Appelquiche met venkel en parmesan

2018-08-31T09:24:59+00:00februari 7th, 2014|Categories: Lifestyle|Tags: , , , |8 Comments

Ik zocht eigenlijk een lekker kindvriendelijk gerechtje met venkel, het werd dit. Niet echt waar ik naar op zoek was, maar wel héél lekker.

Wat doen jullie eigenlijk met venkel, hoe eten jullie dat (min of meer kindvriendelijk)?

 

Appelquiche met venkel en parmesan

  • 1 groot vel bladerdeeg
  • 2 appels
  • 1 venkel
  • 3 eieren
  • 1,5 dl room
  • 100g gemalen parmezaanse kaas
  • 1 nootje boter
  • zout
  • witte peper
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de venkel en snij hem in fijne plakjes. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in plakjes. Klop de eieren los met de room en meng er de parmezaan door.
  2. Blancheer de venkel 3 minuten. Laat schrikken onder koud stromend water en dep droog. Fruit de venkel en de plakjes appel in een nootje boter. Zet opzij en laat afkoelen.
  3. Bekleed een taartvorm van 24 cm doosnede met bakpapier. Leg het bladerdeeg in de vorm. Vouw het overhangend deeg tot een randje. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  4. Vul de deegbodem met appelplakjes en venkel. Kruid naar smaak met zout en peper. Giet het roommengsel erin. Zet 30 minuten in het midden van de op 200°C voorverwarmde oven. 

8 Comments

  1. sitre 7 februari, 2014 at 19:21 - Reply

    Hier zijn wij grote venkelliefhebbers.

    Onze top 3:

    1. gegratineerd: venkel in twee, voorkoken in water tot gaar daarna harde kern eruit snijden en eventueel nog eens in 2. In een ovenschool een laagje tomaten in grote stukken, of in 2 bij kleine tomaatjes, kruiden met provençaalse mix of oregano. Daarop de stukken venkel, wat geraspte kaas en zo in een oven van 180° voor een kwartiertje, tot de tomaatjes ook warm zijn. Eenvoudig en lekker.

    2. stoofpotje met quinoa: wortel in stukjes, venkel in stukjes. Beiden aanstoven, eventueel met sjalot en takje tijm. Na paar minuten quinoazaadjes erbij en dubbele hoeveelheid water. Laten koken tot quinoa klaar is. Zowel warm als koud lekker. Je kan er ook nog stukjes fetakaas bij doen op het einde.

    3. quiche met venkel en gerookte zalm: venkel in twee snijden, voorkoken in water. Daarna venkel in kleinere stukken snijden bvb reepjes. Ondertussen bladerdeeg blind voorbakken in de oven. Zalm in stukken snijden, en samen met stukken venkel in het bakblik, overgieten met mengsel van room en eigeel (en peper en zout). Je kan ook de plukjes groen van de venkel (dille-achtig van vorm) erbij doen. quiche in de oven tot zalm gaar en eimengsel gestold.

  2. Katie 7 februari, 2014 at 21:54 - Reply

    ja, dat ga ik, zeker eens uitproberen!

  3. Birgit 8 februari, 2014 at 16:15 - Reply

    venkel met puree en zalmmootjes.
    Simpel.
    venkel in stukjes doen, stoven met kruiden (of met een half kruidenblokje), puree maken en de zalmmootjes bakken in de pan. En klaar.

  4. sitre 9 februari, 2014 at 10:44 - Reply

    Hier zijn wij grote venkelliefhebbers. Onze top 3:
    1. gegratineerd: venkel in twee een voorkoken in water (of stomen). Daarna harde kern eruit en nog eens in twee. Tomaten in stukjes snijden (of in 2 voor kleine tomaatjes). Tomaten in een ovenschotel, kruiden met provençaalse mix of oregano. Daarbovenop de stukken venkel en geraspte kaas. 15-20 minuten in een oven van 180°C.
    2. Stoofpotje met quinoa. Wortel en venkel in kleine stukkjes snijden. Aanstoven ev. met sjalot, tijm, blaadje laurier,… . Na enkele minuten de quinoazaadjes erbij en water toevoegen zoals vermeld op de verpakking. Koken tot de quinoa gaar is. Zowel koud als warm lekker. Eventueel blokjes fetakaas toevoegen op het bord.
    3. Quiche met zalm en venkel. Venkel voorkoken of stomen. Ondertussen bodem van de quiche blind voorbakken. Venkel en stukken zalm in de bakvorm en overgieten met mengsel van room en eigeel, gekruid met peper en zout, eventueel gesneden bieslook en de groene plukjes van de venkel. In de oven op 180°C tot zalm gaar is en eimengsel gestold.

    Of ze kindvriendelijk zijn dat weet ik niet.

    • Annelyse 9 februari, 2014 at 19:50

      nen dikke merci, wordt zeker uitgeprobeerd

  5. Doris 10 februari, 2014 at 13:19 - Reply

    Venkel in stukjes (voor met kind zou ik kleine stukjes doen). Ui in stukjes. Beide even in een grote pan wat aanbakken. Dan risottorijst erbij, bouillion, laten gaar worden (minuut of 20, meer kan ook). Ik doe er dan nog olijven, een klein scheutje azijn en geraspte kaas bij, maar die kunnen ook allemaal wegblijven. Smaakt zacht en romig, nog nooit een klacht over gehad :-)

  6. veronique 11 februari, 2014 at 20:29 - Reply

    macaroni met kaassaus en hespeblokjes met gekookte stukjes venkel erbij, even onder de gril en smullen maar!!

  7. […] wou sowieso eens experimenteren met venkel en toen Sitre  in de commentaren enkele receptjes postte, was dit er snel uitgekozen. Quinoa staat immers al zo lang op mijn […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.