Afstand 22km – Hoogtemeters 122 – Bestemming Monte Gordo – Overnachting camping muncipal

Na 56 prachtige dagen spenderen we onze laatste nacht in Portugal, in de laatste camping op Portugees grondgebied. Portugal is zo goed meegevallen dat we eigenlijk 2 nachten wilden blijven om het afscheid uit te stellen. De camping valt echter tegen, dus we trekken morgen al richting Spanje.
Met een beetje spijt in het hart toch … want hoewel ik ’s zomers niet in Portugal zou willen zijn (veel te warm) was het in de herfst de max.

♡ De koffiecultuur, met bijhorend lekker gebak

♡ De Portugezen, niet zo spontaan als hun buren, maar oh zo lief en behulpzaam, zelfs al spreken ze enkel Portugees en is communiceren moeilijk. Al moeten we zeggen dat de meeste Portugezen goed Engels of Frans spreken. Al een geluk want Portugees bleek een moeilijke taal, schrijftaal was een ding, maar spreektaal nog veel moeilijker. 

♡ Filipa en João, Morten en Mafalda, Jaap en Jeanine en Pedro (onze fietsenmakersheld)

♡ De prachtige kustlijn – woest en ruig aan de westkust (surfersparadijs) en schoon en kalm aan de Algarve.

♡ De ooievaars, flamingo’s en andere vogels

♡ De azulejos, de tegels die huizen, kerken sieren, straatnamen weergeven

♡ De onverharde wegen in het zuiden, met soms mulle zand (niet altijd leuk om op te fietsen maar immer charmant) en de kasseien in steeds andere motieven.

♡ Budgetvriendelijkheid… Portugal is een goedkoop land, ideaal voor ons trekkersbudget

♡ Eucalyptusbomen, agaves, stiereiken, cactussen, olijfbomen, citrusbomen

♡ Campings met meestal een speeltuin en wifi, het gebrek aan wc-papier, wc-bril, warm water om mee af te wassen is daarmee vergeven

♡ Het contrast tussen het moderne, en anderzijds paard en kar die je ook nog ziet passeren

♡ De lekkere en goedkope wijn (gelukkig maar want het aanbod bier is niet fameus en duur)

♡ Het fietsen in Portugal. In Portugal kan je goed fietsen, je mag je niets anders laten wijsmaken. Het probleem is dat er niet echt een overkoepelend beleid is en dat je soms wat moet zoeken naar de goede ecovia’s en cyclovia’s. Maar mits wat voorbereiding kan je de grote banen mijden en prachtig fietsen. Het cliché dat Portugezen snel rijden en niet veel rekening houden met fietsers is echter wel waar.

♡ Winkels die altijd open lijken, tot ’s avonds laat, zelfs op zon- en feestdagen en dat zonder siesta.

♡ De bakelau (kabeljauw of stokvis), het meest gegeten gerecht. Deze vis wordt ironisch genoeg in Noorwegen gevangen, gezouten en gedroogd. Wat we echter niet zullen missen is de geur van bakelau die je overvalt als je een winkel binnenstapt.

♡ het heerlijke klimaat in de herfst … zwemmen in de oceaan tot in november. En aangenaam weer in december.

♡ de recycle art die hier zeer trendy is

Morgen vertoeven we terug in Spanje, dan draaien we onze klok een uur verder en krijgen we het uur langer licht er gratis bij.