Aantal stappen: 24 000

Overnachting: Camping Modřín (aan het Lipno stuwmeer)

Gespot: een eekhoorn (net toen ik bij het spelletje dat je een dier moest raden een eekhoorn had gekozen . . echt toeval) en een mol (in de vorm van een roadkill)


Vanmorgen werden we uit onze tent gebrand, maar net toen ik de zonnepanelen had geïnstalleerd sloeg het weer om en eigenlijk werd het de hele dag niet meer heel warm. Maar we waren wel snel uit ons bed en konden vroeg de tocht terug naar beneden aanvangen.

Deze was wat korter, minder avontuurlijker en alleen maar bergaf … dus de terugweg ging behoorlijk vlot. De shortcut die we deden was trouwens weer het mooist. Misschien een signaal om wat meer van het pad af te wijken.

Nu we boven zijn geweest (zie verslag gisteren) begrijpen we deze waarschuwingsborden veel beter.

En ook het logo van het Sumava National Park is toepasselijk beseffen we.

Een molleke is schattiger als roadkill dan in je tuin.

In de namiddag trokken we naar het stuwmeer van Lipno en tevens de meest toeristische plek (buiten Praag misschien) van Tsjechië.

Niet helemaal mijn ding. Veel volk, dure (zelfs naar Belgische maatstaf) overbevolkte winkels vol toeristen, crowded speeltuinen en allerlei vormen van al dan niet elektrische fietsen, fatbikes en steps die zich door de wandelaars manoeuvreren.

Ik hoopte op een dutje en een boek voor mezelf op de camping … maar wat niksen of zich in stilte bezig houden is aan Vic niet besteed. Dat werd bijgevolg een kort dutje.

Het campinglife is hier feitelijk best wel ok. Vuurtjes stoken waar je maar wil op het gras en een worst erboven braden is hier blijkbaar traditie.

Tsjechen staan bekend als de grootste bierdrinkers van Europa (zeker na de spitsing van Tsjecho-slovakije, want de Slovaken drinken blijkbaar een pak minder) en dat is ons ook al opgevallen. Bier (halve liters) zijn prominent aanwezig en het is geen uitzondering om ’s morgens al mensen te zien die aan de campingbar hun eerste pint drinken.

Nog een illustratie, toen we gisteren op de berg aan het kampvuur zaten met de locals, kwam er ineens een fietser aan met een rugzak vol bier en worsten. De nonkel van één van de hikers die hen kwam bevoorraden. 30km had hier daarvoor gefietst (onze reisgids zegt dat Tsjechen ook heel sportief zijn, bij deze weer bewezen)

Wat ook opvalt op de campings die we hier zien is dat er opvallend veel tenten zijn. Soms vrezen we dat tenten (en dan hebben we het over eigen tenten, en niet de ingerichte exemplaren) uitsterven op campings, maar hier moeten we daar geen schrik voor hebben. Hier zijn wij de specialekes met onze rooftoptent.

Wij zijn op reis nogal fan van de wegwerpBBQ. Niet ecologisch … wel zeer lekker.

En zo vierden we vandaag onze eerste Tsjechische feestdag, morgen is er nog eentje en daarna is het zondag. Wij zijn content dat er toch nog wel wat winkels open zijn. Een toeristische regio heeft toch ook zijn voordelen.