Ik ben niet zo een fan van “opruimen”, want ik ben van mening dat opruimen slechts een laatste stap is.

De basis ligt immers bij het minimaliseren (ontspullen), doe weg wat je niet gebruikt zodat er geen overbodige dingen in je huis rondslingeren.
Daarna is er het organiseren, zorg dat alles een vaste plaats heeft (die voor iedereen gekend is) en dat er geen zwerfvoorwerpen in je huis ronddwalen (voorwerpen zonder een eigen vaste plek, die eigenlijk constant rondzwerven in het huis en altijd maar verlegd worden).

En hoe verder je gevorderd bent in die eerste 2 stappen, hoe minder je zal moeten opruimen !!!

Dit klinkt simpel, maar het is natuurlijk een héél process om te ontspullen en te organiseren, ik ben er al 2 jaar mee bezig en het einde is nog niet direct in zicht. Maar … en dat is de reden waarom ik zo enthousiast blijf … ik merk wel al enorm veel beterschap in ons huishouden. Ons huis ligt er altijd net iets netter bij dan voordien en we moeten er minder moeite voor doen. Als er nu eens onverwacht bezoek komt, dan is dat geen ramp.
Spik en span zullen we wel nooit zijn en dat is ook mijn doel niet, maar ik ben wel meestal tevreden over mijn huis en dat was ik voordien niet.

Hierboven een foto van onze schuif met kabels en kleine elektronica, alles heeft zijn plaats en die wordt ook door iedereen gebruikt, zo vind ik altijd mijn oortjes, USBkabel, …. terug. In plaats van organizers te kopen gebruikte ik een trucje dat ik vroeger nog van mijn papa heb geleerd, de onderkant van melkbrikken zijn ideale doosjes om je gerief in te organiseren. Door het boek van “Getting Things Done” werd de labeler mijn goede vriend … het is misschien een beetje neurotisch, maar dat is dus echt een gerief, het labelen werkt echt, zelfs onze scharen zijn gelabeled. Wat als gevolg heeft dat mijn keukenschaar altijd in de keuken ligt en de buroschaar in de buro.

En … wat zijn jullie trucjes?