Tegenwoordig lees je veel over “ontspullen”, en dan wordt er gefocust op het wegdoen van dingen, wat logisch is, want dit is de eerste stap naar een leven met minder.
Maar uiteindelijk gaat het vooral om kritisch te zijn tegenover alles dat binnen komt. Het is immers gemakkelijk om iets binnen te brengen, maar veel moeilijker om het daarna ook weer buiten te krijgen.

Om eens helder zicht te krijgen op wat nu juist ons huis binnenglipt en buitengaat, maakte ik een In-Uit lijst. Waarop ik 2 maand bijhield hoeveel spullen ons huis binnenkwamen en verlieten.

Het uit-gedeelte gaf ik al snel op, ik ben immers nog steeds volop aan het ontspullen en er gaat teveel buiten om nog te kunnen bijhouden in de lijst … wat goed is natuurlijk.

Maar het In-gedeelte was zeer verhelderend. We klokten af op 55 nieuwe dingen in ons huis, en 30 daarvan hebben we ons niet bewust aangeschaft. Dit gaat dan vooral over kado’s, bijvoorbeeld bijenwas die de kinderen kregen toen we op bezoek gingen bij vrienden, plastieken spinnen die Vic kreeg na een verjaardagsfeestje, een T-shirt met een bebaarde man die Bjeurn kreeg omdat hij ook een baard heeft, …. maar ook over freebees zoals sleutelhangers en een strip na een bezoek aan aquafin, 2 medailles na deelname aan de veldloop, een armband van strapdag, een lanyard van een winkel waar we uiteindelijk geen zetel kochten, gommetjes na deelname van een atletiekwedstrijd en dan uiteindelijk het kermisspeelgoed dat de kinderen nog steeds niet ontgroeid zijn, denk aan plastieken spullen die na een kwartier spelen reeds stuk zijn.

Hoewel we bewust met freebees proberen om te gaan en hier meestal neen tegen zeggen, blijken vooral de kinderen hier de zwakke schakel. Hoewel ik moet zeggen dat ook zij zeer bewust zijn. Liv had onlangs een verjaardagsfeestje en liet zonder twijfel op de uitnodiging zetten dat kadootjes niet nodig waren. Ik moet zeggen dat ik dat ongelooflijk knap van haar vind dat ze nu al zeer bewust beseft dat ervaringen waardevoller zijn dan spullen.

We houden ons ook aan de regel dat als er iets binnen komt, dat er ook iets buiten moet. Zo kocht ik een kookboek en gingen er in ruil een ander kookboek en 3 naaiboeken buiten. En zo maak ik er een erezaak van dat er steeds minder in mijn kleerkast komt te zitten (enfin, het doel is dat ooit alles allemaal in mijn kleerkast geraakt), ondertussen is mijn kleerkast al met 28% afgenomen sinds de start van project kleerkast, terwijl ik juist het gevoel heb dat ik meer heb om aan te doen.

Enfin … ik raad aan iedereen aan om ook eens een “In-Uit lijst” bij te houden, hier kan je een template downloaden, of je kan dit natuurlijk ook doen in een nieuwe rubriek van je bullet journal.