Al 5 zware trainingsweken achter de rug en nog 1 te gaan.

Ik word moe en de goesting is er niet altijd meer. Tijdens de korte lopen (8K) deze week, had ik de indruk dat ik enorme inspanningen moest doen om amper vooruit te komen.
In de tempoloop van 14km had ik al helemaal geen zin. Ik begon eraan, zette na 5 minuten het alarmke van mijn hartslagmeter af en zei mezelf dat ik mocht kiezen wat ik deed. Mijn eerste idee was 5 kilometer, maar de strever in mij besloot toch maar de 14 te doen … niet van ganser harte echter.
Dit is de eerste week dat het lopen zo tegen viel en ik me log en traag voelde. De moeheid vertaalde zich ook in een mentale moeheid met bijhorend doemdenken.

Gelukkig had ik een rustig weekend, ik skipte de sociale avondverplichtingen om vroeg in bed te kruipen en had 2 nachten een goede nachtrust. Dat merkte ik enorm tijdens mijn duurloop.
Zondag moest ik immers 22km lopen aan marathontempo (en daarna moest ik me afvragen of ik dit nog 20km langer kon volhouden). Het resultaat was mooi …. 22,41km op 2u04min (oftewel een tempo van 5,34 min/km).
En op de vraag “kan ik aan dit tempo nog 20km verder?” was mijn antwoord: “Ik denk het wel” (maar je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt als de beruchte man met de hamer komt).
Deze training aan marathontempo (met de bewuste vraag ‘kan ik dit nog 20km?’) was een tip die Kristof me gaf. Een nuttige tip, want voor ’t eerst weet ik ‘ongeveer’ naar welk tempo/hartslag ik me tijdens de marathon zal richten.

Ondertussen zijn we weer enkele dagen verder en doe ik mijn best om elke nacht voor meer dan 7u nachtrust te zorgen (de laatste tijd slaap ik meestal nog geen 6u … wat natuurlijk veel te weinig is).
Ik hoop zo toch uitgerust genoeg te zijn om deze zwaarste trainingsweek, waarin 64km op de planning staan, wat vlotter doorkom als de voorbije week.

Dit weekend sprak ik trouwens met iemand die ook in Amsterdam zal lopen.
“Ik heb nog een maand om te trainen” zei hij me.
Grappig vond ik dat, want mijn gedacht was “Ik moet nog een week trainen en dan kan ik beginnen rusten tot aan de marathon”.
Toch ben ik er zeker van dat hij het goed zal doen, de marathon is immers ook een mentaal spel.
Bij mij zit het mentaal goed, omdat ik de voorbereiding zo goed als stipt gevolgd heb, bij hem zit het mentaal goed, omdat hij gewoon weet dat hij het kan, mits wat minder of wat meer afzien, afhankelijk van de voorbereiding (wat ik héél bewonderenswaardig vind, zo’n zelfkennis en zelfvertrouwen)

Hieronder nog de cijfertjes, maar voor de liefhebbers nog een geweldig filmke

En als het insluiten in de blog niet gelukt is, dan kan je het altijd hier zien (enfin, zelfs een link leggen lukt niet meer, dus verwijs ik je naar hier http://youtu.be/3ItnxJLAOeY voor het filmke)

#dagen tot Amsterdam Marathon:
27
Trainingsweek:
15e/18
Aantal getrainde kilometers:
54 (afgelopen week)
          547km (werkelijk gelopen)
          550km (schema)
          744km (totaal schema)
Gewicht:
          – 1,5 kg