs weegt zeker niet op. Trouwens, alles dat je doet kost op één of andere manier geld. Sportschoenen in de outlet (daar ben ik iets te blessuregevoelig voor). Ik laat me echt goed adviseren. Het laatste paar kocht ik online (maar dat was niet beduidend veel goedkoper)

 7. An 19 januari, 2015 at 11:43 - Reply

  Dat zeg ik hier thuis ook altijd: alles kost geld maar als je ’t je gelukkig maakt dan is dat zijn geld meer dan waard. Er zijn mensen die het in ’t café uitgeven en jullie geven ’t uit aan sporten dus ik zou me zeker niet inhouden wat dat betreft.

  • Annelyse 25 januari, 2015 at 20:10

   Doe ik niet hoor, maar ik ben het type dat zich ineens afvraagt “hé, hoeveel zou mijn vakantie gekost hebben / hoeveel geef ik uit aan sport / wat besteed ik aan kleren?”
   Om dat dan eens volledig te gaan uitpluizen en daarna serieus te verschieten van het resultaat ;-)
   inhouden zal ik niet doen, maar misschien wel wat bewuster kopen (maar dan heb ik het eigenlijk eerder over wat ik aan kleding uitgeef)

 8. Hoeveel kost een auto? « Annelyse 21 december, 2015 at 22:22 - Reply

  […] van lijstjes, grafieken en cijfers. Daarmee dat ik soms een oefening doe zoals …. …. Wat kost joggen nu echt? ….  of zoals project kleerkast, waar ik al mijn kleren inventariseerde en waarmee ik perfect […]

 9. Hoeveel kost een auto? – Annelyse 27 februari, 2018 at 22:41 - Reply

  […] van lijstjes, grafieken en cijfers. Daarmee dat ik soms een oefening doe zoals …. …. Wat kost joggen nu echt? ….  of zoals project kleerkast, waar ik al mijn kleren inventariseerde en waarmee ik perfect […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.