Afstand 35km – Hoogtemeters 505 – Bestemming Norcia (Italië) – Overnachting AirBNB

En wij dachten dat we goed gingen slapen … wat we niet verwacht hadden, was dat het vannacht ging vriezen.  En dat het koud was, dat was niet het grootste probleem, maar als de temperaturen zwaar zakken (wat het geval was) kan er veel condens zijn. Onze slaapzakken werden dus nat, klammig en koud … hoogst onaangenaam.

    

De rit was kort en mooi … eerst bergop (stijging rond 6%, nog net goed te doen) tot 1200 meter hoogte en dan 15km geleidelijk naar beneden tot in Norcia. Soms zijn bergpassen door gebergten (nu Apennijnen, maar we fietsten ook al de Pyreneeën) veel aangenamer dan zogezegd minder bergachtig gebied.

Alhoewel de jongens nog steeds sneller fietsen … als we aankomen staat Vic klaar met zijn chronometer “Mama, we zijn al 5minuten en 30 seconden op jullie aan het wachten”

Het weer was zeer mooi, wat de kans gaf om ’s middags de tent en de slaapzakken allemaal te drogen. Schoon weer is toch wel gemakkelijk, alles droogt vanzelf en de zonnepanelen voorzien ons van meer dan voldoende stroom.
   

Onderweg schrok ik weer, met bijhorend gegil, van een slang op de straat. Waarop Liv “Ik had ze wel gezien, maar ik dacht, ik ga het niet tegen mama zeggen anders schrikt ze weer zo”. Blijkbaar ben ik, in ons gezin, de enige die een slang maar eng vindt.

 

Op weg naar Norcia zagen we weer veel schade. Huizen ingestort, een kerktoren die naast de kerk lag, de muur van het kerkhof dat in puin lag, mensen die wonen in een caravan in hun tuin. En de buitenwijk van Norcia zelf is precies oorlogsgebied, zelfs vrij recente gebouwen liggen in puin, en er wordt volop gewerkt aan nieuwe ‘voorlopige’ huisvesting.

Blijkbaar gaat dit niet over 1 aardbeving, maar er zijn er echt vele in deze regio. Je had de aardbeving van augustus 2016 en dan die van oktober 2016 (waar Norcia epicentrum was) en dan weer januari 2017. En in een bergdorpje wonen lijkt dan wel idyllisch … maar het maakt je ook wel ontzettend kwetsbaar omdat er zo weinig toegangswegen zijn. Wij merkten nu ook dat er verschillende wegen nog steeds afgesloten zijn, wegens tunnels bruggen die onstabiel geworden zijn.

We leven mee met deze Italianen die hierdoor getroffen werden, onze airBNBhost verontschuldigde zich bijna voor de staat van het stadje. Terwijl wij dit gewoon zo jammer vinden voor hen.