Project kleerkast – Opvouwen als een echte Konmari

2017-10-24T22:38:46+00:00mei 6th, 2015|Categories: Simplify|Tags: , |11 Comments

konmari kleerkast

Het laatste gedeelte van mijn project kleerkast was het optimaal benutten van de kastruimte. Want waar ik vroeger mijn kast veel te klein vond (waarop Bjeurn dan luid op protesteerde, want mijn kast is een pak groter als de zijne, en dat terwijl mijn kleren kleiner zijn) vind ik nu dat ik het maar moet kunnen doen met de huidige kleerkast (mits de kartonnen dozen en wissel van zomer- en winterkast mogen blijven)

Dus ging ik opplooien à la Marie Kondo.
Ja … ik heb het boek ook in mijn bezit en ik ben volledig in de ban. Ik ben al door het kledinggedeelte, maar van zodra ik het volledig uit heb volgt een heuse boekbespreking, want Marie is al helemaal mijn vriendin.
En niet alleen de mijne, zo blijkt.

Moest ik mijn kleerkast opnieuw kunnen inrichten … ik koos voor voornamelijk schuiven … wat goed uitkomt want ooit (fase 104 in de verbouwings/verfraaiingswerken) komen er inbouwkasten (alhoewel ik wel gehecht raak aan mijn kleerkast … die samen met het huis kwam … hoe minimalistisch)

Elke avond vouwde ik een schap, van de oude vertrouwde manier (die ik ook niet volledig onder de knie had) tot zijn zijn Konmaries. Dit naar voorbeeld van de talloze youtube-filmpkes … waaronder enkele gelinkt hieronder.

En het volgende viel me op

 • je vouwt wel meer, maar je hebt niet meer kreukels (feitelijk had ik met de oude vertrouwde manier ook al veel kreukels). 
 • Vouwen à la Marie Kondo is niet behoorlijk moeilijk , je moet gewoon checken dat het verticaal blijft staan (al moet ik mijn kleren nog wat leren kennen, in welke positie voelen ze zich het best)
 • je wint gigantisch veel plek (dit had ik dus niet verwacht)
 • Ik verhuisde sommige zaken van kapstok naar schabben (ah ja … want daar had ik ineens veel plaats vrij).
  En jeansrokjes voelen zich blijkbaar perfect als ze opgeplooid zijn (bij de konmari-methode doen we alsof kleren gevoelens hebben). 
 • De kapstokken zijn nog steeds overbevolkt. Tja .. ik gun nu elke kledingstuk zijn eigen kapstok.
  (Remember … kleren hebben gevoelens … en als jij een golfje of blazer zou zijn, dan zou je toch ook vinden dat je je eigen kapstok verdient)
 • Ik hoop trouwens dat het probleem van het overbevolkte hangrek zichzelf  oplost na enkele maanden project kleerkast.
 • Slipjes zijn vouwbaar, en ze blijven zelfs staan als je het goed doet (vroeger deed ik niet aan slips vouwen)
 • De kast oogt ordelijker
 • en de inhoud overzichtelijker

Dit is voorlopig het laatste deel van project kleerkast … alhoewel ik vind dat ik binnen 3 maand nog eens een update moet geven.

 • Gaat er nog steeds meer mijn kast uit dan in?
 • Vouw ik nog steeds mijn kleren op als de echte Marie Kondo, misschien heb ik ook mijn huisgenoten al bekeerd? Liv is nu al overtuigd, en Bjeurn krijg ik misschien wel zo ver om zelf de make-over te doen … maar eerst kijkt hij toch nog even de kat uit de boom bij mij

Maar hier alvast een eerste selectie uit de talloze Youtube-filmpjes , voor degenen die ook niet kunnen wachten om eraan te beginnen.

Ondergoed plooien met de ‘Marie Kondo’

Broeken plooien

T-shirts vouwen

11 Comments

 1. Wildcard 6 mei, 2015 at 12:36 - Reply

  Mooie foto’s en interessante filmpjes :)

 2. appelstien 6 mei, 2015 at 14:25 - Reply

  Ik word vrolijk van zo’n foto’s! Zo netjes :)!

 3. misssexandthecity 6 mei, 2015 at 14:55 - Reply

  Ik ben ook in de ban en ga blij zijn dat ik in december mijn eigen ontworpen kleerkast heb met veel lades, vooral voor mijn sportgerief :-),….ik ga de uitdaging aan om mijn kast ordelijk te houden en om zeker niet veel meer bij te kopen en te combineren met wat ik heb,…succes met het project nog!

 4. fieke 6 mei, 2015 at 20:20 - Reply

  Volgens mij ga ik dat boek ook de max vinden. ‘k Moet dringend eens tijd maken om aan het opruimen te beginnen!

 5. griet 7 mei, 2015 at 09:10 - Reply

  jij maakt me zooo jaloers: alles zo goed onder controle geld, koken, kledij, … en dan nog marathons lopen. ik word hier beetje depri van :) maar natuurlijk alweer goed gedaan!

 6. […] een boekbespreking over Marie Kondo, dat zou er over zijn. Je kan er hier over lezen en ik ben ook niet de enige die daadwerkelijk aan de slag […]

 7. Els 17 mei, 2015 at 09:58 - Reply

  Mijn mama en ik zijn het boek van Marie Kondo ook aan’t lezen :-)

 8. Le petit requin 20 mei, 2015 at 20:25 - Reply

  Proper! Al vind ik het zelf nog steeds te veel werk lijken en eigenlijk ook gewoon wel overzichtelijk met t-shirts “gewoon” op elkaar gestapeld :)

 9. […] evolutie zijn (waarmee ik Marie niet blij zou maken) Maar ik heb wel mijn kast op haar methode ingericht, ik probeer dagelijks mijn handtas te ledigen (ik heb al een schuifje toegewezen aan mijn […]

 10. […] De liefde voor Marie Kondo […]

 11. […] mijn kleerkast eruit zag nadat ik alles had uitgesorteerd en opgeplooid à la Konmari (en ongelooflijk maar waar, […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.