Deze wordt ook niet geklasseerd onder snelle kost. In momenten van huishoudelijke crisis wil je geen ballekes rollen.
-Ha, jullie denken waarschijnlijk dat het bij ons altijd huishoudelijke crisis is… awel … dat is ook zo … vooral tegen etenstijd-
Recept komt van Ellemieke (vrouw van Sergio Herman), zij maakte het met broccoli maar vermelde wel dat dit ook met spinazie of bloemkool kon gemaakt worden. Slim … zo kon ik eindelijk van die bloemkool af en zondigde ik niet tegen het recept (hoewel het er mooier uitziet met broccoli)
Broccolistamppot met gehaktballetjes
Voor de stamppot
- 10 aardappelen (bintjes)
- 2 kleine broccoli’s
- 3 hard gekookte eitjes
- 30cl melk
- 200g boter
Voor de ballekes
- 1 kg gehakt
- 1 handje broodkruim of paneermeel
- 1 ei
- 1 el mosterd
- 1/2 zeer fijngesnipperd uitje
- Kook de aardappelen gaar in gezouten water en ook de broccoli. Voeg ze samen als ze gaar zijn. Doe er een deel van de melk met boter bij. Voeg ook de hard gekookte eieren toe en stamp fijn met een pureestamper. Kruid bij en meng er zoveel melk en boter onder tot je een smeuïge stamppot krijgt.
- Meng het gehakt met de fijngesnipperde ui en het broodkruim (paneermeel). Voeg het rauwe eitje toe en de mosterd en meng alles tot een stevige massa. Het mag zeker niet te kleverig zijn.
- Kleur de ballen mooi aan in de bruisende roomboter en gaar ze een minuut of 8 op een zacht vuur. Draai ze regelmatig om tot ze goed gaar zijn.
“Draai ze regelmatig om tot ze goed gaar zijn” schijnt, zoals blijkt uit de foto, het moeilijkste en meest tijdrovende te zijn uit dit smakelijke recept! ;-)
Bakken met roomboter lukt best als de hoeveelheid vlees gans de oppervlakte van de pan bedekt!
@jacques: met wat bak je dan wel best (wat tips en tricks zijn altijd welkom)
Annelies, penibelee vraag aan iemand die vijftien jaar doorgebracht heeft bij de Union Margarinière (“in Maarksum baai de Soloo!”) ;-)
Maar die desondanks desalniettemin regelmatig in de pot met de “goei boter” schart, en ook niet vies is van olijfolie !!!