Afstand 65km – Hoogtemeters 103 – Bestemming Staburags (Letland – Overnachting wildkamperen aan het water 

De Letten lijken iets enthousiaster dan dan Litouwers, zo krijgen we regelmatig een opgestoken duim te zien. Vandaag maakten we kennis met de schoolgaande jeugd (ja op zaterdag hebben ze hier school). In tegenstelling tot de ouderen die enkel Russisch of Lets spreken, spraken de jongeren verbazend goed Engels. Heel grappig was ook dat ze nadat de schoolbel was gegaan allemaal even terugkwamen met hun gsm en de vraag of ze een selfie met ons mochten nemen.

Vanmorgen hadden we geen water meer en besloten we aan te bellen om water te vragen. Blijkt dat veel woningen toch niet meer bewoond zijn, of enkel als vakantiehuis.

 

Speeltuinen kwamen we vandaag weer veel tegen, en het zijn er ook toffe … veel variatie, van oldschool exemplaren zoals waar wij vroeger op speelden, zelfgemaakte houten speeltuinen of nieuwe speeltuinen. Heel populair hier lijkt de dubbele schommel.

Wat je hier ook regelmatig vindt zijn openbare toiletten, dit is dan gewoon een kotje met een plank met een gat in … en met een hartje in de deur. Meer moet dat niet zijn, meestal zijn deze trouwens properder dan de openbare toiletten bij ons.

In Litouwen merkten we dat ze op vlak van recyclage al ver staan, zelfs op PETflessen en op blikjes is er statiegeld. Hier in Letland vonden we voor het eerst ongebleekt toiletpapier.

 

We vonden weer een knappe wildkampeerplek, vlak aan het water, met een picnicbank en met een vuurkring (zelfs met gekliefd hout).  De toffe plekjes die we vinden zijn ook deels te danken aan een geweldige app die we onlangs geinstalleerd hebben, nl. Osmand (openstreetmap android). Hierop vind je alles wat je maar wil … speeltuinen, zitbanken, vuurkingen, bronnen, stranden, openbare toiletten, schuilhutten, uitkijktorens, …. een betalende app, maar een aanrader (je kan hiermee trouwens ook offline navigeren)

De zieligste roadkill zagen we vandaag … een ooievaar lag in de kant. Waarschijnlijk zit zijn vrouwtje in haar nest op de eieren te wachten op haar mannetje die eten is gaan zoeken en nooit meer zal terugkeren.

En ja … het kan verkeren … de lente lijkt ingezet, morgen wordt er zelfs al 18 °C voorspeld en later op de week zouden we zelfs de kaap van 20°C halen.