broken-link

Misschien merkt een aandachtige lezer wel op dat hier (sinds vandaag) nogal veel links niet meer werken.
Wel, volledig aan mij te wijten … ik vond het formaat van mijn links niet goed en heb daarom alle links op mijn hele blog aangepast. Momenteel kan ik nog niet inschatten of ik hiermee een gigantische flater heb begaan. De gevolgen zijn immers nogal groot … dat zal je hieronder wel lezen.

Maar eerst zal ik even het verschil in de links illustreren.

Zo ziet de link van deze blogpost er nu uit
http://annelyse.be/brokenlinks 

en zo zag ze er vroeger uit
http://annelyse.be/2016/03/26/dienstmededeling-broken-links

Je moet nu toch wel toegeven dat de eerste link er een pak eenvoudiger, mooier, minimalistischer en duidelijker uitziet. Maar het is natuurlijk niet enkel voor de looks dat ik deze wijziging heb doorgevoerd, de reden is de volgende.

Er vragen dikwijls mensen naar mijn marathonschema, het recept van mijn fameuze chocoladekoekjes, of iets anders. Meestal zeg ik dan dat ik het wel zal doormailen (en dat doe ik dan natuurlijk ook), maar het is toch veel gemakkelijker om gewoon direct een eenvoudige link te kunnen doorgeven … “Kijk eens op annelyse.be/marathonschema” of “Dat recept vind je gewoon op annelyse.be/chocoladekoekjes

Ik moet zeggen, tot voor kort stoorden mijn ingewikkelde links me niet, maar The Minimalists (waar ik nogal fan van ben), die verwijzen in hun podcast nogal veel naar hun blogposts. En die links zijn altijd zo simpel dat ik regelmatig ook effectief ga kijken. Zo blijkt weer … “Eenvoud is geniaal !!!”

Jammer genoeg is het niet eenvoudig om het formaat van je bloglinks aan te passen, enfin dat is het feitelijk wel … maar de gevolgen zijn enorm, want niet enkel de links van je nieuwe blogposts zijn gewijzigd, maar ook de links van alle blogposts die ik in het verleden schreef (1827 om precies te zijn) zijn mee gewijzigd.

De tol voor de eenvoud is dus groot. Vermits ik in mijn blog regelmatig verwijs naar oude blogposts, staat mijn blog vol met broken links. 
Ondertussen heb ik via een tool het laatste jaar aan links weer aangepast (lees, hier heb ik al uren werk aan gehad) … nog 7 jaar aan links te gaan.

Vermits al mijn links veranderd zijn, zal iedereen die ooit iets van mij opgeslagen heeft, nu op een “broken link” stuiten en ook Pinterest zal niet meer verwijzen naar mijn blogposts.
Ik denk dat Google het ook niet zo leuk vindt, een site vol “broken links”, ik veronderstel dat mijn Google ranking serieus de dieperik in zal gaan en dat ik dat ook zal merken aan mijn statistieken.

De blogposts die me veel traffic bezorgden (zoals de “Moderne nieuwjaarsbrief” die me in december aan 5000 extra hits hielp en “Mensen zonder kinderen beseffen dit niet” dat in 2016 alleen al bijna voor 5000 extra bezoekers zorgde) zullen dat nu niet meer doen.

En ik besef ineens ook dat ik voor persoonlijk gebruik ook regelmatig link naar mijn eigen blogposts, bijvoorbeeld in de spreadsheet waar ik mijn weekmenu mee opstel. Daar heb ik een tabblad met mijn klassiekers, een 80-tal recepten die ik regelmatig maak.

Veel impact dus … en de cijferfreak in mezelf is eigenlijk héél benieuwd wat voor effect dit zal hebben op de statistieken.
Maar al bij al ben ik toch wel héél content mijn mijn vereenvoudigde links … ik zal echter nog contenter zijn als ik al de interne verwijzigingen in mijn blog op orde heb gesteld.
Het voordeel van opnieuw door de blog te moeten gaan, is dat ik sommige blogposts die ik al lang vergeten was opnieuw mag herontdekken.

In elk geval … sorry voor het ongemak en indien je een link zoekt die niet meer beschikbaar is, mag je me het altijd laten weten … dan fiks ik dat wel.