Waarom doe jij aan “weight watchers”, jij hebt dat toch niet nodig? is een vraag die me regelmatig gesteld wordt.
Zeer ergerlijk voor mij, maar ik begrijp deze vraag wel. Ik weet immers ook dat ik geen overgewicht heb.

Maar awel, ik wou terug in die jeansbroek kunnen, die ik droeg voordat er sprake was van een Vicje. ’t waren slechts 3 kilo’s die eraf moesten, en daarna was ik terug als weleer.
En ja, ik weet het, die 3 kilo’s waren niet storend, en ik had best gewoon een nieuwe broek kunnen kopen, maar ik vind dat ik het recht heb om terug te willen zijn hoe ik ooit was.

En er was meer, ik zit al een hele tijd in een serieuze winterdip en mijn levensstijl was nu ook niet super gezond (op vlak van voedsel dan, want ik loop nog steeds ongeveer 25km per week).
Veel bokes met speculoospasta ’s morgens (en in ’t weekend koffiekieken), een dessertje ’s middags, een koekske tussendoor en een pak chips in de zetel met een pintje. En ik probeerde wel wat gezonder te doen, in de hoop wat meer energie te krijgen en wat minder kilo’s, maar op eigen wilskracht ging dat precies toch niet.

En zo kwam ik -ik weet al niet meer wat de aanleiding was- op de weight watchers, en voor ik het wist had ik me ingetekend op een 3 maanden plan … online … niet met deelname aan de bijeenkomsten enzo.
Ik was nog niet meteen super overtuigd dat dit mijn ding ging zijn … punten tellen, eten wegen enzo … maar blijkbaar (en neen, dit is geen gesponsorde post) past het wel bij mij.

Dagelijks geef ik dus in, via internet of de iPad, wat ik eet. In eerste fase kreeg ik 26 punten per dag, met nog eens 49 per week die ik naar eigen goeddunken mocht verdelen.
Maar 26 punten da’s dus echt niet véél, een zwaar biertje is al 7 punten, en ne koffiekoek is er wel 9 !!! Groenten en fruit zijn echter gratis. En met sporten kan je zelfs punten winnen (een uur lopen is 9 punten waard).
Zondigen mag … zo at ik op een dag 74 punten (en dan heb ik feitelijk nog niet zo héél zot gedaan) … maaar toch ging ik niet over mijn weektotaal, mits wat bijsporten en gebruik van de 49 punten weekextra.

Soit, de eerste week was een beetje wennen, en voelde ik me feitelijk ook een beetje belachelijk thuis (gelukkig verschiet Bjeurn van niets meer), maar ondertussen zijn nieuwe eetgewoontes aangekweekt, zijn alle kilo’s eraf en ben ik op het punt gekomen waar ik al 32 punten mag eten. Nu gaat het enkel om wat stabiliseren en de nieuwe goede gewoontes aanhouden.

Want ik heb echt wel nieuwe gewoontes aangekweekt, veel minder brood en veel meer fruit en groentes (en dat merk ik vooral aan onze hoeveelheid compost).

Ontbijt: magere yoghurt of magere platte kaas met een banaan of ander fruitje en ev. een boterhammeke met speculoospasta.
Recentelijk heb ik ook havermout ontdekt, vroeger lustte ik dit niet, maar vermits ik nu weet hoe gezond dit is, gaf ik het een nieuwe kans. En inderdaad, met havermout kom ik tot aan de lunchpause om 12u30 toe zonder hongertje. En raar maar waar, na enkele keren proberen lust ik het super graag. Ik zal de stelling moeten bijtreden dat je iets eerst 10 keer moet proeven om het te leren graag te eten.

Middagmaal: 2 dikke snede’s zelfgemaakt brood met kaas, soep en 2 stukken fruit

Tussendoor: Fruit, rijstkoeken, maiswafels, fruit, rozijntjes

Avondeten: Soep (zonder brood erbij) en een gewoon avondmaal, maar ik eet wel wat meer kip ipv gehakt, schep wat minder patatten en wat meer groenten.

’s avonds: Theetijd

Honger heb ik nog niet gehad, ik denk dan eerder “snoep gezond, snoep een appel” waarop ik meestal beslis dat ik toch geen honger meer heb.
Wat niet wil zeggen dat ik nooit meer snoep hoor … Maar minder frequent en ik geef het dan wel eerlijk in. Om dan te merken dat snoepen in beperkte mate echt wel mag. ’t is alleen dat -in beperkte mate- dat niet echt in mijn aard ligt.
In Berlijn heb ik geen punten geteld, met als gevolg dat er wat gewicht bij was.
Maar mijn stelling “Wat er snel bij is, gaat er ook snel weer af.” bleek te kloppen.

En is het omdat de winter tegen zijn einde komt, en de dagen lengen, of door mijn gezondere levensstijl, ik laat het in het midden, maar de winter dip lijkt ook voorbij.