Wat is de beste optie, een weehoo of de follow me? Hieronder een vergelijking van de beide systemen

De weehoo

De foto die je hier ziet is de weehoo, een aanhangligfietsje dat je op een koppelstuk aan je zadelpen klemt.

Voor ik onder mijn voeten krijg, dat ik in het midden van de straat fiets. Dit is wel degelijk een fietspad, op de deltawerken in Nederland (natuurlijk).

Deze weehoo hebben we nieuw aangekocht en wordt veel gebruikt dus we kennen het goed in al zijn voor- en nadelen *.

Prijs: €349 + €29,9 voor extra koppelstuk voor bevestiging op 2e fiets (dit is een richtprijs, gevonden op de eerste webshop die ik op het internet vond)

Leeftijd: 2-9 jaar

Monteren en demonteren: De weehoo alleen monteren op de fiets is niet gemakkelijk, toch wel mogelijk. Als de kinderen zelf kunnen instappen en zichzelf inklikken is het zeer gemakkelijk. Zoniet is het toch wat gesukkel om alleen het kind in het stoeltje te plaatsen en vast te gespen (maar weer, niet onmogelijk)

Ruimte: De weehoo kan uit elkaar gehaald worden (wat bijvoorbeeld gemakkelijk is voor een transport in de auto). Bij dagelijks gebruik is dit nu echter niet de bedoeling en neemt deze toch behoorlijk wat plaats in om weg te zetten

Combinaties: De weehoo kan gecombineerd worden met achterfietstassen (zolang deze maar niet te hoog gepakt zijn), met iets op het bagagerek (een tweede kinderstoeltje echter) kan dit niet gecombineerd worden. Wat soms wel jammer is natuurlijk

Het fietsen en manoeuvreren: Fietsen met een weehoo is vanzelfsprekend zwaarder als zonder weehoo, zeker wanneer het terrein niet vlak is. Mijn ervaring is dat de kinderen in het stoeltje amper meetrappen. Ik wijd het aan het ontbreken van versnellingen. Dikwijls moeten ze te snel trappen, andere keren is het te zwaar. Hoe dan ook, de weehoo lijkt niet te motiveren tot kinderparticipatie.
De draaias ligt aan het zadel. Dit maakt het nemen van scherpe bochten (af slalommen tussen paaltjes) zeer moeilijk. Een beetje ervaring en voorzichtigheid in het begin is aangewezen.

Stabiliteit: de stabiliteit valt goed mee. In het begin is het natuurlijk wel even wennen. Zolang de kinderen niet wiebelen (of tijdens het fietsen bloemen willen plukken) is zelfs fietsen met 1 hand goed mogelijk.

Gewicht: op de site staat 12kg, ons exemplaar weegt in werkelijkheid 15,5kg

Veiligheid: De weehoo heeft een goede gordel en gespen aan de pedalen. Het voordeel daarvan is dat slapen in de weehoo geen probleem is. De pedalen-gesp wordt bij ons enkel gebruikt als de kinderen effectief moe zijn en willen slapen

Voordelen: gemakkelijk te installeren op een andere fiets (mits kleine aankoop van een koppelstuk), kinderen zitten goed vast en kunnen slapen onderweg

Nadelen: neemt veel plaats in, duur

Conclusie: De weehoo lijkt door zijn hoge prijs, en de ruimte die hij inneemt, eerder een luxeproduct. De doelgroep lijkt me vooral de fietsers die regelmatig langere ritten met de kinderen doen. Wij hebben ook een fietskar, die daarvoor ook kan dienen, maar uit de fietskar zijn de kinderen echter uitgegroeid, terwijl de weehoo in principe kan gebruikt worden tot de kinderen zelf het hele stuk fietsen.

De follow-me

Van de follow-me heb ik geen foto’s, maar dit vind je online wel. Dit is een systeem om een kinderfiets aan te klikken. Dit systeem zit vast bevestigd op de ouderfiets.

Prijs: €265 (per volwassenefiets) + €24 (voor extra koppelstuk voor op een kinderfiets

Leeftijd: 2-9 jaar (voor fietsen van 12-20″)

Monteren en demonteren: ik vermoed dat dit ongeveer gelijk is als bij de weehoo

Ruimte: dit neemt niet veel plaats is. De volwassenenfiets is natuurlijk wel een stuk zwaarder met het opzetstuk van 4kg

Combinaties: De follow-me kan gecombineerd worden met achterfietstassen en in tegenstelling tot de weehoo met een tweede kinderstoeltje echter.

Het fietsen en manoeuvreren: Fietsen met follow-me is vergelijkbaar als met de weehoo. Misschien zijn de kinderen meer geneigd om mee te fietsen, maar dat durf ik niet garanderen. Het nemen van scherpe bochten  is gemakkelijker als met de weehoo, vermits de follow-me gewoon volgt.

Stabiliteit: de stabiliteit is ok, net zoals de weehoo

Gewicht: 4 kg voor het adaptorstuk, en dan natuurlijk nog de kinderfiets.

Veiligheid: Het is belangrijk dat de kinderen goed blijven zitten, niet wiebelen en niet vallen. Bij extreem wiebelen kan het fietsje zelfs loskomen.

Voordelen: kinderen kunnen zelf fietsen als ze willen, neemt weinig plek in, gemakkelijk uit te breiden naar verschillende kinderfietsen

Nadelen: niet gemakkelijk om te zetten op de andere ouderfiets, voor lange ritten minder geschikt omdat de kindjes echt actief moeten rechtzitten op de fiets, voor iets oudere kindjes (die al flink kunnen blijven zitten)

Conclusie: De follow-me lijkt me eerder geschikt voor kinderen die wel graag willen fietsen, maar de afstand nog niet helemaal kunnen afleggen. Of bij gevaarlijke punten, om de kinderen even aan te koppelen.

Wat is de beste keuze dus, tussen beide systemen? Ik denk dat dat vooral afhangt van wat je ermee wil gaan doen.

* update: dit hadden wij. De weehoo zijn we ondertussen ontgroeid. Nu rijden me rond met 2 pino hase fietsen, die nog leuker zijn.