Zo stond het in het spar-boekje, deze cake zou nl. €0,39 per persoon kosten … veel goedkoper dan bijvoorbeeld deze (eveneens overheerlijke) taart.

Caketulband met appeltjes

Ik had me opgegeven om voor het grootouderfeest een cake te bakken. Kwestie van mijn schuldgevoel wat te verlichten omdat ik bijna nooit aan de schoolpoort kom en om zo toch nog een goede indruk bij de juf na te laten.

Ik koos voor een zekere oplossing, met deze cake had ik al eens gescoord bij de collega’s en ze is zo simpel dat er niet veel mis kan lopen.

Hoewel … had ik op voorhand geweten dat dit grootouderfeest net in een hectische werkweek ging vallen en dat ik Bjeurn moest inschakelen om het cake-project tot een goed eind te brengen, dan had ik me waarschijnlijk niet opgegeven.

Maar ’t is allemaal goedgekomen, nadat ik had uitgelegd dat de eierdooier dat geel is, liep alles volgens ’t sparboekje …  wat nog maar eens illustreert dat dit een poepsimpel recept is :-)

Caketulband met appeltjes
  • 250g zelfrijzende bloem
  • 250g suiker
  • 4 eieren
  • 160g boter
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 appelen
  • citroenzesde (wat wij niet gebruikt hebben)
  • 2 eetlepels abricozenjam (of een ander soort)
  1. Doe de boter op kamertemperatuur in een kom en roer zacht met een klopper of mixer
  2. splits de eieren. Doe de eidooiers, de suiker en de vanillesuiker bij de boter en klop tot een luchtige massa.
  3. Zeef de bloem boven de eimassa en meng met een houten lepen.
  4. Klop de eiwitten stijf en schep voorzichtig onder het deeg
  5. Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snij 1 appel in fijne plakjes en de rest in kleine stukjes.
  6. Meng de stukjes appel onder het deeg
  7. Vet de springvorm in en bestrooi met wat bloem. Schik de appelschijfjes onderaan de vorm en giet het deeg erboven
  8. Bak in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 1uur.
  9. Haal de cake uit de vorm en bestrijk hem met de lichtjes opgewarmde abricozenjam. Versier met de citroenzesde.
  10. Laat afkoelen op een rooster.