sonywalkman

In 2002 startte ik met lopen, tegen al mijn verwachtingen in was ik meteen in de ban van het lopen. Ik begon met een “start 2 run” en stopte er niet meer mee.

Al 13 jaar mag ik me dus een enthousiast loopster noemen … al is er op 13 jaar veel veranderd, en niet enkel het feit dat mijn jaarlijkse kilometers enkel stijgen.

Start2run
13 jaar geleden kon je nog niet beginnen met aanmoedigingen van Evy Gruyaert die in je oor fluistert.
Wel had ik een papiertje met minutenschema dat mijn mama ooit had gekregen bij ter voorbereiding van de rexona’s lady’s run. Dat minutenschema schreef ik dan op mijn hand als ik ging lopen.

Muziek
Nu luister ik meestal naar een podcast of een spotify playlist op mijn smartphone en een tijd geleden was dat de iPod (totdat deze stierf in mijn wasmachine).
Maar vroeger liep ik met een walkman in mijn hand, met waarschijnlijk een cassette van Clouseau ofzo (want zo groot was mijn collectie cassettes nu ook niet). Meermaals ben ik uitgelachen omdat ik precies ging lopen met mijn brooddoos in mijn hand.
Als ik naar bovenstaande foto kijk, vind ik de hoofdtelefoon ook behoorlijk old skool … ik herinner me dat die oorbescherming ook meestal snel stuk was.

Populariteit
Sinds Evy is lopen enorm populair geworden, en dat is duidelijk merkbaar. Als ik kijk in mijn vriendenkring zijn er ongelooflijk veel mensen die op regelmatige basis lopen … wat leuker en gezelliger is … en wat het gemakkelijker maakt om een looppartner te zoeken.
Vroeger kende ik maar enkele lopers, mijn mama, zus, Bjeurn en 2 vriendinnen … dat was het.
Van een loper kijkt nu niemand meer op … vroeger was een loper bijna iets exotisch.

Loopwedstrijden
De loopwedstrijden schieten tegenwoordig ook als paddenstoelen uit de grond. Urban trails, dwars door alle steden, …..
13 jaar geleden waren de 20km van Brussel en de 10 miles van Antwerpen ‘de’ grote loopevenementen.
Ik heb het enerzijds een beetje moeilijk met al de grote stadslopen die erbij zijn gekomen, vooral omdat ik ze verschrikkelijk duur vind.
Dan kies ik liever voor een gezellige stratenloop met democratische prijzen.

Sportschoenen
Mijn loopschoenen koop ik nu bij een gespecialiseerde loopwinkel waar je op een loopband bestudeerd wordt. Waarschijnlijk bestond dat 13 jaar geleden ook al, maar toen kocht ik mijn schoenen gewoon in de Brantano, nadat ik eerst een bij de verkoper had geïnformeerd wat nu feitelijk de loopschoenen waren. (geen wonder dat ik al snel geblesseerd was)

Loopcomputer en loopplatform
Tegenwoordig loop ik met mijn Garmin Forerunner 305 (ook al 5 jaar oud, maar nog steeds niet gedateerd). En op Endomondo, Strava, Nike+, Runkeeper, Garmin Connect …. heb ik allen een account (maar endomondo is mijn hoofdplatform).
Vroeger liep ik met een chronometer … een echte chronometer want zelfs een digitaal horloge had ik niet. Om mijn snelheid te weten reed ik mijn looptoertjes na met de fiets met kilometerteller.
Mijn loopplatform bestond uit een excelfile … mijn logboek.
Hierin had ik een tabblad met alle workouts (datum, tijd, afstand als ik deze wist, snelheid, welke schoenen, mijn gewicht, en wat opmerkingen) waaruit ik grafieken trok.
En die grafieken die kon ik met niemand vergelijken ;-)

Kleding
Mijn loopkleding was allemaal van katoen. Dat lag waarschijnlijk ook wel aan mijn beperkte studentenbudget maar ook aan het ontbreken van een decathlon waar je goedkoop kwalitatieve, technische kledij kan kopen

Extra’s
Loopaccesoires had ik niet. Geen drinkbelt (ik passeerde gewoon nog eens langs thuis waar ik wat drank klaarlegde), geen spibelt, geen gellekes (was ook niet nodig want zo veel liep ik nog niet)

 

En jullie … hoe liepen jullie vroeger? Hebben jullie nog leuke anekdotes?