Lifehacking is een term waarvan ik tot op de dag van vandaag gisteren nog nooit had gehoord, maar best wel interessant.

Lifehacking is een manier om slimmer en efficiënter te werken. Met onconventioneel gebruik van ICT en andere simpele hulpmiddelen omgaan met overvloed aan informatie.

Tot lifehacking horen (gratis) computertooltjes die je het gemakkelijker kunnen maken, maar ook niet software gerelateerde dingen zoals efficiënter opruimen, taken aanpakken, … kortom, alles wat je leven gemakkelijker maakt.

Voorbeeldjes van Lifehacking

TinyURL
Een tool waarbij je een lang en complex internetadres kan omzetten naar iets eenvoudigs. Via de site TinyURL kan je dit adres omvormen tot een vereenvoudigde URL (voorafgegaan door http://tinyurl.com/….)

xobni (inbox achterstevoren)
Dit is eigenlijk een plugin voor outlook. Deze analyseert al uw ingaande en uitgaande mails en stelt hieruit profielen op voor de contactpersonen. Hun contactgegevens verschijnen (inclusief facebook, linkedin … profiel met foto en andere gegevens), maar ook hoe vaak ze je mailen, jij hen mailt, … En ook alle uitgewisselde attachments kunnen rechtstreeks geopend worden.
Dit is feitelijk een geweldige tool, alleen jammer dat het enkel compatibel is met outlook.

Kleurenklok (om eens iets niet computergerelateerd te nemen en in de wereld van de kinderen te blijven)

kleurenklokOm kinderen die nog niet kunnen kloklezen een besef van tijd mee te geven. De kleurenklok heeft verschillende vlakken die overeenkomen met 2, 5, 7,5, 10, 15 en 20 minuten.
De klok heeft enkel maar een grote wijzer, die je kan verplaatsen. Zo kan je aangeven dat je kind het hele gele vlak mag spelen, dat het na het oranje vlak in bed moet, …

Zo hoort ook Isla haar wekkertje onder de noemer Lifehacks en zelfs het gebruik van snelkoppelingen kan je zo omschouwen. ’t is dus een ruim begrip. Maar zo interessant dat ik een tag  ‘lifehacking’ ga aanmaken.

Tot slot enkele zeer interessante links

100 Lifehackingtips om prettiger en efficiënter te werken (een eBOOK met superhandige en eenvoudige inleiding in de wereld van lifehacking)
Blog Bert Verdonck (een lifehacker die deze ook deelt op zijn blog)
Lifehacking.nl (nederlandse site over lifehacking)
De wondere wereld van het web (een post die ik een tijd geleden geschreven heb met internetTools die het leven gemakkelijker maken, en bij nader inzien ook behoren tot ‘Lifehacking’)