Eerder heb ik al eens iets geschreven over het CANVAS programma “Low Impact Man”.

lim

Ik dacht dat alle 3 afleveringen online te bekijken waren, maar blijkbaar is ’t enkel de eerste die je op de site kan bekijken. Daarmee dat ik aflevering twee jammer genoeg gemist heb. Gelukkig heb ik de derde en laatste nog kunnen meepikken.

Het beoogde doel om zijn ecologische voetafdruk terug te brengen naar 1,6 ha is jammer genoeg ‘juist’ niet gelukt. Ik denk dat hij op 1,66 ha ofzo geïndigd is.

Dit komt al bij al goed in de buurt van zijn beoogde einddoel maar het meest frapante vind ik dat dit allemaal komt door het huis waarin hij woont. Een energie-audit wees uit dat de isolatie op NIETS trok, het huis was zo slecht geïsoleerd dat het zelfs niet meer op de quotatieschaal paste. Alle warmte ging weg langs het dak, de ramen waren van enkel glas, overal waren spleten en kieren.

Na deze vaststelling, leek het me echt zonde wat LIM, en niet te vergeten zijn kinderen die natuurlijk ook in het project betrokken waren, allemaal over hadden om energie te besparen.
15°C in huis, jezelf wassen met lauw regenwater, elke dag fietsen om zo energie te produceren, koken in een hooikist, … dat lijkt mij toch geen pretje.

Desalnietemin een goed programma dat me weer eens heeft doen nadenken over mijn manier van leven. De grote opofferingen zal ik waarschijnlijk niet maken, maar beginnen bij mezelf en de kleine gemakkelijke dingen, dat moet toch lukken. De sticker tegen drukwerk en ongeadresseerde reclame ga ik deze vakantie alvast halen bij ’t gemeentehuis ;-)

Swoit, hierbij sluit ik deze moralistische post.