Bij “minimalist” denk je waarschijnlijk aan iemand die een lijstje heeft met daarop al zijn bezittingen en die op minder dan 100 stuks uitkomt. Zo zijn er (weinig), maar onder minimalist beschouw ik iemand die zich ontdoet van de overbodige spullen en ballast en enkel houdt wat gebruikt wordt of gelukkig maakt. Sommige mensen hebben immers meer nodig dan anderen en daar is niets verkeerds mee.

Ik zit ondertussen in fase 4, minimalisme is een levensstijl geworden (en gaat ondertussen verder dan alleen maar op vlak van spullen) maar ik ben nog volop bezig met minimaliseren en ontspullen en ik heb niet het gevoel dat ik al klaar ben. Nog bijlange niet feitelijk, maar ik kom van ver !!!! En dat geeft niet, ondertussen geniet ik van de verbetering.

Hoe mijn klik er gekomen is, dat weet ik niet exact meer, maar ik weet wel dat ik veel inspiratie en motivatie van buitenaf heb gehaald. Ik ben effectief gestart met mijn kleerkast, want die ergerde me het meest en het toffe is dat je meteen een goed resultaat hebt.

Misschien zijn jullie er ook iets mee, ziehier mijn  inspiratiebronnen.

  • De documentaire “Overal Spullen”, was voor mij misschien wel de allergrootste trigger , heel confronterend!!! Hier te bekijken, maar moest de link niet werken, kan je gewoon eens surfen op het internet, want ik heb al gemerkt dat het filmpje soms verhuist.
  • Marie Kondo, dat is mijn heldin, als je er effectief aan wilt beginnen, dan is haar boek een aanrader, maar dan wel het eerste “Opgeruimd”, of “The Life-Changing Magic of Tidying up”. Dit is een boek waar je moet uithalen wat je nodig hebt, het geheel is te zweverig voor mij, en mijn minimaliseerprocess gaat te traag voor Marie, maar voor de rest zijn wij beste vrienden.
  • The Minimalists waren een tijd mijn grote voorbeeld, ondertussen is de liefde wat minder, omdat ze zichzelf naar mijn mening soms wat te serieus nemen en omdat ze voor mij ook wat te extreem zijn.
    Maar ziehier hun TED-talk en op hun blog vind je meer info over hun boeken, hun film en podcasts. Deze podcasts heb ik vaak beluisterd tijdens mijn looptrainingen, ik krijg al goesting om hen nog eens een nieuwe kans te geven.
  • Ik had al gehoord van Bea Johnson, met haar blog Zero Waste Home, maar onlangs bekeek ik haar Ted-talk en sindsdien ben ik helemaal fan, hoe geweldig (en grappig) is die wel niet.
  • Netwerk Bewust Verbruiken volg ik op alle social media kanalen.
  • En tegenwoordig vind ik ook de blog Minimaliseren in het gezin interessant en ook Heidi blogt veel over minimaliseren.
  • Op facebook ben ik lid van de groepen “Minimaliseren kun je leren” en “Minimalisme voor gevorderden
  • En als je dan helemaal jezelf wil verliezen, dan moet je zeker op youtube eens zoeken op “Tiny houses” … zeer verslavend !!!

PS. In welke fase naar het minimalisme bevinden jullie je?