Gezinsfoto

 

Mijn mama mag me verbeteren als fout ben, maar ik denk dat ik 15 was toen deze foto getrokken werd. Ik meen me te herinneren dat dit onze eerste gezinsfoto was na het overlijden van onze papa. 

Annelies,

Jij zal jezelf lang zien als iemand die voor haar 30 zeker geen kinderen wil, misschien wel nooit!
Je bent immers niet direct de kinderliefhebber, niet het meisje dat graag gaat babysitten, de charme daarvan begrijp je niet.

Wel, bijna 20 jaar later ben je nog steeds niet de grote kindervriend. Maar heb je wel 2 eigen exemplaren rondlopen. Je mama had gelijk “Je eigen kinderen zijn anders, die zijn wel tof, en dat geldt trouwens ook voor petekindjes”

Je laat je soms wat teveel imponeren, door mensen die slimmer zijn en door mensen met veel mooie woorden en zelfverheerlijking.

Laat je niets wijsmaken, neem niet alles voor waar aan wat ze zeggen en stop met te twijfelen aan jezelf en te denken dat de anderen beter zijn.
Loze woorden zijn immers gemakkelijk gezegd.
In het (werk)leven is er trouwens ook meer nodig dan enkel slim zijn. Met mensen kunnen omgaan, kunnen werken, anderen helpen, positief zijn, structuur bieden, kunnen motiveren, …. dat zijn kwaliteiten die zoniet belangrijker zijn en geapprecieerd worden door je naasten.

Je denkt dat je later een carrièrevrouw wordt.

Maar gaandeweg zal je ontdekken dat er nog zoveel meer in het leven is, een carrière zal niet meer het hoogste doel zijn. Een job die je meestal graag doet, en probeert goed te doen, leuke collega’s en een baas die je appreciëren, … dat is misschien belangrijker dan een grootse carrière.

Je hebt schrik van ouder worden, 30 lijkt je al gigantisch oud

Wel, die schrik om ouder te worden, dat heb je op je 34 nog steeds. Maar als ik je kan troosten, tot nu toe is het steeds onterecht gebleken. Het wordt nog steeds beter en als we de onderzoeken mogen geloven blijft het geluksgevoel nog een hele tijd stijgen.

Verveling, dat is ook iets dat uit je leven zal verdwijnen.

Niet abnormaal, ouder worden geeft ook meer vrijheid.
Je hebt meer vrijheid in de keuze van de mensen waarmee je omgaat (nu ben je voor het grootste deel aangewezen op de mensen van de klas en de scouts), je hebt meer keuzes in wat je doet, in welke vrije tijdsbesteding die je doet en je krijgt meer de kans om je eigen persoonlijkheid te ontplooien.
Het geld dat je verdient geeft je daarbij een pak mogelijkheden, geld mag geen doel zijn op zich maar maakt het allemaal wel gemakkelijker.

Je bent al enkele keren met je kop tegen de muur gelopen

wees gerust, je zal nog veel stomme dingen doen. Het is echter niet nodig om hier spijt van te hebben, want zolang je hieruit blijft leren, word je er een beter en wijzer mens van.
Wist je trouwens dat de volwassenen ook niet alle wijsheid in pacht hebben en dat ik zelfs op mijn 34 nog constant evalueer en evolueer. Laten we hopen dat we dat nog héél ons leven willen blijven doen.

Je voelt je soms anders

Misschien zijn de mensen ondanks hun vele gelijkenissen allemaal wel anders. Jij voelt je soms een buitenstaander en ook nu voel ik me soms nog een beetje een ‘loner’. Het verschil is, dat ik daar geen problemen meer mee heb.
Ik veronderstel dat we hoe langer hoe meer op onze mama beginnen lijken.

Wat je wel best zo snel mogelijk kan beseffen

koppigheid is geen mooie capaciteit. Koppigheid en boosheid vreten enkel je energie weg. Leer loslaten, vergeven en zelfs vergeten … dat is misschien zelfs de sleutel van geluk.

En steek geen energie meer in vriendschappen die niet meer wederzijds zijn … dat hoort bij het leven, laat het los!!!

Ten slotte wil ik je nog wat wijze raad meegeven, beide uit de mond van je kleine zusje. Gek hé, dat je dat kleine zusje meer en meer als een evenwaardige vriendin zal beschouwen.

Als je de anderen wil begrijpen, besef dan eerst “Niet iedereen is zoals jij, en denkt zoals jij”

Investeer in ervaringen en niet in bezittingen.

Ik zou zeggen, schrijf je me terug? Misschien als je 34 bent, een brief naar je 45-jarige zelf?

 

 

 

Deze brief kadert in het #boostyourpositivity project van Activia.