Onwezelijk!!! Héél het corona gebeuren. Enkele weken geleden was dit nog de ver-van-ons-bed-show en nu vraag ik me al het hele weekend af hoe ik me ga organiseren nu mijn kinderen 5 weken niet naar school kunnen gaan.
“Laat de kinderen niet in vakantiemodus komen”, luidt het. Maar hoe hou je kinderen nuttig en educatief bezig, terwijl je zelf wordt geacht om (van thuis uit) te werken?
Wel … wie mij een beetje kent verschiet er waarschijnlijk niet dat dat begint met een planning ingevuld door leuke educatieven activiteiten en uitdagende projecten.
Project n° 1 had ik snel gevonden, namelijk leren blind typen.
Liv (12 jaar) heeft in het begin van het schooljaar wel een typcursus via de school gevolgd, maar véél te weinig geoefend. Ze kent de theorie maar heeft bijlange de snelheid nog niet.
Vic (10 jaar) typt nog met 2 vingers.
Dus met behulp van wat input van Liv en via het internet is hier ons plan van aanpak.
Vingerzetting visualiseren
Op elke toets wordt aangeduid met welke vinger deze moet worden aangeslagen.
Groen voor de wijsvingers, geel voor de middenvinger, blauw voor de ringvinger en rood voor de pink.
Als je (net zoals wij) geen gekleurde diepvriesstickers hebt, dat zijn stiften en schoolboeketiketten een waardig alternatief.
Zoek de juiste tools
Na een klein marktonderzoek koos ik voor volgende websites om mee aan de slag te gaan.
Een zeer tof en zeer verslavend spel. Hier kan je alleen, tegen online tegenstanders of zelfs tegen vrienden spelen. De bedoeling is dat je een Engelse of Nederlandse tekst zo snel mogelijk intypt. (Veel liedjesteksten trouwens, Marco Borsato, Herman Van Veen, Nirvana passeerden al allemaal mijn klavier.)
Als je een account maakt kan je je progressie in snelheid goed opvolgen.
Het leuke is dat deze website je gemiddelde aantal woorden of karakters per minuut bijhoudt, en je zo je kan proberen op een hoger niveau te komen.
Op deze website kan je gratis, en in het Nederlands op een AZERTY toetsenbord typlessen volgen.
Ik dacht Vic eerst te laten oefenen op het betalende programma waarmee Liv heeft leren typen, maar dit lijkt me een waardig alternatief. Dus we gaan hiermee aan de slag.
Het leuke is ook dat je (eens je wat beter bent) kan oefenen op recente nieuwsberichten, maar ook op je eigen teksten.
Meten is weten
Onze officiële start was met een klein testje via typeracer (de eerste link) om te bepalen wat de beginstatus is. Zo kunnen de kinderen ook effectief zien hebben dat het oefenen ook loont. Wat bij onze perfectionist hielp, was duidelijk maken dat hij het nu niet te goed moest doen, want dit testje was er net om te kijken dat het volgende keer beter kan.
Plannen
In de weekplanning komt een blok van 15 minuten per dag, waarin de kinderen moeten oefenen. 1 keer per week meten we de snelheid via typeracer, om zo hopelijk te merken dat er een constante verbetering is.
Ondertussen ben ikzelf al helemaal hooked aan die typeracer. Ik doe dus graag mee met de challenge en ik hoop mijn typsnelheid deze 5 weken ook met 50% te verbeteren. Dat moet mogelijk zijn !!!
Ondertussen ben ik nog steeds op zoek naar inspiratie waarmee mijn kinderen zich zelfstandig bezig kunnen houden. Ik wil kost wat kost verhinderen dat mijn kinderen veranderen in 2 passieve schermzombies die languit in de zetel liggen.
Tips voor zijn dus steeds welkom in de commentaren !!!
Zelfde plan hier. Wel betalend met Typetopia. Hopelijk met positief effect! Succes de komende weken!!
Jij ook
Hier zijn ze bezig met Picatypen. Ook erg leuk, want je maakt een wereldreis. Middelste zoon heeft zijn diploma al binnen, die ging superhard!
Wat misschien ook leuk is om met Vic en Liv te doen is grejoftheday.nl Komt uit Zweden.
Ik las ook over EHBO voor jeugd van het oranje kruis oid. En er is een Facebookgroep voor tijdelijk thuisonderwijs aangemaakt met leuke tips.
Succes en plezier samen!
Mercikes. Het probleem is een beetje dat ik ook moet werken en dat de kinderen zelfstandig aan de slag moeten gaan. Veel begeleiding zal er niet in zitten. Ik heb wel een hele lijst met projecten voor hen verzameld.
Zelfde probleem hier. Aan typles had ik nog niet gedacht.
Ik volg voor nog suggesties.
Een virtuele museumtoer had ik al in gedachten (via google art), ik heb nog wat boekjes “straffe Belgen” met vragenlijstjes in. TED Ed staat ook op mijn lijstje. Maar 5 weken zonder les, zonder hobbies is wel lang
Merci voor uw tips. Ik zet ze hier ook bij op het inspiratielijstje
Hoe oud zijn jouw kinderen eigenlijk? Ik gok iets ouder dan de mijne (10 en 12j)
Mijn kinderen zijn 14 en 11; ondertussen begint huiswerk binnen te komen via smartschool voor de oudste. Ik heb boekenschappen uitgekuist en nog een stapeltje National Geographic Juniors gevonden. Het lastigste vind ik nog wel zelf geconcentreerd werken met 2 thuis en de kinderen. Mijn man heeft de meeste calls dus hij zit in onze bureau, ik zit in de eetkamer met de kinderen.
Mijn oudste is dol op horror en nu gaat ze bij wijze van project een origineel Grimm sprookje vergelijken met de disney film. Voor de jongste zijn we nog wat zoekende….
[…] 15 minuten typen en educatieve bezigheden. Educatieve bezigheden zien we héél ruim. Een cake maken, naar de winkel […]
‘k weet niet of jullie groene vingers hebben, maar het is wel zaai-tijd …
stukje tuin in orde maken is al wat werk.
een plan maken van wat je erin wil en wat bij elkaar past
intussen buiten zaaien (erwtjes bv) of binnen voorzaaien in overschotjes van potjes (tomaten bv)
elke dag kijken, vochtig houden ….
bloemen voorzaaien kan ook. vroege patatjes kunnen de komende weken al gepoot worden …
ik las op ons buurt-netwerk dat iemand wegens rugproblemen hulp zoekt voor kleine tuinklussen, afgevallen takken van de storm van het gazon rapen bijvoorbeeld. mss wel een idee voor de pubers die dan vast hopen op wat zakgeld :)
hier ook ééntje aan de Typetopia. merci voor het typeracer-idee … want het is idd lang hee …
lezen is hier ook een favoriet, gelukkig. onze schermpjes zijn sowieso (alle dagen) niet welkom vóór het middagmaal (tenzij even nieuws kijken of iets op je schoolagenda bekijken), en ze ‘gaan slapen’ om 20u 30 (de schermpjes bedoel ik)(de pubers best een stuk later :) zijn 16 en 15)
handwerk kan ook voor dochterlief (10), die naait supergraag.
zoon 3 (13)heeft gelukkig ook praktisch werk voor school (mss kan je één of andere set of doos diy kopen ? hier is het een paardje uitsnijden uit hout en dan schilderen)
denk dat ik ook eens een puzzel van 1000 stukjes koop. in de krokusvakantie maakten we er een van oma en sommigen hadden daar wel geregeld wat mee ’te doen’ …
maar oh, wat ben ik super-dankbaar dat wij een grote tuin hebben, en dat ik sowieso thuis ben …
wacht stop verkeerde keyboard layout!
https://en.wikipedia.org/wiki/Dvorak_keyboard_layout
of toch minstens
https://en.wikipedia.org/wiki/QWERTY
ah en https://zty.pe/ is ook wel spannend
Mijn zoon van 11 is (met mijn hulp) een puzzel aan het maken van 18.000 stukken. De puzzel van Colin Thompson van Ravensburger. Een puzzel met kindvriendelijke, plezante tekening.
Eens gestart best verslavend en goed voor véle uren niet-schermtijd en een écht samen-project.
Als hij af is maken we een museumpje voor de kinderen van de buren – ze mogen dan door het raam eens komen kijken…!
We hebben de andere (tekening van Parijs in 18.000 stukjes) ook alvast besteld ;-).
Amai … ik ben zwaar onder de indruk van het aantal stukken. Daar zijn wij nog niet aan toe. Maar dat doet me er aan denken dat wij een puzzel van 1500 stukken hebben. En dat het de moment is om daaraan te beginnen. Merci voor de inspiratie
ik werk het meest ongestoord door als de kinderen bezig zijn met de dagelijkse kunst opdracht van https://www.annemiekvanduin.nl/kliederenkwast