Surfin surfin … couchsurfing

2017-10-24T22:38:26+00:00mei 27th, 2016|Categories: Uncategorized|Tags: , , |13 Comments

Vermits we op onze Tour d’ Europe ook wel eens willen couchsurfen, besloten we om ons al lid te maken van couchsurfing.com, zo konden we het principe al wat -langs de hostkant- leren kennen.

Couchsurfing komt erop neer dat je je huis openstelt voor reizigers en ze op zijn minst een zetel aanbiedt om in te slapen. Bij ons hebben de gasten geluk en krijgen ze een hele kamer ter hunner beschikking (met dank aan Liv die dan bij haar broer slaapt)

Het concept couchsurfing sprak me wel aan, ik vind het echt een tof concept, betaalbaar reizen, overnachten in kamers die anders toch maar leeg staan, de gastvrijheid, mensen uit andere landen leren kennen, … ik ben helemaal fan van het idee.
Maar ik moet zeggen dat ik er héél aarzelend aan begon. Bij de aanvragen die kwamen voelde ik me ook niet altijd even comfortabel, direct een overnachting van 3 nachten (iemand vroeg me zelfs voor 5 nachten), de vraag of ik hen de hotspots in Brussel wou laten zien, …
Mijn doel als host is niet om enkele leuke dagen met nieuwe mensen door te brengen en hen te gidsen door Brussel, daarvoor heb ik de tijd noch het karakter. Wat ik echter wel graag wil doen is gasten opvangen, laten mee aanschuiven bij het avondeten, een wasmachine draaien moest dat nodig zijn en de avond gezellig afsluiten met het minnaresbier dat Bjeurn brouwt.

De eerste aanvragen weigerde ik, en als we dan eens “ja” zeiden, dan had de gast al een ander verblijf, of dan bleek er toch iets anders tussen te komen (het besef dat we niet zo dicht tegen de luchthaven van Charleroi -Brussels South- wonen bijvoorbeeld).

Totdat ik een aanvraag kreeg van een vrouw uit Gent, uit haar profiel kon ik afleiden dat ik het wel met haar zou kunnen vinden en ik vond niet meteen een reden waardoor ik zou willen weigeren. En zo werd deze Gentse onze eerste couchsurfster en dit viel meteen 100% mee. We aten samen greenies en hadden een gezellige avond.
Niet veel later kregen we een aanvraag voor een -wederom Gents- koppel, zij deden een toch per fiets … en wie zijn wij om fietsers te weigeren. Dit viel weer super goed mee, vermits het in het weekend was konden we nog eens allemaal samen ontbijten en ook de kinderen vonden het leuk en spannend.

Letse traktatie

En gisteren hadden we onze eerste buitenlander … Raitis, uit Letland, die verder naar Luxemburg trok om daar een halve marathon te lopen (en wie zijn wij om lopers te weigeren).
Zeer zeker hadden we geluk met onze Let, hij verwende hij ons met Letse specialiteiten en wij trakteerden hem op een pastaparty.
Raitis was (in tegenstelling tot wat zijn naam in het Fins wil zeggen -> niet drinker) een bierliefhebber en hij kon Bjeurn zijn minnares wel appreciëren, de avond werd dus nog zeer gezellig.
Hij gaf ons nog allemaal Letlandtips (jaja … Letland staat op ons programma) en hopelijk zien we hem nog wel weer, want normaalgezien passeren we ook Riga, waar hij woont.

Het couchsurfen staat nu even op “hold“, de voorbereidingen van onze reis nemen immers veel tijd in beslag en onze agenda slipt vol, alles is immers “nu of 2 jaar later

Het couchsurfen valt mij (en ook de rest van de familie) enorm mee, maar ik hou me wel aan enkele zaken … ik ontvang enkel mensen waarbij ik een goed gevoel heb bij hun profiel en met dezelfde verwachtingen van het verblijf als ik, ik ontvang alleen maar mensen met al positieve referenties, ik hou het bij één overnachting en ik doe het niet teveel.

En zo zullen we binnenkort van rol wisselen, dan gaan we van “host” naar “guest“. Ik ben eens benieuwd of dit even goed zal meevallen. Ik heb alvast al gemerkt dat de meeste “hosts” niet meer dan 2 personen wensen te ontvangen.

Verder zijn we ook lid van het Warm Showers netwerk, dit is nog meer op ons lijf geschreven, dit is immers couchsurfing voor rondreizende fietsers. Op het jaar dat we lid zijn hebben we echter nog maar één aanvraag tot verblijf gekregen (dat ik dan ook nog te laat las). Warm Showers is dus iets minder populair, maar we vallen wel helemaal binnen de doelgroep (buiten dat we nog steeds met 4 zijn … 2 personen teveel dus). In elk geval … onze eerste aanvraag voor een overnachting is alvast uitgestuurd … benieuwd of we een positief antwoord krijgen.

13 Comments

 1. liese 28 mei, 2016 at 19:13 - Reply

  spannend! ik zou er zelf ook eerder voorzichtig mee omspringen, maar ik ben dan ook een schijter :)

  • Annelyse 29 mei, 2016 at 20:54

   ik snap dat wel, ik was eerst ook héél aarzelend (maar vermits we zelf willen gaan couchsurfen, vond ik het maar fair dat we ook mensen bij ons opvangen)

 2. Pieterjan Heyse 28 mei, 2016 at 21:48 - Reply

  Leuk dat jullie alternatieve overnachtingsmogelijkheden ook op het lijstje staan hebben. Mochten jullie in Wetteren een overnachting nodig hebben, altijd welkom!

  Btw, op de buis achter de voorste stoel van de Pino kan je 2 bidons monteren en ik heb al gehoord dat mensen boven de stoel een stuk buis monteren voor een stuurtas.

  • Annelyse 29 mei, 2016 at 20:53

   Hey Pieterjan, merci voor de tip. Wij gaan waarschijnlijk met een extensie (opzij) werken voor de stuurtas en eentje (op het stuur) gps op te plaatsen. Wetteren doen we jammer genoeg niet aan

   groetjes
   Annelies

 3. misssexandthecity 28 mei, 2016 at 22:30 - Reply

  Dat weet ik niet of ik het fijn zou vinden om vreemde mensen in mijn huis te hebben, het idee is natuurlijk wel leuk en als ik een kamer en badkamer apart zou hebben zou ik het mss overwegen :-), maar dat is de doelstelling niet he :-)

  • Annelyse 29 mei, 2016 at 20:52

   als je je daar niet goed bij voelt, moet je dat sowieso niet doen. Ik doe het ook enkel bij mensen waar ik een héél goed gevoel bij heb. Ik heb al zeer veel aanvragen geweigerd hoor

 4. Stien 1 juni, 2016 at 10:30 - Reply

  Tijdens mijn stage liep ik Steven wel eens tegen het lijf, hij heeft positieve ervaring met warmshowers mét kinderen! Zo sliepen ze al eens in een piepklein flatje, kregen ze superfijne fietstips van de lokale fietsactivisten enzo! Check dit: http://smove.be/fietsen-met-kinderen-sloveni%C3%AB en dit: http://fietsenmetkinderen.info/index.php/menukop-inspiratie/menukop-reisverhalen/langs-en-over-de-karpaten-1

  Zijn verhalen maken ons warm om het ook te proberen! Al moeten we die stappen nog zetten…

  • Annelyse 1 juni, 2016 at 11:07

   ik ben eens benieuwd, ik denk dat het niet abnormaal is dat de mensen zeggen dat ze maar 2 mensen willen ontvangen. Maar misschien maken ze wel een uitzondering … wij hebben immers niet veel nodig, slapen kunnen we op onze matraskes en in onze slaapzak … desnoods in een tent in de tuin.
   ik denk wel dat warm showers misschien net iets leuker is als couchsurfing omdat dat mensen zijn met dezelfde passie.

 5. Pieterjan Heyse 1 juni, 2016 at 11:48 - Reply

  Ik kan zeker Warmshower aanbevelen voor fietsers boven Couchsurfing. Dat is enkel fietser georienteerd en die mensen hebben allemaal dezelfde passie, nl. fietsen. Je zal er toffe verhalen en veel tips aan over houden!

 6. An 6 juni, 2016 at 16:53 - Reply

  Hier grote fan van warmshowers. Zelf nog wel geen bezoekers gehad. Maar wel ongelooflijk goed ontvangen. En altijd welkom in Bornem ☺☺☺

  • Annelyse 6 juni, 2016 at 20:41

   jammer genoeg passeren we niet in Bornem ;-)

 7. Annelore 7 juni, 2016 at 13:04 - Reply

  Mochten jullie langs Gierle fietsen, dan zijn jullie meer dan welkom om hier te overnachten, te douchen en mee te eten. Laat maar weten:)

  • Annelyse 10 juni, 2016 at 10:56

   klinkt aanlokkelijk, maar Gierle ligt jammer genoeg niet op de route. Toch nen dikke merci

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.