Pffff … we trokken zoveel foto’s vandaag dat ik meer werk heb gehad aan het deleten van slechte en dubbels dan ik van plan ben om nog in dit verslag te steken.

De eerste dag Stockholm zit erop en de stad viel bij ons allen in de smaak. 

Ik was goed voorbereid en las alle blogs en internetartikels met tips die ik maar kon vinden. Ik wou enkel dat iemand hierin ook had gewaarschuwd dat de wissel van de wacht aan het Royal Palace niet echt de moeite is en wel 30 minuten duurt. Probleem was, dat het zo druk was dat we niet meer weg geraakten en daar moesten blijven staan met 2 verveelde kinderen (en een verveelde moeder maar die heeft zich min of meer gedragen).

Maar voor de rest was Stockholm al super, althans wat we al gedaan hebben, ik denk dat we een dag extra zullen blijven voor al de rest op mijn lijst af te kunnen vinken.

  

   


We bezochten Gambla Stan, de oude stad. 

en Skansen … een soort bokrijk, een heel dorpje van 1910, met nog een dierentuin aan met dieren die je hier in Zweden vindt. 


Het plezante is dat je binnen kan komen in de huisjes, de school, … en dat er mensen in de klederdracht van toen uitleg geven over het leven toen. Zo kregen we zelfgemaakt brood met boter aangeboden, was er een man die houten beeldjes maakte, een Saamivrouw die wat uitleg gaf over de Saami en de rendieren, … leerrijk en heel tof dus.

   

Ook zagen we rendieren (gaan we niet zien want die zitten boven de artic circle en daar zullen we niet komen) en elanden (die hopen we nog wel in het wild tegen te komen).


Ook nog beren, lynxen en wolven trouwens … maar die willen we in het wild niet persé tegenkomen.

   

Het Nordic Museet probeerden we nog gratis binnen te raken, woensdag na 17u zou het gratis zijn (zo’n dingen weten wij) … maar dat geldt jammer genoeg niet in het hoogseizoen. We mochten wel eens binnengluren en langs binnen is het gebouw even schoon als langs buiten.


Vandaag is het trouwens 21 juni … en ooit hebben we gezegd dat het doel was om op de noordpoolcirkel te staan om te ervaren hoe het voelt dat het niet donker wordt, en we worden hier nog regelmatig aan herinnerd. Wel … we staan niet op de noordpoolcirkel, en terwijl ik dit typ (het is al bijna 12u) is het al behoorlijk donker. Maar toen we deze reis aanvatten zeiden we tegen elkaar “Dit jaar zijn we flexibel en onze plannen moeten kunnen wijzigen … it’s not about the destination, it’s the journey!!!!“. 

Dus ook zonder de noorpoolcirkel is deze reis voor ons al een groot succes !!!!

Een gelukkige midzomernacht voor jullie allen toegewenst. 

Xxx