Bij “minimalist” denk je waarschijnlijk aan iemand die een lijstje heeft met daarop al zijn bezittingen en die op minder dan 100 stuks uitkomt. Zo zijn er (weinig), maar onder minimalist beschouw ik iemand die zich ontdoet van de overbodige spullen en ballast en enkel houdt wat gebruikt wordt of gelukkig maakt. Sommige mensen hebben immers meer nodig dan anderen en daar is niets verkeerds mee.
Ik zit ondertussen in fase 4, minimalisme is een levensstijl geworden (en gaat ondertussen verder dan alleen maar op vlak van spullen) maar ik ben nog volop bezig met minimaliseren en ontspullen en ik heb niet het gevoel dat ik al klaar ben. Nog bijlange niet feitelijk, maar ik kom van ver !!!! En dat geeft niet, ondertussen geniet ik van de verbetering.
Hoe mijn klik er gekomen is, dat weet ik niet exact meer, maar ik weet wel dat ik veel inspiratie en motivatie van buitenaf heb gehaald. Ik ben effectief gestart met mijn kleerkast, want die ergerde me het meest en het toffe is dat je meteen een goed resultaat hebt.
Misschien zijn jullie er ook iets mee, ziehier mijn inspiratiebronnen.
- De documentaire “Overal Spullen”, was voor mij misschien wel de allergrootste trigger , heel confronterend!!! Hier te bekijken, maar moest de link niet werken, kan je gewoon eens surfen op het internet, want ik heb al gemerkt dat het filmpje soms verhuist.
- Marie Kondo, dat is mijn heldin, als je er effectief aan wilt beginnen, dan is haar boek een aanrader, maar dan wel het eerste “Opgeruimd”, of “The Life-Changing Magic of Tidying up”. Dit is een boek waar je moet uithalen wat je nodig hebt, het geheel is te zweverig voor mij, en mijn minimaliseerprocess gaat te traag voor Marie, maar voor de rest zijn wij beste vrienden.
- The Minimalists waren een tijd mijn grote voorbeeld, ondertussen is de liefde wat minder, omdat ze zichzelf naar mijn mening soms wat te serieus nemen en omdat ze voor mij ook wat te extreem zijn.
Maar ziehier hun TED-talk en op hun blog vind je meer info over hun boeken, hun film en podcasts. Deze podcasts heb ik vaak beluisterd tijdens mijn looptrainingen, ik krijg al goesting om hen nog eens een nieuwe kans te geven. - Ik had al gehoord van Bea Johnson, met haar blog Zero Waste Home, maar onlangs bekeek ik haar Ted-talk en sindsdien ben ik helemaal fan, hoe geweldig (en grappig) is die wel niet.
- Netwerk Bewust Verbruiken volg ik op alle social media kanalen.
- En tegenwoordig vind ik ook de blog Minimaliseren in het gezin interessant en ook Heidi blogt veel over minimaliseren.
- Op facebook ben ik lid van de groepen “Minimaliseren kun je leren” en “Minimalisme voor gevorderden“
- En als je dan helemaal jezelf wil verliezen, dan moet je zeker op youtube eens zoeken op “Tiny houses” … zeer verslavend !!!
PS. In welke fase naar het minimalisme bevinden jullie je?
ik sta helemaal achter het idee want sinds ik een aantal decluttersessies heb gedaan in mijn huis is het veel beter ingericht. Maar de gedachtegoed van “ik heb niets nodig”, dat zit er echt nog niet in. Ik heb me nu voorgenomen om mijn kleerkast echt te gaan dragen ipv hem vol te steken. Toch merk ik dat ik soms baal omdat ik nog eens hetzelfde moet aantrekken en krijg ik soms zin “in een nieuw kleedje” . Of er zijn mensen die het echt zien als ik iets nieuw aanheb, wat ik wel grappig vind eigenlijk. Jij bent echt goed bezig en ik ga de podcast eens proberen te beluisteren want na “De Minimalists” was zelfs mijn man (redelijke big spender) overtuigd van minimalisme.
Dan zit jij in fase 3 :-).
Ik denk niet dat anderen er echt mee bezig zijn of je iets nieuws aanhebt. Ik heb voorlopig nog genoeg in mijn kleerkast om nog veel te kunnen afwisselen. Ik heb nog veel te verslijten ?
HIer werd al deftig gedeclutterd, en ik geniet van de rust in mijn hoofd. Maar het kan nog beter. Ik merk wel dat ik in winkels veel beter dingen kan laten liggen. (vroeger eindigde kringwinkelshoppen in meer mee terugbrengen dan wegdoen) Ik begon al aan de seizoenswissel, ook een mooi moment om alles nog eens onder de loep te nemen.
Dat merk ik ook … dat je beter dingen kan laten liggen en weigeren na een tijd. Wij weigeren tegenwoordig zelfs de freebies
Hé zo tof dat ik in je inspiratielijstje zit :-)
Ik durf zeggen dat ik in fase 5 zit. Af en toe gaat er nog eens een doos buiten want minimaliseren is nooit gedaan maar sinds deze zomer heb ik het gevoel dat ik ook op andere vlakken het leven bijgebeend heb. Geen ellenlange to do-lijstjes meer. Balans gevonden tussen werken en niets doen. Het Zweedse concept ‘lagom’ heeft veel raakvlakken met minimaliseren en is voor mij echt de sleutel tot dat gelukzalige gevoel.
Succes met verder ontspullen! Ik geloof dat je de microbe ook goed te pakken hebt hé :) En het is verslavend hoor want ik ben nu in het ouderlijk huis begonnen… Misschien is dat fase 6?
Ik ben gisteren begonnen om mijn kleerkast te inventariseren. Dit omdat ik onlangs thuis kwam met bruine botjes en mijn dochter zei dat ik er zo al had. Ze had gelijk. En ik heb nog bijna dubbelgangers liggen. Ik gebruik er wel een app voor: Your Closet.
Toen vroeg ik me af of er ook zoiets voor je huisraad en spullen bestaat en ja hoor : Magic home inventory. Dus daar ga ik ook een begin mee maken.
Ik hoop ook elke keer wat te declutteren. Ik zit dus in beginfase. :-)
Als ik voor mezelf spreek: fase 1 en op sommige vlakken fase 3, maar als ik naar de andere leden van het gezin kijk, dan zitten die (wederhelft incluis) in fase 0 ;) (je graphic is trouwens echt goed wel goed gelukt!)
Mercikes
Ik zit heel duidelijk nog in fase 1. Al jaaaaaaren, maar fase 2 lonkt! Kleerkast heeft gisteren een beurt gekregen, morgen de schoenkast. En onze gezinsleden?… Die probeer ik mee te sleuren in het verhaal zonder het een naam te geven. Er moet hier gewoon veel overtollige rommel buiten geraken… Minimaliseren is dus een goed begin.
Ik heb wel al gemerkt dat het heel besmettelijk is
Ook fase 4 denk ik. Wij hebben zo weinig spullen dat we alles op 1-2-3 kunnen inpakken en verhuizen. We moeten wel af en toe eens een ‘opruimbeurt’ organiseren omdat we vaak overbodige spullen cadeau krijgen (helaas, ook al zijn er altijd wishlists). En ik vrees dat het er niet beter op gaat worden nu er een kindje op komst is.
Oh ja kado’s … daar heb ik een heel dubbele relatie mee
hier duidelijk nog fase 1 met af en toe eens een poging om over te stappen naar andere fases ;-). de kleerkast dat is een probleem, ik geef dat toe maar ik naai zo graag kleren dat ze automatisch aangevuld wordt, nu probeer ik wel om niets meer te kopen in de winkel (behalve dan jeansbroeken) en alles ook echt te dragen of te verkopen, maar dat laatste vlot niet echt
Grappig, we hebben volledig dezelfde inspiratiebronnen maar ben duidelijk nog niet
klaar met fase 3 – the hardest part!
Ik denk gewoon dat dat lang duurt. Onspullen doe je niet op 123, en zeker niet als je toch wil dat je spullen goed terecht komen. Van sommige dingen heb ik beslist dat ik ze ga opgebruiken, andere wil ik dan weer weggeven … terwijl het sneller en gemakkelijker zou zijn om ze gewoon in de vuilbak te smijten. En ook emotioneel heb je daar tijd voor … ik merk dat ik soms maar afscheid kan nemen van dingen in de derde ronde ontspullen … dat is dan maar zo.
tja, die spullen zijn niet op 123 in ons huis geraakt, dus we kunnen ook niet verwachten dat ze op 123 uit ons huis geraken. Tenzij je héél drastisch minimaliseert
Leuke visual! Ik zit in fase drie.
Hier zitten we al in fase 2 en af en toe in fase drie. Het ontbreekt ons soms wat tijd om eens echt alles te gaan opruimen en vele dingen weg te brengen waardoor ze dan weken (of langer) in de garage blijven staan. We zijn alvast begonnen met wat te minimaliseren in onze agenda, iets minder to-do’s in de weekends waardoor we wat ruimte vrij krijgen in ons hoofd en tijd om bewust op te ruimen. Het is zeker besmettelijk want ook onze kinderen bedanken vaak spontaan voor ‘freebies’ en kiezen vaker voor ‘ervaringen’ als verjaardagscadeau. De wil is er zeker, bij het ganse gezin, maar we hebben nog wat werk.
Bedankt voor de vele interessante links. Ga ik mij toch nog wat verder in verdiepen.
Minimaliseren in de agenda, dat is iets dat wij ook doen. Want het aantal bezette avonden vind ik geen statussymbool
Ik zit in fase 3 en het is hier serieus aan het kriebelen om heel ons huis nog eens onder handen te nemen. Ik moet alleen nog wachten tot onze verbouwing achter de rug is. In ons verbouwde huis wil ik geen rommel meer, alles moet een vaste plaats krijgen en alle overbodige spullen moeten het huis uit. Ik snak naar ruimte en ordelijkheid. Mentaal ben ik al klaar voor fase 4 :)
je kan ook klein beginnen hé … dat is toch een process van lange adem (jammer genoeg)
Dag Annelyse, ik heb een vraag.
Ik zou mezelf in fase 1 + 2 zetten. Ik erger me enorm aan de rommel en wil er iets aan doen.
En dan is er de man. De man die niet nee kan zeggen tegen gratis spullen. Ooit zouden ze van pas kunnen komen. En voor boeken is er altijd een plaatsje.
Vorig weekend hadden we ruzie. Aan de kassa van de supermarkt. Genant. :)
Toen we een gratis keukenhanddoek kregen ter gelegenheid van de Dag van de klant, zeiden we tegelijk: “Nee, danku” en “Bedankt”. Je mag eens raden welke opmerking van wie kwam. Toen ik hem voor de -toegegeven- 100ste keer vroeg: “hebben we dat nodig of maakt het je echt gelukkig?”, reageerde hij dat ik niet moest zagen.
Zodus, hoe pakken we dat aan?
Ik kan hem niet overtuigen om een docu te bekijken. Hij steigert bij voorbaat. Maar ik word echt ongelukkig van de spullen die zich blijft opstapelen (letterlijk: er worden stapeltjes gemaakt) in alle kamers van ons al kleine huis. Nu doe ik af en toe stiekem dingen weg (erg hé?), maar dat zijn maar druppels op een hete plaat, heb ik de indruk.
Had jij huisgenoten die je moest overtuigen?
Groetjes, Sarah
Awel, ik ben thuis begonnen met het minimalisme en wat ik las bij Marie Kondo is bevestigd in mijn huishouden, namelijk dat dat wegdoen besmettelijk is. Ik ben gewoon begonnen met mijn eigen kleerkast en soms iets voorgelezen wat me inspireerde. En stillekesaan is iedereen bij ons thuis ook mee in die levenswijze. Maar ik denk dat opdringen niet werkt, ik denk dat ze zelf de klik moeten maken en pas kunnen beginnen minimaliseren als ze er zelf het nut van inzien.
En zo is dat bij ons ook gegaan, de kinderen merkten dat ze liever speelden in een speelkamer die niet overvol stond, we merken héél duidelijk dat ons huis altijd netter is, en sinds ik veel kleren heb weggedaan koop ik ironisch genoeg ook minder kleren, omdat ik terug overzicht heb en besef dat ik nog veel heb.
Maar stiekem dingen weggooien die anderen toch niet missen … dat vind ik volledig gerechtvaardigd ;-)
Ik denk dat ik in fase drie zit. Maar met babysteps, want een peuter in huis vraagt veel werk, en er zijn nog (te) veel spullen van mijn man waar ik niet aan mag komen.
Vorige week kocht ik het nieuwe boek van Eva Brumagne (Opgeruimd leven), en het gaat voor een groot stuk ook over minimalisme. Een aanrader, tot nu toe, want ik ben nog maar pas begonnen met lezen :-)
Mooie graphic!
Ik zit ergens tussen fase 3 en 4: op sommige gebieden (o.a. mijn kleerkast, mijn agenda) is het een evidentie, bij andere is het ontspullen gaande (o.a. mijn boekenkast, knipsels uit magazines met recepten, interieurinspiratie…).
Ga je links ook eens bekijken, want er zitten er nog een aantal bij die ik niet ken. Hoewel, misschien moet ik ook minimaliseren in hoeveel een mens zo kan lezen over minimalisme ;-)
Goede tips allemaal, overal spullen had ik nog nooit gezien!!