konmari kleerkast

Het laatste gedeelte van mijn project kleerkast was het optimaal benutten van de kastruimte. Want waar ik vroeger mijn kast veel te klein vond (waarop Bjeurn dan luid op protesteerde, want mijn kast is een pak groter als de zijne, en dat terwijl mijn kleren kleiner zijn) vind ik nu dat ik het maar moet kunnen doen met de huidige kleerkast (mits de kartonnen dozen en wissel van zomer- en winterkast mogen blijven)

Dus ging ik opplooien à la Marie Kondo.
Ja … ik heb het boek ook in mijn bezit en ik ben volledig in de ban. Ik ben al door het kledinggedeelte, maar van zodra ik het volledig uit heb volgt een heuse boekbespreking, want Marie is al helemaal mijn vriendin.
En niet alleen de mijne, zo blijkt.

Moest ik mijn kleerkast opnieuw kunnen inrichten … ik koos voor voornamelijk schuiven … wat goed uitkomt want ooit (fase 104 in de verbouwings/verfraaiingswerken) komen er inbouwkasten (alhoewel ik wel gehecht raak aan mijn kleerkast … die samen met het huis kwam … hoe minimalistisch)

Elke avond vouwde ik een schap, van de oude vertrouwde manier (die ik ook niet volledig onder de knie had) tot zijn zijn Konmaries. Dit naar voorbeeld van de talloze youtube-filmpkes … waaronder enkele gelinkt hieronder.

En het volgende viel me op

 • je vouwt wel meer, maar je hebt niet meer kreukels (feitelijk had ik met de oude vertrouwde manier ook al veel kreukels). 
 • Vouwen à la Marie Kondo is niet behoorlijk moeilijk , je moet gewoon checken dat het verticaal blijft staan (al moet ik mijn kleren nog wat leren kennen, in welke positie voelen ze zich het best)
 • je wint gigantisch veel plek (dit had ik dus niet verwacht)
 • Ik verhuisde sommige zaken van kapstok naar schabben (ah ja … want daar had ik ineens veel plaats vrij).
  En jeansrokjes voelen zich blijkbaar perfect als ze opgeplooid zijn (bij de konmari-methode doen we alsof kleren gevoelens hebben). 
 • De kapstokken zijn nog steeds overbevolkt. Tja .. ik gun nu elke kledingstuk zijn eigen kapstok.
  (Remember … kleren hebben gevoelens … en als jij een golfje of blazer zou zijn, dan zou je toch ook vinden dat je je eigen kapstok verdient)
 • Ik hoop trouwens dat het probleem van het overbevolkte hangrek zichzelf  oplost na enkele maanden project kleerkast.
 • Slipjes zijn vouwbaar, en ze blijven zelfs staan als je het goed doet (vroeger deed ik niet aan slips vouwen)
 • De kast oogt ordelijker
 • en de inhoud overzichtelijker

Dit is voorlopig het laatste deel van project kleerkast … alhoewel ik vind dat ik binnen 3 maand nog eens een update moet geven.

 • Gaat er nog steeds meer mijn kast uit dan in?
 • Vouw ik nog steeds mijn kleren op als de echte Marie Kondo, misschien heb ik ook mijn huisgenoten al bekeerd? Liv is nu al overtuigd, en Bjeurn krijg ik misschien wel zo ver om zelf de make-over te doen … maar eerst kijkt hij toch nog even de kat uit de boom bij mij

Maar hier alvast een eerste selectie uit de talloze Youtube-filmpjes , voor degenen die ook niet kunnen wachten om eraan te beginnen.

Ondergoed plooien met de ‘Marie Kondo’

Broeken plooien

T-shirts vouwen