​Afstand 41km – Hoogtemeters 516 – Bestemming Edinburgh – Overnachting camping Morton Hall

De eerste nacht wildcamperen was een succes. Onze fietsen stonden er nog, geen boer die ons van zijn land kwam jagen en geen schapen die aan onze spankoorden knabbelden als we wakker werden.

En we konden onze afwas (zonder detergent) in de beek doen.

Er werd “windy” weer voorspeld en dat hebben we gemerkt. Bij het fietsen was dat eerst rugwind … echt heerlijk om de bergen op geblazen te worden, en de afdalingen waren zelfs nog toffer. De wegen in schotland zijn tot nu toe in betere staat dan die in Engeland, beter wegdek, minder verkeer en meer verzicht waardoor je veiliger kan rijden. Misschien geen toeval dat we hier opmerkelijk meer fietsers tegenkomen dan in Engeland.

Rond de middag hebben wel een spectaculair chanceke gehad. Ineens vloog op een drukke baan het wiel van de Bob (het aanhangwagentje) los.

Gelukkig raakte het wiel de -ons passerende- auto niet, want hij schoot net voor de wagen de straat over om veilig aan de overkant op het voetpad te blijven liggen. En Bjeurn ging gelukkig niet al te snel, waardoor hij snel en veilig tot stilstand kon komen. Tot onze grote verbazing was er eigenlijk geen schade aan het materiaal. We zijn wel zeer hard verschoten echter .

We probeerden nog tevergeefs een warm shower verblijf vast te leggen, maar wegens het slechte internet is dit niet gelukt … en de jeugdherberg waar we naar belden kostte £360 pond per nacht (en dat was dan weer boven ons budget) … camping dan maar weer.

Ondertussen waaide het zo hard dat je al gerust van storm kon spreken … heel onaangenaam. Enkele tenten hangen half uit elkaar, de onze (een Carl Denig, waar we niet bijzonder hard van onder de indruk zijn) houdt het tot nu toe nog. De fietsen hebben neergelegd uit schrik dat ze omvallen (ondanks hun zeer stabiele staander) en verder vliegt het eten uit ons bord en waaien zelfs de volle colablikjes van de tafel. 

Misschien vinden ze dit in Schotland normaal, maar zo’n weer hebben we in België nog nooit meegemaakt.