Over HDR is het op het internet veel te vinden, bv. hier, maar ik vertel gewoon na wat Jasmijn me vandaag heeft bijgebracht.

In een foto kan je nooit alles ideaal belicht hebben, er zijn nl schaduwen en hooglichten die minder duidelijk zijn. Bij HDR fotografeer je eenzelfde foto 3 keer, gewoon, overbelicht en onderbelicht. Deze 3 (of meer) foto’s kan je dan samenstellen tot een HDRfoto.

Photoshop is hier echter niet zo ideaal voor, daarmee toonde Jasmijn ons een link waar je een programmake kunt downloaden dat wel schone resultaten geeft, maar jammer genoeg ook 3 watermerken toevoegt.

HDR, ik ben er niet zo ver in gegaan, maar als je eens googelt zie je dat het een héél artificieel resultaat kan geven. Toch heeft het ook wel leuke toepassingen, zoals op plaatsen met veel schaduw en hooglicht die je anders nooit schoon gefotografeerd krijgt.

Hieronder zie je mijn resulaten … sommige door het spelen met photoshop, andere (die je herkent aan de watermerken) door HDRsoft.
De foto’s zijn getrokken in Hofstade Plage (het vervallen zwembad) door Tom … nen dikke merci daarvoor trouwens (Jasmijn was onder den indruk)

Raam photoshop2

hofstade photoshop2

zwembadmultiplsatur

WCpot hdrsoft