Ik ben er al lang mee bezig, maar ’t is pas sinds gisteren dat ik het boek volledig uitlas.
Ik weet het, de cover van het boek trekt op niks. Die laat eerder uitschijnen dat het boek geschreven is door een man die lucht verkoopt en zichzelf veel te graag ziet, maar daar moet je door kijken.

gtd

 

Een ‘getting things done’ is geen ontspannend boek dat je op een vakantie uitleest (ik had het mee, maar heb het na 2 minuten terug weggelegd, het is gewoon echt geen vakantieboek).

Door ‘getting things done’ moet je je worstelen, ’t is echt studeren, je moet er gemotiveerd voor zijn … maar ’t is wel boeiend, inspirerend, beklijvend en echt wel de moeite waard. Ik meen dat dit boek mijn leven veranderd heeft en dan wel in volgende zin ….

Ken je het gevoel, je bent een vrij correct en georganiseerd persoon, je hebt héél graag alles in orde. Toch slaag je er maar niet in om de juiste manier te vinden om consequent al je lopende zaken, todo’s, bezigheden te organiseren en je lijstjes zijn altijd van vergankelijke aard.
Vanalles heb je al geprobeerd,  gedetailleerde lijsten met due dates en statussen en meer …, excellijsten, google docs, astrid taken, papieren lijstjes, … dit op professioneel en privé vlak. Toch begin je er vol goede moed aan, maar het systeem blijft toch niet werkbaar en verwaterd.

Wel … getting things done is een concrete handleiding naar dit werkbare systeem. Haal alles uit je hoofd en in een systeem om zo efficiënter, productiever en vooral onder minder stress te handelen. Als al je todo’s en projecten in een systeem zitten dat moet je er immers niet meer constant mee in je hoofd zitten, en ontspanning is zo ook echt ontspanning!

Sinds ik dit boek gelezen heb, heb ik al veel werk verricht en mezelf helemaal gereorganiseerd en ik durf zeggen … het is beter nu. Ik heb een beter zicht op wat me nog te wachten staat, wat ik wil bereiken, waar ik mee bezig ben en waar de hiaten zitten.
En het leukste is … dit voelt echt goed !!!

Maar behalve over de lijsten (wees voorbereid, het zijn er meer dan 3, maar ze zijn wel allemaal zinvol eens je de reden erachter kent) die je moet maken, heb ik nog iets belangrijk opgepikt … “What’s the next action!”

Ken je dat? …  je zit in een vergadering en wordt héén en weer gepalaverd en tegen ’t eind van de meeting is er eigenlijk geen conclusie (maar er is wel veel gepraat) en het komt er op neer dat alles bij het oude blijft omdat er geen duidelijke acties worden gedefinieerd.
De vraag die je je altijd moet stellen is “Wat is de volgende ‘concrete’ actie”.
Dit tijdens meetings zoals de bovenstaande, maar ook in het dagelijkse leven … in je ’todo-lijst’ bijvoorbeeld.

Even illustreren

FOUT                                      JUIST
winterbanden                    Bel naar de garage 015 61 15 14 om een afspraak te maken voor de winterbanden te laten installeren
geld kleuterkamp             Kijken of geld van kleuterkamp Vic is teruggestort €65
Verjaardagsfeest Liv      Uitnodigingen verjaardagsfeest Liv maken

Een actie moet dus echt een concrete actie zijn, zodat je deze gewoon bij wijze van spreke ‘blindelings’ kan uitvoeren. Als je telkens een kernwoord leest moet je telkens weer nadenken, wat moest ik hier weer voor doen?  .. en dat zit het weer in je hoofd natuurlijk, en dan ben je er weer meer mee bezig dan zou moeten. En een concrete actie zal je onbewust sneller uitvoeren als iets vaag.

Waar ik nog niet uit ben, is of dit voor iedereen interessant is. Je hebt immers mensen (zoals mezelf) die graag controle hebben, met alles in orde zijn en het zichzelf kwalijk nemen als ze een steek laten vallen. Je heb ook anderen (die volgens mij gelukkiger en zeker stresslozer door het leven gaan) die zich dit (denk aan rappelkosten, beloftes niet nakomen, anderen laten wachten…) allemaal veel minder aantrekken.

In elk geval, dit is geen ‘high level’ boek over efficiëntie, dit is een boek met concrete tips en zal zeker op sommige vlakken zeer herkenbaar zijn. Indien enthousiast … gratis te downloaden op volgende link

PS. Marjan, mijn lieve zus die ik zo hard mis, dit is zeker iets voor u (maar nog niet nu, binnen een maand of twee)