Project kleerkast – De klereninventaris

2017-10-24T22:38:46+00:00mei 3rd, 2015|Categories: Simplify|Tags: , |30 Comments

Ik werd al een tijdje niet meer gelukkig meer van mijn kleerkast.
Ze zat zo vol dat ik de deuren nog amper dicht kreeg. Het was serieus proppen om alles erin te krijgen en het overzicht was ik al helemaal kwijt.
Ik wist wel dat er veel kleren in hingen, maar had ik precies nooit iets om aan te doen, of kreeg ik het niet gecombineerd.
En zo koos ik telkens weer voor dezelfde veilige vertrouwde outfits.

Ik droomde van zo’n systeem uit de film Clueless (1995), waar het hoofdpersonage Cher bij een kledingstuk telkens de mogelijke outfitcombinaties kon tevoorschijn toveren.
Dat moet 20 jaar later wel al mogelijk zijn bedacht ik … en ik schuimde het internet en de Android App shop af naar mogelijke programma’s om de kleerkast te inventariseren.
En ja … ze bestaan … maar ze waren telkens niet volledig naar mijn goesting, te beperkt en te omslachtig. Trouwens heb ik het toch liever in eigen beheer.

En zo startte ik mijn project kleerkast, en creëerde ik mijn eigen kledinginventarissysteem, met behulp van google docs (maar kan evengoed met excel) en flickr.

In dit inventarissysteem staan alle kledingsstukken, sportkleding, schoenen, juwelen, riemen, zonnebrillen, handtassen … die ik bezit opgelijst.
En voor elk stuk zijn er zoals je ziet een aantal velden in te vullen.
kledinginventaris

 • ID – dit is de unieke nummer van het kledingstuk, hier zit ook een link achter, de link van de flickr-foto van het bewuste kledingstuk
 • OF – hierachter zit een link met alle combinaties met dit kledingstuk die ik al gedragen heb
 • LK – dat dag dat ik het kledingstuk de laatste keer droeg (deze is eigenlijk vooral om te kijken welke kleren ik dit jaar nog niet gedragen heb, maar het is ook een hulpmiddel om achteraf mijn outfitfoto’s gemakkelijk te kunnen voorzien van de juiste tags)
 • Categorie en subcategorie – zodat ik de aantallen goed kan bijhouden
 • Omschrijving – liefst met wat specifieke woorden zodat ik een kledingstuk gemakkelijk via de zoekfunctie kan terugvinden in mijn lijst
 • Merk
 • Maat
 • Kleur – kan van pas komen als ik combinaties zoek
 • Prijs – aankoopprijs
 • Winkel
 • Koopdatum
 • Opmerking
 • 2-mei – Dit is de huidige waarde die het kledingstuk vandaag (op 2 mei) nog heeft. Ik schrijf mijn kleren af op 5 jaar, dus elke maand verliest het kledingstuk 1/60e van zijn aankoopwaarde.
 • Weg datum – Als ik een kledingstuk wegdoe schrap ik het niet uit mijn lijst, ik vul gewoon de datum in dat ik het weg deed.
 • Status – hierin noteer ik wat ik misschien wil wegdoen, wat ik moet (laten) herstellen, wat ik snel eens wil aandoen

Sinds januari komen alle nieuwe stukken in deze lijst. Voor de kleding die ik al had deed ik het retro-actief, ik nam een foto en deed een gok naar de aankoopprijs en aankoopdatum.
Laat je wel niet misleiden door de nummering, ik heb geen 1400 stuks in mijn kast … ik startte bij 1000 !!!

Natuurlijk is het wel wat werk om het op te stellen (maar je kan het zien als één grote opruimactie, elk kledingstuk ging bewust door mijn handen en van veel kleding heb ik ook besloten om ze niet op te nemen in de lijst en direct weg te doen)
En er kruipt natuurlijk ook wat werk in om het te onderhouden (alhoewel ik vind dat dat best nog wel meevalt). Het trekken van de outfitfoto’s en deze corect taggen, de datum noteren dat ik iets draag, mijn nieuwe kleding mee opnemen in de lijst.

Wat is het resultaat?

  • Ik weet dingen zoals
   • 561 stuks heb ik momenteel. 44 accessoires, 90 bovenstukken, 21 broeken, 8 handtassen, 9 jassen, 34 jurken, 133 (goedkope) juwelen, 9 stuks nachtkleding, 23 stuks ondergoed (oude slips en sokken heb ik niet geïnventariseerd), 31 rokken, 42 paar schoenen, 3 shorts, 65 stuks sportkleding, 49 truien en vestjes.
   • 36% van mijn spullen zijn ouder dan 5 jaar.
   • Sinds januari heb ik al 56% gedragen, wat ik toch al mooi vind vermits ik pas sinds gisteren mijn zomerkleren voor mijn winterkleren inwisselde.
   • Ik weet hoeveel ik maandelijks aan kleding besteed. Dat bedrag moet naar beneden !!!
    Maar dat bedrag gaat ook wel naar beneden want ik heb niet veel nieuws meer nodig, er is nog zoveel dat ik eerst nog eens moet dragen.
   • Vermits ik voor mijn huisgenoten ook min of meer een inventarislijst bijhoud (niet zo in detail als de mijne), weet ik ook wie welk aandeel heeft in het kledingbudget.
    Vic is met 11% het slechts bedeeld, maar dat is vooral omdat hij goed voorzien wordt van kleding door zijn 2 grote neven.
   • Na zwart en diverse kleuren, is blauw (exclusief jeans) de meest voorkomende kleur in mijn kleerkast. Dat was verrassend, ik was me hier niet van bewust.
   • Er gaan nog steeds veel meer spullen mijn kleerkast uit, dan dat er bij komen. En dat zal nog wel even zo blijven.
    Dat ligt aan het feit dat ik tijdens dit project elke keer  minimum 1 nieuw stuk moet uitpikken. Bij sommige spullen besef ik zo dat ik echt geen goesting heb om deze nog te dragen … en dat maakt het gemakkelijker om ze weg te doen.
   • H&M en decathlon zijn goed vertegenwoordigd in mijn kleerkast, gevolgd door zelfgemaakte kleding, gekregen spullen (ik ben ervan verschoten hoeveel in mijn kleerkast gekregen is),  en tweedehands spullen.
  • Ik slaag erin om betere combinaties te maken, waarschijnlijk omdat ik ook terug meer overzicht heb.
   Ik slaagde er eindelijk in om die leren rok te combineren (zonder er als een meesteres uit te zien) , en droeg deze bijgevolg voor de eerste keer. Het lukte me zelfs om gouden oorbellen te dragen op een manier waar ik me goed bij voelde.
   Voor al lang afgeschreven zaken hervond ik de oude liefde … de jeansbroek met gele accenten (die al enkele keren nipt de dans van opruimwoede ontsnapte) , de enkelbotjes die nog uit het het pré-kind tijdperk komen en die ik feitelijk nooit mooi vond  … en nu wel.
   Bij anderen dingen komt de liefde niet terug, dat besef ik dan na een dag dragen. Meestal is dat omdat er ook effectief iets mis mee is … ze verdikken, of de pasvorm is niet goed.
   En sommige dingen zijn gewoon versleten … jammer, maar die moeten eruit.
  • Mijn wishlist is nu zeer specifiek … dus niet meer in het wilde weg gaan shoppen, maar op zoek naar dat ene perfecte stuk dat meerwaarde biedt aan mijn kleerkast.
  • De outfitfoto’s zijn een investering naar de toekomst, vanaf volgend jaar pluk ik daar de vruchten van en kies ik uit de combinaties die ik in het verleden maakte. Gemakkelijk … dan kan ik gewoon foto’s bekijken ipv opnieuw te moeten passen. (Net Cher uit Clueless ;-) )
  • Het resultaat is dus dat ik meer plezier haal uit mijn kleerkast.
   Ik besef dat ik veel leuke spullen heb, ik krijg meer complimentjes en ik geniet van het combineren.

outfit19

outfit37

outfit47

30 Comments

 1. Kelly 3 mei, 2015 at 08:36 - Reply

  Amai zeg, wat een project! Ik zou ’t zelf nooit zo in detail doen, maar respect dat je er zo bewust mee bezig bent! Kleren verdienen het inderdaad niet om ergens vergeten in een hoekje of aan een kapstok hun dagen te slijten ;)

 2. Sheena 3 mei, 2015 at 09:51 - Reply

  Mijn kleerkast uitkuisen stond al lang op mijn planning maar door uw blogposts te lezen heb ik echt zin gekregen om ze vandaag nog aan te pakken. Ik ben eens benieuwd naar het aantal kledingstukken dat er bij mij na de opruimactie zullen overblijven, ik denk héél weinig. Ik ga er daarna ook eens een blogje aan wijden met de cijfers ;-)

  • Annelyse 3 mei, 2015 at 10:01

   Tof … ik hou van de cijfers. Ik ben wel content dat een vriendin me bekende meer dan 50 paar schoenen te hebben, want door de reacties hier voelde ik me al een decadent unicum. ;-)

 3. appelstien 3 mei, 2015 at 14:34 - Reply

  Oh, die cijfertjes, plezant! Ik hoop toch echt ooit mijn volledige stuff-list af te hebben. Ik ben er al een hele tijd mee bezig, ’t zal ook nog wel efkes duren, maar als ik dan een excel-overzichtje heb van ALLES wat ik bezit… wow, dat lijkt me dus zalig. En dan inderdaad wat statistiekjes eruit halen, haha, ik vind dat dus ook echt ge-wel-dig! En die combi-met-gele-accenten staat u inderdaad écht goed!

  • Annelyse 3 mei, 2015 at 21:07

   nen stuff list … dat vind ik dus compleet zot. Diene klereninventaris heeft me al vrij veel tijd gekost. Een stuff list … ik hoop dat ik het nooit in mijne kop krijg om daarmee te beginnen ;-)

 4. gerhildemaakt 3 mei, 2015 at 14:49 - Reply

  Lijkt me een enorm werk en dus niets voor mij, maar voor jou werkt het wel goed precies, ideaal! Die foto’s zijn wel een schitterend idee! En joepie! Nog een blogpost met de groene oorbellen! Dat ik je mocht verrassen was leuk, maar ook spannend, ik ben blij dat je ze draagt. :-)

  • Annelyse 3 mei, 2015 at 21:08

   juist ja … de groene oorbellen. Ik heb het er nochtans niet voor gedaan. Zo zie je dat ze gedragen worden ;-)

 5. misssexandthecity 3 mei, 2015 at 15:37 - Reply

  Wow, wat een systeem ik ben onder de indruk!! Ik ga proberen om volgende weken mijn kleerkast ook nog eens kritisch te bekijken en zien of ik toch niet wat kan snoeien, maar ik wil vooral die opbergmanier van Kondo proberen, ga me er in verdiepen! En btw blijf dat blauw kopen, jij hebt blauwe ogen, ik zie dat bij mijn zoon ook, jullie staan echt met blauw!! Ik als herfsttype dus een pak minder :-)

  • Annelyse 3 mei, 2015 at 21:09

   ik heb ondertussen al mijn kleding opgeplooid a la Marie Kondo. Dat wordt de volgende ProjectKleerkast post

 6. Wildcard 3 mei, 2015 at 18:57 - Reply

  Wat wel grappig is, ik denk dat we’t zelfde jeans hemd hebben. Da’s zo met die witte parel achtige knopkes die inklikken hé? :)
  Vooraleer ge gaat lachen, zo’n hemd bestaat ook voor mannen hoor ;-)

  • Annelyse 3 mei, 2015 at 21:13

   De mijne is getailleerd … ik hoop de jouwe niet ;-) maar inderdaad, dat van die knopen klopt

 7. boomie 3 mei, 2015 at 19:16 - Reply

  Wat een titanenwerk zeg. Spreekt mij ook wel aan, maar in zwangere toestand ga ik dat op dit moment niet doen ;-), wegens ik pas toch nergens in… Maar in mijn bevallingsverlof! Ik pin jouw idee!

  • Annelyse 3 mei, 2015 at 21:13

   veel succes alvast ;-)

 8. Maanmama 3 mei, 2015 at 21:19 - Reply

  OMG! Da’s erover. Jij kan zo in man bijt hond :-p
  Maar ik moet zeggen, ik krijg zin om mijn eigen kleerkast ook eens uit te mesten. Want hier inderdaad ook hetzelfde probleem dat ik steeds dezelfde 5% uit mijn kleerkast draag.

  • Annelyse 4 mei, 2015 at 22:21

   tja … ’t is een familietrekje … mijn mama mag dan mee in man bijt hond

 9. Kim (Groene Pumps) 3 mei, 2015 at 21:43 - Reply

  Whoho jij bent er wel stevig ingevlogen! Sjieke inventaris. Ik zou waarschijnlijk na een half jaar schaamtelijk vaststellen dat ik hem niet up to date gehouden heb en dat ik opnieuw kan beginnen ;)

  • Annelyse 4 mei, 2015 at 22:20

   ge maakt hem ook zo uitgebreid als je zelf wilt. Mijn mama is ermee begonnen maar zij schrijft enkel van alle stuks op wat ze gekost hebben en wanneer ze gekocht zijn. Dat is nog vrij gemakkelijk bij te houden. Ik ga er dan een hele stap verder in omdat ik ook noteer wat ik wanneer draag.

 10. CreativEls 3 mei, 2015 at 21:46 - Reply

  Superidee ! Daar zou ik eindelijk ook eens tijd voor moeten maken. Er mag bij mij waarschijnlijk veel weg ! Bedankt voor deze inspiratie.

  • Annelyse 4 mei, 2015 at 22:18

   als je wil delen … ik ben altijd benieuwd naar de cijfertjes

 11. Liese 4 mei, 2015 at 11:17 - Reply

  Het paarse bloemenbloesje is geweldig met dat vestje erop! Top!

  • Annelyse 4 mei, 2015 at 22:18

   dat was dan ook mijn verjaardagsoutfit … die zijn altijd wat beter

 12. Karen 4 mei, 2015 at 13:46 - Reply

  wat een werk dat je erin gestoken hebt! Om de zoveel tijd doe ik grote kuis in 1 ‘soort’, bvb de pulls. Dan wordt alles aangedaan en gesorteerd om te houden, te sparen tot ik er eventueel in zou kunnen als het nog in de mode is, te recycleren, om weg te geven of voor Kringloop. Ik ben niet goed in het combineren, dus dat stuk van het project zou blijven aanmodderen :-)
  by the way, ik heb m’n kledingstukken niet geteld, maar ik heb 3 kasten, vol met kleren (winter en zomer bij elkaar wel)… Valt nog mee bij jou ;-)

  • Annelyse 4 mei, 2015 at 22:17

   Bedankt … om ook mee uit de kast te komen ;-)

 13. liesbeth 16 mei, 2015 at 23:43 - Reply

  ik liep hier wat post’jes achter precies :-)

  oh my god, was ook mijn eerste reactie
  – en die man bijt hond reactie: zalig ;-)

  zoveel werk dat je erin gestoken hebt, het zal wel van pas komen.
  ik heb de kids kast opgeruimd en heb op die paar weken tijd nen helen kleding container in mijn eentje gevuld, nu is het genoeg geweest, de mijne moet volgend jaar maar ;-)

 14. Le petit requin 20 mei, 2015 at 19:21 - Reply

  Amai, ik weet niet of ik dit compleet zot of juist bewonderenswaardig vind ;)

  Zo grondig zie ik het mijzelf nooit bijhouden (alleen al omdat ik weet dat ik dat toch nooit up-to-date kan houden), maar wel super als je merkt dat zo’n grondig werk ook effectief zijn vruchten afwerpt.

 15. […] Mijn kleerkastinventaris […]

 16. De box « Annelyse 29 februari, 2016 at 22:37 - Reply

  […] mijn kleding is dat trouwens net hetzelfde, ik kuiste mijn kast op en inventariseerde wat overbleef (nog zeer veel). Nu zorg ik ervoor dat ik ook al mijn spullen effectief draag, de […]

 17. […] dat ik soms een oefening doe zoals …. …. Wat kost joggen nu echt? ….  of zoals project kleerkast, waar ik al mijn kleren inventariseerde en waarmee ik perfect kan zien hoeveel paar schoenen ik dit […]

 18. How I work – Annelyse 21 februari, 2018 at 14:31 - Reply

  […] voor alle lijstjes en files (al dan niet gedeeld met mijn omgeving). Weekmenu, budgetfile, kleerkastinventaris,  meterstanden, projectlijsten, bucketlist,  … en nog veel meer. Het werkt … want de […]

 19. Ontspullen – Annelyse 23 maart, 2018 at 10:30 - Reply

  […] deed ik weg en ik nam me voor om wat er overbleef ‘wel’ te dragen. Sindsdien heb ik een klereninventaris die ik minutieus bijhoud en die me leert dat mijn kledingbudget met meer dan 75% gedaald is, en dat […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.