Duurzaam, energiezuinig, hernieuwbaar, bio, … het leeft !!!
Hernieuwbare energie
Het is niet zo moeilijk om een energieleverancier te vinden die werkt met 100% hernieuwbare energie, ik denk bijvoorbeeld aan Ecopower die zijn elektriciteit haalt uit Belgische zon, wind en waterkracht. Maar 100% hernieuwbaar is niet hetzelfde als geen impact op het milieu, alle energie die verbruikt wordt heeft immers zijn impact … windmolens moeten immers ook gebouwd worden, ……
Laten we eerst starten met het besparen van energie en daarnaast ook kiezen voor groene energie.
De auto
Om de luchtkwaliteit te verbeteren is er in Antwerpen en Brussel een lage emissiezone, zodat de oude vervuilende dieselwagens niet meer binnen mogen. Er rijden echter bijna 500 000 salariswagens rond in België en dit is nog steeds in stijgende lijn. Bij deze salariswagens maakt het financieel geen enkel verschil of je nu 500 of 5000 kilometer rijdt per maand, een logisch gevolg is dat er met salariswagens ook meer gereden wordt dan met eigen wagens.
Er wordt wel duurzamer gereden (duurzamer want het zijn nieuwere en dikwijls zuinigere wagens, alhoewel het merendeel van de salariswagens nog steeds dieselwagens zijn), maar er wordt ook steeds meer gereden. Zouden we naast de zuinigere wagens te promoten, ook niet eens proberen om de auto wat minder te gebruiken?
Kleding
Ik kocht ooit een T-shirt in biokatoen (geproduceerd via biolandbouw, zonder gebruik van pesticiden, ….) van een merk dat ecologie als zijn missie beschouwde. Jammer genoeg merkte ik na de eerste keer wassen dat er gaatjes in de stof zaten. Een fenomeen dat de meesten wel kennen, T-shirts die al snel gaatjes hebben ter hoogte van de navel. Dikwijls wordt dit fenomeen gewijd aan de riem of aan de sluiting van de jeansbroek, maar wat velen niet weten is dat dit fenomeen zich voordoet bij kleding die gemaakt is uit enkel geweven of gebreide stoffen, stoffen die met 2 of 3 draden gemaakt worden zijn kwalitatief veel beter.
Ik vind het dan ook jammer dat er gefocust wordt op het biokatoen, maar dat het bio-effect teniet gedaan wordt door het feit dat je het T-shirt maar enkele keren kan dragen.
Moeten we naast ecologische kleding er ook niet naar streven om minder kleding te kopen, maar dan wel kwalitatievere stuks en liefst nog eens slow fashion (kleding die binnen 5 jaar niet gedemodeerd is).
Plastic
Deze maand is het Mei-plasticvrij, en ik las een artikel met tips, waaronder enkele goede en gemakkelijk implementeerbare. Eén van die tips was, om een vulpen of potlood te gebruiken in plaats van plastic. Ik vind dat hier niet zo goed uitkomt wat er misschien wel mee bedoeld wordt. Ik moet bekennen dat mijn huis vol ligt met stylo’s en dat ik me niet kan herinneren wanneer ik er echt eens eentje volledig leeggeschreven heb, de meeste van die stylo’s heb ik gratis gekregen en staan vol met reclame.
Ik zou bij deze tip zeggen “Zeg neen tegen freebees”. Freebees zijn de gratis stylo’s, lanyards, USBsticks, kalenders, zadelhoesjes, sleutelhangers, … die we regelmatig gratis ergens bij krijgen. Maar is het niet beter om ons eerst eens af te vragen of we die stylo / … wel echt nodig hebben en of we van plan zijn om deze dan ook te gebruiken tot het eind van zijn levensduur, want het heeft weinig zin om een freebee aan te nemen als je weet dat hij toch maar in je huis zal liggen slingeren tot je hem uiteindelijk in de vuilbak gooit.
Kadootjes
Kadootjes zijn ook nog iets waar volgens mijn nog veel in gesnoeid kan worden. Ik heb het al jaren moeilijk met kermissen, waar mijn kinderen gaan vissen en een plastieken speelgoedje kiezen, dat dan meestal de zelfde dag nog stuk is. Feitelijk vind ik dat héél decadent.
In dezelfde categorie vallen dikwijls de verjaardagsfeestjeskadootjes die in veel gevallen ook van plastiek zijn en waar in veel gevallen nadien niet meer mee gespeeld wordt. En dan zijn er ook nog de verjaardagsfeestjeskadotjes die door het feestvarken worden gegeven aan de gasten om hen te bedanken voor hun komst, die meestal bestaan uit een plastiek zakje, met balonnen, snoepgoed en nog een plastieken prul.
Misschien moeten we eens minderen met al die kadootjes, die we niet geven omdat ze een meerwaarde hebben maar omdat we vinden dat het zo hoort. Zo zijn wij hier thuis gestart met ervaringen te geven op de verjaardagen en op de uitnodigingen voor de verjaardagsfeestjes vermelden we nu specifiek dat we geen kadootjes willen. En geloof het of niet, de kinderen kiezen hier zelf bewust mee voor.
Minder, bewuster en kwalitatiever
Enfin … de clou van mijn relaas is dat duurzaamheid natuurlijk een goede zaak is en het is geweldig dat dit echt begint te leven, maar naast duurzaamheid zijn er nog andere peilers namelijk “MINDER”, “BEWUSTER” en “KWALITATIEVER” en die peilers zijn minstens even belangrijk.
Helemaal mee eens!
Goede post om verder over na te denken
Mooi! De actie Meiplasticvrij deed ons ook nadenken. Wij willen ons huishouden een spiegel voorhouden en zo kijken welke kleine gewoontes wij kunnen veranderen, om zo ons verbruik te beperken. Eerder plasticarm, dan plasticvrij dus. Maar elke verandering is er ééntje in de goede richting.
Mijn dochters waren trouwens te zien op Karrewiet ivm de actie, en we kregen uit onverwachte hoeken al behoorlijk veel positieve commentaar (en mensen die ook beginnen nadenken zijn, zijn ook pluspunten)
Absoluut mee eens!
Ik koop weliswaar kleding uit biologische stoffen (nog geen slechte ervaring mee gehad wat gaatjes e.d. betreft eigenlijk), maar denk inderdaad in de eerste plaats na over of ik dat kledingstuk wel nodig heb. Als dat niet het geval is, komt het er niet in, ecologisch, fair of niet.
En speelgoed, daar heb ik nu al schrik voor als er hier ooit een kind gaat rondlopen… Ik koop zelf zeer bewust ofwel houten speelgoed ofwel boeken als cadeaus (ofwel uitstapjes, dat eigenlijk nog het liefst van al, al is dat niet altijd even makkelijk om ook effectief uitgevoerd te krijgen).