Project kleerkast

2017-10-24T22:38:46+00:00april 30th, 2015|Categories: Simplify|Tags: , |30 Comments

De fascinatie voor minimalisme startte eigenlijk vooral door mijn overvolle kleerkast waar ik me meer en meer in ergerde. Telkens als ik (of mijn kleerkast) verhuis merk ik op dat ik toch wel overdreven veel kleren heb. Zo ook de laatste keer, toen we onze slaapkamer een verdiep hoger verhuisden.

Zo heb ik een kleerkast voor mij alleen … waarmee ik niet toekom, daarom staan er dozen naast met sportkleding (2 dozen), werkkleding, winterspullen, kousenbroeken.

 

Project kleerkast

De juwelen staan in/op een ander kastje.
Project kleerkast
Project kleerkast

Dan is er nog de valies … waar mijn zomer/winterkleding in zitten, tesamen met onze skikledij.
Project kleerkast

Het schoenenrek … in de berging, waar ik de eigenares ben van 5 schabben
Project kleerkast

En er zijn ook enkele jassen die beneden aan de (volle) kapstok hangen.

Om het uit te drukken in cijfers … ik heb nu (na al héél wat weggedaan te hebben) 
42 paar schoenen, 21 broeken, 31 rokken, 8 handtassen, 9 jassen, 34 jurken, 46 paar oorbellen, 42 paar schoenen (sloefen, werkschoenen, moonboots inbegrepen), 49 truien en vestjes, 90 bovenstukken (T-shirts met lange/korte mouwen, bloezen, ….) en nog veel meer andere zaken.

Maar ik moet bekennen, wat me het meest ergerde waren niet “al die kleren”, want ik vind mooie kleren op zich wel leuk en ik vind het leuk om een keuze te hebben. Als ik een kak-dag heb, troost ik mezelf altijd met het feit dat ik tenminste nog schoon kleren aanheb.
Maar  … ik wil wel terug overzicht … ik wil mooie combinaties kunnen maken … ik wil alles dragen en niet 80% van de tijd 20% van mijn kleren … ik wil eruit wat ik niet meer draag, om zo meer te kunnen genieten van de kleding waar ik echt van hou.
De dingen met een slechte pasvorm, de kleren waarin ik dik lijk, waarvan de maat of verhoudingen niet volledig kloppen, wat versleten is of wat ik echt niet gecombineerd krijg … ze moeten er allemaal uit.

Tijd voor actie dus … het project kleerkast ging van start.

 • Ik startte met inventariseren (daarmee dat ik hier perfect kon zeggen hoeveel van alles ik bezit … meten is weten). Mijn inventarisatiesysteem en wat ik er allemaal uit geleerd heb is een blogpost op zich waard … indien interesse … geef maar een gil (of laat het weten in de commentaren)
 • Tijdens het inventariseren deed ik alles dat ik niet meer wou dragen weg
 • De dingen die stuk waren gaf ik 2 keuzes … herstellen of wegdoen !!!
  Zo kwam mijn stikmachien toch eens van pas, zo kocht ik ook eens een onderrok om te dragen onder die rok die altijd aan mijn benen plakte (nu niet meer).
  Ik ging ook met mijn schoenen naar de schoenmaker om de afgesleten hakken te laten herstellen (en ik verschoot dat het maar €8 kostte)
 • En zo deed ik ook weer een deel weg .. de dingen waar ik geen tijd of geld meer wou in investeren
 • Voor wat in mijn kleerkast blijft, gelden ook regels … het is namelijk de bedoeling dat ik uiteindelijk alles gedragen heb, dat kan dus enkel door telkens nieuwe dingen te dragen.
  Elke keer ik een nieuwe outfit kies, stel ik die samen met één of meerdere nieuwe stuks (die ik vind in mijn fameuze inventaris).
  Dit doe ik al  sinds project kleerkast van start ging (januari), het vraagt wat voorbereiding … maar geeft ook veel voldoening.
  Ik grijp ’s morgens niet meer vlugvlug naar een jeansbroek en gemakkelijke pul, maar mijn outfits zijn doordacht samengesteld … de juwelen, schoenen, …. over alles is (even) nagedacht.
  En dat resultaat merk ik ook, ik ben zelf contenter van het resultaat en ik krijg opvallend meer complimentjes.
 • Bij sommige kledingstukken die ik al lang niet meer heb aangedaan herwin ik de oude liefde. Bij andere snap ik waarom ik ze al in tijden niet meer gedragen heb.
 • En zo gaan die kledingstukken tijdens het project ook weer weg.

Je ziet het dus … gaandeweg blijven er dus continu dingen verdwijnen uit mijn kleerkast.
Het nadeel is dat ik mijn favoriete kledingstukken met deze regel veel minder mag dragen, het voordeel van mijn project is dus dat er meer variatie zit in mijn outfits en dat ik ook minder behoefte heb om te gaan shoppen (want er zijn al zoveel kleren die ik nog moet gedragen krijgen).

Natuurlijk ben ik niet volledig gestopt met shoppen … maar ik probeer het wel bewuster te doen.
Zo ontdekte ik dat ik in de kringwinkel ook wel dingen naar mijn goesting vind.
Zo merkte ik dat ik winkels toch wel best vermijd (want ze maken me hebberig)
Zo neem ik me voor om wat meer aan fair-trade en slow fashion te doen … zodat H&M niet meer het meest vertegenwoordigd is in mijn kleerkast
Zo stel ik mezelf telkens de vraag als ik iets koop  …

 • bij wat ga ik het aandoen?
 • heb ik dit wel echt nodig? (en neen … eigenlijk heb ik niets van kleding echt nodig … misschien moet ik zeggen … “biedt dit meerwaarde”)
 • is het kwaliteit? (zal het lang mooi blijven)
 • wil ik het voor 10 jaar in mijn leven?
 • voel ik me goed bij deze aankoop?

En ja … voor mij is het nu al een geslaagd project … ik merk het in het dagelijkse leven, in mijn kleerkast en in mijn portemonnee.

30 Comments

 1. Wollige wolkjes 1 mei, 2015 at 08:13 - Reply

  Wauw. Ik ben compleet geshockeerd door uw kleerkast. Zoveel! Ik heb 5 broeken ( loopbroek bijgeteld), 2 rokken, een stuk of 10 T-shirts, stuk of 10 truien. 3 jassen ( winter, tussenseizoen en 1 sjieke) 10 paar schoenen, waar ook bergschoenen, loopschoenen en werkschoenen bij zitten. Oorbellen zijn mijn zwakke punt, ik heb 18paar Ik koop pas iets nieuws als het versleten is want ik heb ne absolute hekel aanwinkelen. Oh en 1 schapke waar kleren opliggen die niet meer goed passen en waar ik hoop ooit nog is in te kunnen ( maar na 3mnd diëten in combi met 5x/week een uur intensief sporten en niks kwijtgeraakt te zijn, ook niet in vet of spiermassa kom ik tot de conclusie dat er iets mis is met mij)

  Nog steeds niet goed van uw kleerkast. Kan geloven dat ge moest minimaliseren!!!

  • Annelyse 1 mei, 2015 at 08:45

   Ik ben gechoqueerd door uw kleerkast … zelf Bjeurn heeft meer :-)

 2. upje 1 mei, 2015 at 09:52 - Reply

  Owwwww, ik heb nu wel genoeg kleren, maar duizend keer minder dan jij! Maar het klinkt wel super hoe je het nu doet, chapeau!
  Ik ben anders wel geïnteresseerd in een blogpost over je inventarissysteem en wat je ervan leerde.

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 21:57

   1000 keer minder …. zooooveel kleren heb ik nu ook weer niet

 3. oon 1 mei, 2015 at 09:57 - Reply

  Toink! Amai, jong, zo ontzettend veel! Ik heb daar maar een fractie van en dan nog draag ik altijd dezelfde – pakweg 5 – outfits. Ik voel meestal ook totaal de behoefte niet om uitgebreid te gaan shoppen, maar als ik het doe, dan kan ik me wel heel erg laten gaan. En weggooien, naar de kringwinkel brengen of recycleren helpt enorm, hier.

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 21:59

   tja … kleren, dat is mijn zwakke punt. Ik heb nog een zusje waar ik de dingen aan kwijt kan die te klein zijn (beetje verdikt? Niets verdikt, mijn trui is gekrompen, dat kan jou toch ook overkomen …)

   De rest doe ik meestal in de kledingcontainers, en binnenkort test ik eens mijn eerste rommelmarkt

 4. fieke 1 mei, 2015 at 10:02 - Reply

  Wauw, veel kleren! En ik krijg spontaan zin om ook te beginnen met opruimen, dat werkt precies aanstekelijk!

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 22:00

   zeer verslavend en aanstekelijk … dat opruimen. Mijn dochter is ook al in opruimmodus en zelfs Bjeurn begint mee te doen.

 5. misssexandthecity 1 mei, 2015 at 10:15 - Reply

  Ik heb jouw systeem al 4 jaar geleden toegepast en het werkt prima, 5 topstuks van elk item is genoeg,…..dus 5 zomerjurkjes/5 winterjurkjes en ga zo maar door,…Bovenstuks mag meer want een T-shirt kan niet voor elke gelegenheid,….schoenen heb ik ook serieus in gesnoeid en ja je draagt alles vaker, maar dan verslijt het ook en kan je nieuwe kopen :-). Ik maak ook foto’s van mijn outfits, altijd leuk als je een dag geen inspiratie hebt,….en tijdens mijn lange looptochten maak ik mijn outfits voor de hele week in mijn hoofd, werkt ook heel goed :-),…..

  • Annelyse 1 mei, 2015 at 11:07

   Outfit foto’s trekken doe ik ook … voor mezelf weliswaar

  • Annelyse 1 mei, 2015 at 11:08

   Ik moet van mezelf niet snoeien maar ik moet wel alles dragen … wat dan weer resulteert in snoeien ;-)

 6. Kelly 1 mei, 2015 at 11:18 - Reply

  Ik heb deze week eens schoonmaak gehouden in mijn kleerkast en ik kwam tot de vaststelling dat ik 23 kleedjes heb. Ik viel ook wel efkes achterover :) Maar ik heb dan wel maar 4 lange broeken :)

  Jeej voor het voornemen voor meer fair trade en meer slow fashion!

  Toen we enkele maanden geleden verhuisden, heb ik alle kleren aan een kapstok (de meeste van mijn kleren hangen aan een kapstok) omgekeerd gehangen. Als ik het kledingstuk draag, wordt de kapstok omgedraaid. Zo zie ik na verloop van tijd heel goed welke kleren ik wel of niet gedragen heb. Er waren er maar 2 die nog niet omgedraaid waren na zo’n zeven maanden, dus op vlak van “draag wat ge hebt”, ben ik wel goed bezig :)

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 22:01

   De truk met de kapstokken passen we hier ook toe.

 7. nobutterfly 1 mei, 2015 at 11:24 - Reply

  Respect, ik zou niet durven tellen hoeveel stuks ik van alles heb. Ik probeer als ik iets vast pak waarvan ik weet dat ik het niet draag het meteen aan de kant te leggen voor de kringwinkel of ik doe het aan en beslis nadien. Het is een trage manier en ik zou graag er eens invliegen en klasseren, maar voorlopig stel ik dat even uit. Ik probeer wel mijn aankopen verantwoord te doen

  goede tip van Kelly trouwens

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 22:02

   Ik ken er nog zo’n … die niet durven tellen ;-)

 8. gerhildemaakt 1 mei, 2015 at 13:17 - Reply

  Amai, twee keer 42 paar schoenen? ;-)

  Nog een tip om alles te dragen (wat hangt): hang een lintje aan de rail waar de kapstokken aanhangen en hang alles aan een kant van het lintje. Als je het gedragen hebt, mag het aan de andere kant van het lintje. Zo krijg je heel gemakkelijk een zicht op wat je al even niet meer gedragen hebt.

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 22:03

   mijn mama doet dat zo … maar ik luister naar Marie Kondo, die zegt dat kledingstukken gelukkiger zijn bij hun soortgenoten. Broeken bij broeken, blazers bij elkaar, …..

 9. marijke 1 mei, 2015 at 23:00 - Reply

  ik heb 3 broeken 5 rokken en 6 kleedjes, 15 tshirten en 4 pullen. 6 paar schoenen en 1 jas. jij hebt in mijn ogen een winkel!

  • Annelyse 1 mei, 2015 at 23:25

   Dan ben jij een echte minimalist (op gebied van kleren alvast)… dat zal ik nooit worden en dat is ook het doel niet. Maar ik vind wel dat ik al mijn kleren effectief moet dragen.

 10. ruth 2 mei, 2015 at 17:55 - Reply

  Ik ben superbenieuwd naar uw inventarissysteem.
  Ik heb zeker genoeg kleren maar ik draag altijd hetzelfde, dus uw tips en tricks zouden goed uitkomen.
  elk jaar doe ik wel een deel weg naar kringloopwinkel. daarbij probeer ik minder, maar tijdlozere stukken van hoge kwaliteit te kopen — zeker voor stukken zoals jassen/skikleding etc zoek ik naar stukken (die dan wel geld mogen kosten maar die dus ook lang moeten meegaan. niet teveel foliekes dus.
  schoenen vind ik daarentegen ne moeilijke – ik draag altijd hetzelfde (goedkope) paar. daar zou ik beter eens dezelfde filosofie toepassen want kwaliteitsvolle schoenen zijn belangrijk voor de rug!

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 22:04

   Dat was dus ook mijn probleem … weinig tijd dus altijd voor dezelfde veilige keuze

 11. Wildcard 2 mei, 2015 at 20:00 - Reply

  dat valt nog goed mee die houten kleerkast, ik heb er zo 3.
  tja, wat kan ik zeggen? Ik heb ruimte nodig :)

  • Annelyse 2 mei, 2015 at 22:05

   Oef … ik dacht al dat ik een exotisch schepsel was, aan de reacties hier te lezen ;-)

  • Wildcard 3 mei, 2015 at 18:52

   haha, ik denk dat soms van mezelf ook. Dan denk ik : “Wildcard, niemand heeft zoveel kleren, laat staan kleding kasten lijk gij…”

   Maar ja, ik ben ook niet iemand om direct iets weg te smijten, ’t moet al écht versleten zijn tot op den draad alvorens ik het weg doe.

 12. appelstien 3 mei, 2015 at 14:31 - Reply

  Oh, ik SMUL van zo’n posts :)! En ik ben al even exotisch denk ik hoor, want ik had hier ook stapels kleren uit lang vervlogen en minder lang vervlogen tijden liggen. En ook ik deed meestal hetzelfde aan omdat ik geen combinaties zie/weet/vind. Maar ook hier is project opruim dus bezig. Wat leuk om bij u mee te volgen!

 13. Le petit requin 20 mei, 2015 at 19:09 - Reply

  Inspirerend om te lezen dit! Je weet al wel dat ik ook zo’n grote opruiming deed en hoewel dat al een pak geholpen heeft om alles meer te dragen, blijf ik toch nog altijd vaak teruggrijpen naar mijn favorieten. Ergens logisch natuurlijk, maar gelijk je zegt, als iets in je kast hangt, is het toch de bedoeling dat het gedragen wordt. Van zodra ik werk heb (= realistischer beeld van mijn outfits, want bon, sommige stukken draag ik nu eenmaal niet om thuis rond te lopen), ga ik ook eens werk maken van die outfitfoto’s. Waarschijnlijk kan ik zo dan wel nog een paar stuks elimineren, omdat ik ze toch (te) weinig blijk te dragen.

 14. Micheline Van Branden 11 september, 2015 at 10:32 - Reply

  hoi! project kleerkastEN gaat of moet beter gezegd vandaag van start gaan! speciaal vrije dag genomen en ondertss 10u30 maar nog niet gestart … ik probeer mezelf moed in te spreken en vond jouw bericht! geweldig! heb nl nog veel meer … en ben dus zeker geinteress in je inventarisatiesysteem! met het voorbeeld van een ‘partner in crime’ vr ogen, zie ik het nu al iets meer zitten! bedankt vr je bericht! Micheline

  • Annelyse 11 september, 2015 at 10:36

   Veel succes … die dag congé zal je nodig hebben maar bij mij werkt het systeem nog steeds heel goed

 15. Het rapport van 2015 « Annelyse 30 december, 2015 at 22:54 - Reply

  […] Project kleerkast […]

 16. […] Project kleerkast – Opvouwen als een echte Konmari    Project kleerkast […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.