Afstand 69km – Hoogtemeters 580 – Bestemming Oslo (Noorwegen) – Overnachting de niet zo sympathieke camping 

Zalig was dat … binnen slapen. Ik was gisteren echt héél moe en vanmorgen volledig gerecupereerd. Net zoals bij het wildkamperen hielden we in ons kraakpand ook “Leave no trace” aan, we borstelden alles op, we lieten het geld liggen (echt waar, er lag gewoon geld binnen) en de chocolade ook, we ontcijferden de code van het sleutelhuisje zodat we het openstaande raam konden sluiten en het huisje veiliger konden achterlaten dan we het gevonden hadden. Enkel het gastenboek kan onze aanwezigheid verraden.


     

Van een land zo rijk als Noorwegen (zonder staatsschuld dankzij olie en gas … de Noorse paradox enzo) hadden we een betere fietsinfrastructuur verwacht. Net toen we hierover tegen elkaar aan het klagen waren herpakte Noorwegen zich …. we kwamen dichter bij Oslo, het werd nog drukker en minder mooi maar we kregen wel de verdere weg een afgescheiden fietspad.

Het was ook een dag vol regen … maar we merkten dat we daar wel tegen kunnen zolang het niet constant en niet te hard is.   

Onze eerste Noorse winkel was direct pokkeduur … maar misschien zijn we gewoon de verkeerde winkel binnengestapt …. dat kan ook.

Na 70km kwamen eindelijk aan de camping aan, dit was sinds Stockholm geleden. Na Stockholm logeerden we 1 keer bij locals, deden we 1 keer van kraakpand en 10 keer wildkamperen … iets dat vooral Bjeurn heel trots maakt.

De camping is eigenlijk wel niet zo sympathiek. Dure douchejetons goed voor 6 minuten maakten de langverwachtte douche een stresserende zaak, het terrein is nergens vlak, 4 afwasbakken voor de hele camping is echt te weinig en 2 wasmachines ook, er is een verbod op gsm’s laden aan het sanitair (je moet 10 kronen betalen en laden aan de receptie), er zijn geen overdekte eetbanken en er is al helemaal geen gemeenschappelijke (tv)ruimte waar je kan vertoeven bij slecht weer. De meeste campings in Scandinavië doen dit allemaal veel beter. Wij vonden de camping niet extreem duur maar in Scandinavië betaal je dus niet per persoon maar per tent, de dame naast ons die alleen op trot is betaalde evenveel als ons … en dan wordt het dus wel duur. 

Maar voor ik afsluit moet ik even weerleggen wat jullie na dit dagverslag waarschijnlijk allemaal denken … wij vinden Noorwegen zeker niet tegenvallen. Het eerste deel van de rit was echt super prachtig, en eindelijk zijn er terug bergen aan de horizon.