Vermits we op onze Tour d’ Europe ook wel eens willen couchsurfen, besloten we om ons al lid te maken van couchsurfing.com, zo konden we het principe al wat -langs de hostkant- leren kennen.

Couchsurfing komt erop neer dat je je huis openstelt voor reizigers en ze op zijn minst een zetel aanbiedt om in te slapen. Bij ons hebben de gasten geluk en krijgen ze een hele kamer ter hunner beschikking (met dank aan Liv die dan bij haar broer slaapt)

Het concept couchsurfing sprak me wel aan, ik vind het echt een tof concept, betaalbaar reizen, overnachten in kamers die anders toch maar leeg staan, de gastvrijheid, mensen uit andere landen leren kennen, … ik ben helemaal fan van het idee.
Maar ik moet zeggen dat ik er héél aarzelend aan begon. Bij de aanvragen die kwamen voelde ik me ook niet altijd even comfortabel, direct een overnachting van 3 nachten (iemand vroeg me zelfs voor 5 nachten), de vraag of ik hen de hotspots in Brussel wou laten zien, …
Mijn doel als host is niet om enkele leuke dagen met nieuwe mensen door te brengen en hen te gidsen door Brussel, daarvoor heb ik de tijd noch het karakter. Wat ik echter wel graag wil doen is gasten opvangen, laten mee aanschuiven bij het avondeten, een wasmachine draaien moest dat nodig zijn en de avond gezellig afsluiten met het minnaresbier dat Bjeurn brouwt.

De eerste aanvragen weigerde ik, en als we dan eens “ja” zeiden, dan had de gast al een ander verblijf, of dan bleek er toch iets anders tussen te komen (het besef dat we niet zo dicht tegen de luchthaven van Charleroi -Brussels South- wonen bijvoorbeeld).

Totdat ik een aanvraag kreeg van een vrouw uit Gent, uit haar profiel kon ik afleiden dat ik het wel met haar zou kunnen vinden en ik vond niet meteen een reden waardoor ik zou willen weigeren. En zo werd deze Gentse onze eerste couchsurfster en dit viel meteen 100% mee. We aten samen greenies en hadden een gezellige avond.
Niet veel later kregen we een aanvraag voor een -wederom Gents- koppel, zij deden een toch per fiets … en wie zijn wij om fietsers te weigeren. Dit viel weer super goed mee, vermits het in het weekend was konden we nog eens allemaal samen ontbijten en ook de kinderen vonden het leuk en spannend.

Letse traktatie

En gisteren hadden we onze eerste buitenlander … Raitis, uit Letland, die verder naar Luxemburg trok om daar een halve marathon te lopen (en wie zijn wij om lopers te weigeren).
Zeer zeker hadden we geluk met onze Let, hij verwende hij ons met Letse specialiteiten en wij trakteerden hem op een pastaparty.
Raitis was (in tegenstelling tot wat zijn naam in het Fins wil zeggen -> niet drinker) een bierliefhebber en hij kon Bjeurn zijn minnares wel appreciëren, de avond werd dus nog zeer gezellig.
Hij gaf ons nog allemaal Letlandtips (jaja … Letland staat op ons programma) en hopelijk zien we hem nog wel weer, want normaalgezien passeren we ook Riga, waar hij woont.

Het couchsurfen staat nu even op “hold“, de voorbereidingen van onze reis nemen immers veel tijd in beslag en onze agenda slipt vol, alles is immers “nu of 2 jaar later

Het couchsurfen valt mij (en ook de rest van de familie) enorm mee, maar ik hou me wel aan enkele zaken … ik ontvang enkel mensen waarbij ik een goed gevoel heb bij hun profiel en met dezelfde verwachtingen van het verblijf als ik, ik ontvang alleen maar mensen met al positieve referenties, ik hou het bij één overnachting en ik doe het niet teveel.

En zo zullen we binnenkort van rol wisselen, dan gaan we van “host” naar “guest“. Ik ben eens benieuwd of dit even goed zal meevallen. Ik heb alvast al gemerkt dat de meeste “hosts” niet meer dan 2 personen wensen te ontvangen.

Verder zijn we ook lid van het Warm Showers netwerk, dit is nog meer op ons lijf geschreven, dit is immers couchsurfing voor rondreizende fietsers. Op het jaar dat we lid zijn hebben we echter nog maar één aanvraag tot verblijf gekregen (dat ik dan ook nog te laat las). Warm Showers is dus iets minder populair, maar we vallen wel helemaal binnen de doelgroep (buiten dat we nog steeds met 4 zijn … 2 personen teveel dus). In elk geval … onze eerste aanvraag voor een overnachting is alvast uitgestuurd … benieuwd of we een positief antwoord krijgen.