In ons gezin is Liv “het natuurmeisje” !!!

Al van vorig jaar droomt ze ervan om te helpen met padden overzetten en dit jaar nam ze zelf initiatief en mailde ze de verantwoordelijke van onze regio dat ze wilde helpen. En zo trokken Liv en ik op een avond toen de schemer viel naar één van de overzetplaatsen.

2016-02-23 10.17.31

 

Wat is nu die paddentrek?

In de loop van februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden, ze doen er immers 2 minuten over om 1 meter te overbruggen.
De padden, kikkers en salamanders wagen voornamelijk bij schemerdonker, vochtig weer en zachte temperaturen (+7°C) de oversteek.
De paddentrek zit aan zijn hoogtepunt in maart en valt begin april terug stil.

2016-02-21 19.17.51

 

Hoe werkt dat … het overzetten?

Om padden over te zetten heb je een emmer, fluo hesje, zaklamp en (eventueel) handschoenen nodig. Nadat de duister is gevallen komen de padden, kikkers en salamanders tevoorschijn. Deze worden gevangen en in de emmer gezet en daarna met zijn allen losgelaten in de buurt van het water.
De padden die worden overgezet worden ook geteld voor de statistieken, hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen vrouwtjes, mannetjespadden en koppeltjes, salamanders, kikkers, … ook de gesneuvelden op de weg worden in de statistieken opgenomen.

Waar het mogelijk is worden paddenafsluitingen geplaatst, zodat de padden niet op eigen houtje kunnen oversteken. Deze afsluiting is ongeveer 50cm hoog en leidt langs beide kanten naar emmers. Kikkers en padden volgen de afsluiting en komen in de emmers terecht. Deze emmers worden dagelijks gecontroleerd en de gevangen dieren worden losgelaten aan de overkant.

De paddenoverzet gebeurt gecoördineerd (zie onderaan), werk dus zeker niet op eigen houtje.

2016-02-23 10.17.51

2016-02-21 18.58.41

 

De terugkeer

Na het paren trekken de padden terug weg, de vrouwtjes zodra hun eitjes bevrucht zijn en de mannetjes nadat de paarseizoen over is. In juli en augustus is het resultaat er, honderden padjes van amper een centimeter groot komen uit het water. Het fenomeen is zo opvallend dat er een woord voor werd uitgevonden: de paddenregen.
Jammer genoeg is de uittocht veel meer gespreid in de tijd en worden overzetacties dus niet georganiseerd.

 

Wist je dat?

  • een vrouwtje pad veel dikker is dan een mannetje … het verschil tussen manneke en vrouwtje is zeer duidelijk
  • de mannetjes eerder vertrekken naar de poel en langer blijven, ze willen geen kans tot paren onbenut laten
  • vrouwtjes zelden alleen worden gevonden? De meeste vrouwtjes hebben al een mannetje op hun rug zitten, deze mannetjes laten de vrouwtjes niet meer los en laten zich op haar rug naar de overkant voeren. Soms zagen we zelfs een vrouwtje met 2 of 3 mannetjes op haar rug … om compassie mee te hebben.
  • het verschil tussen een pad en bruine kikker niet zo héél duidelijk is. Kikkers springen beter en ze hebben een bruine vlek tussen hun ogen en hun voorpoten, ook hebben ze een witte keel.
  • wij de eerste dag een 65-tal padden hebben overgezet en ook 1 salamandertje.
  • in een emmer waarin padden worden gevangen altijd een stok zit, dat is om muizen,  … de kans te geven om uit de emmer te klimmen als ze er per ongeluk zijn in gesukkeld. Muizen en padden wil je immers niet samen in een emmer hebben.
  • er beduidend meer mannetjes als vrouwtjes zijn
  • als er meerdere mannetjes op een vrouwtje zitten, het vrouwtje kan verdrinken in de vijver … daarmee krijgen we de raad om de mannetjes eraf te halen tot er maar één overblijft

2016-02-21 19.59.59

 

Zoals te denken was de paddenoverzet helemaal Liv haar ding en heeft ze er vanaf nu een nieuwe hobby bij.

Willen jullie ook helpen, bezoek dan eens www.paddenoverzet.be en contacteer de verantwoordelijke van jouw regio.