Vandaag was een beetje alsof we op een hop and ride bus zaten.

Hop off 1: een kapel in Viken. Deze kozen we vooral omdat we er via een gravelroad naar toe konden, en omdat we denken dat daar meer kans is om iets van wild te spotten. De kapel was toe, het keien ketsen was wel leuk.

Hop off 2: Brakkåfallet (waterval). Mooi, maat kon niet typen aan die van gisteren

Hop off 3: Ankarede, een Sami dorpje. Dit was wel interessant. De Sami wonen niet echt meer in die hutten, maar elke hut heeft wel een eigenaar, en ze worden nog gebruikt. Vooral voor midsommer, dan wordt er een feest gehouden dat wel 4 dagen duurt. Soms in de sneeuw, dit jaar bij 25 °C. Er werd ons ook uitgelegd waarom we geen rendieren meer gezien hebben op de wildernisroute. Ze zitten immers allemaal op de berg met hun jongen, tot de jongen hun kenteken aangebracht is (zodat ze weten welk rendier van wie is). Alle rendieren in Zweden zijn immers gedomesticeerd.

Hop off 4: Stekenjokk, met 876m het hoogste punt van de wildernisroute. Hier ligt nog sneeuw op de bergtoppen, en het staat bekend als de meest winderige plek van Zweden. Het landschap op de Stekenjokk toont desolaat, bomen staan er niet meer, er is vooral rots en water. En rendieren, zou je denken. Helaas weer geen enkele gezien.

Hop off 5: Een wandeling in Klimpfjäll. 5,5 km naar de 7 rapids. Bjeurn had deze wandeling uitgestippeld, en eenieder van ons, aan wie de uitleg deed, verstond de 7 rabbits. Maar het waren dus de 7 stroomversnellingen. De wandeling was ferm de moeite, al werden we opgegeten door bremse (dazen), muggen, en andere lelijke insekten.

De zweden slagen er ook in om op de mooiste plekjes vuurkringen te voorzien met nog eens droog hout beschikbaar.

Waar het water stroomt, is het drinkbaar. Bjeurn illustreert, tot nog toe niemand ziek.

Hop off 6: op zoek naar een slaapplaats. Dit was hier absoluut niet meer zo evident. We zijn te verwend geweest, en we zijn niet meer content met gewoon een plekje aan het water zonder andere voorzieningen. Uiteindelijk kwamen we aan op een natuurcamping. Mooie plekjes, maar minder goede voorzieningen als sommige plekken waar we gratis sliepen. Enfin … we zijn best content.

Vandaag was een prachtige dag, maar de omslag van het weer is zonet begonnen. De 23 °C ruilen we nu in voor 12 °C en regen. Pijnlijk.

De avond spendeerden we onder het afdak aan de kamping, met gezelschapsspellekes. En zoals wel meer gebeurt bij ons, eindigde het niet gezellig.

Overnachting: Natuurkamping Fatmomakke