Al een hele tijd beloof ik Liv een avontuurlijke wandeling met een tunnel waarbij je een zaklamp nodig hebt. En met “De oude spoorweg van De Bock” in Yvoir, dacht ik dat ik deze gevonden had … het hoogtepunt van de wandeling is immers een donkere spoorwegtunnel van wel 1 kilometer !!!

Deze wandeling staat ook als een moeilijkheid van 4 (op 5) gemarkeerd op de site Originele wandelingen, en dus besloten we om eerst nog eens bij de decathlon te passeren voor wandelstokken. De kinderen waren super enthousiast, geen wandelstokken meer moeten delen en eindelijk eens een wandeling op het programma die niet enkel schoon belooft te zijn, maar ook avontuurlijk.

Het begon al direct pittig, met een zware klim en een geweldig zicht. Grappig detail, we vonden de eerste kilometer al een droogtoilet, wij maar denken dat je die enkel in de Baltische landen en Scandinavië vindt.

De lunch hielden we kort … het was immers ontzettend koud en we vorderden die eerste kilometers zo traag dat ik al begon te vrezen dat we niet voor het donker thuis zouden geraken.

Ezeltjes en bijenhotels doen het altijd goed bij ons

net zoals holle wegen

De route liep ook enkele kilometers langs de oude spoorlijn aan de rivier de Bocq, onze kinderen waren er niet gerust in. Pas toen de bomen effectief tussen de sporen groeiden vertrouwden ze het helemaal.

Ook steengroeves te vinden onderweg, dit is de ingang van een oude steengroeve, en dat voorwerp in het water is een oud kiepkarretje dat blijven liggen is.

De Bocq … tijdens deze wandeling vielen we gelukkig niet in het water (zoals de vorige keer)

Het parcours was vrij technisch, in het begin was er al een steile klim, en dit was een steile afdaling, gelukkig was er een touw als hulp.

En dan kwamen we aan, aan wat het hoogtepunt van de wandeling moest zijn, aan de 1km lange spoorwegtunnel … die afgesloten bleek te zijn (al sinds 2015 blijkbaar).

Ik moet zeggen dat er bij iedereen toch wel sprake was van een teleurstelling, maar ik moet de kinderen nageven dat er eigenlijk vrij weinig drama over gemaakt is, en ook over de omweg die we daarna moesten maken is er niet echt gezeurd.
We waren trouwens wel content dat we onze lampen meehadden, zo bleven we zichtbaar op de baan, want we slaagden er niet in om voor het donker aan te komen.

6 uur gewandeld, 17km en bijna 500 hoogtemeters … onze kinderen hebben dat goed gedaan. En zelfs zonder tunnel vinden we deze wandeling een aanrader !!!
Maar iemand moet me toch eens een wandeling met lange onverlichte tunnel aanraden, ik sta immers in het krijt bij Liv.

WandelingDe oude spoorweg van De Bock (Yvoir)
Afstand: 17 km en 480 hoogtemeters
Start: Aan de kerk van Yvoir
Bewegwijzerd?: Neen en de gpx-coördinaten zijn handig, maar ook al wat gedateerd, de spoorwegtunnel is jammer genoeg niet meer open en we moesten ook ergens onder een hek kruipen
Moeilijkheid: op sommige momenten was het toch wel technisch, er zitten steile stukken tussen.
Kindvriendelijk: ja, voor grotere en dappere kinderen (de onze zijn 8 en 10 jaar en deden het perfect)
Schoon: zeer schoon en gevarieerd (denk aan water, hellingen, een oude spoorlijn, schattige ezeltjes, steengroeves, …)  !!!