Afstand 56km – Hoogtemeters 308 – Bestemming Kirkkonummi (Finland) – Overnachting wildkamperen op een grasweide

    

    

Onze fietsroute richting Åland liep dwars door centrum Helsinki. De stad steeg hierdoor meteen enkele plaatsen in mijn citytripranglijst … ten eerste is Helsinki super fietsvriendelijk en ten tweede kwamen we ook langs hele schone plekjes … bv het Suvilahti skatepark.

Liv zei (toen we op een gigantisch breed fietspad reden) “Ik voel me precies een auto, en dat is leuk, dan voel ik me ook belangrijk.”  En ze heeft daar een punt, daar gaat het wat om  .. dat fietsers zich ook welkom voelen.

     
De rest van de dag was gewoon super mooi en perfect ingericht om te fietsen dankzij (of desondanks?) het feit dat het hier vrij dicht bevolkt lijkt. Er zijn 5,5 miljoen inwoners en die wonen precies allemaal hier, of dan toch alle Finnen met een boot want ik denk dat ik nog nooit zoveel boten zag als hier.

Voorts reden we idyllisch; voornamelijk verkeersvrij, langs strandjes, afgeronde rotsen, vrouwelijke vissers, speeltuinen en havens. Finland blijkt niet vlak zoals we initieel dachten, er zijn veel korte pittige hellingen. Maar het water maakt veel goed, we zijn hier nog maar 4 dagen en op 3 ervan zijn de kinderen het water ingedoken.

De Finnen staan bekend als nors, daar hebben wij hier echter nog niets van gemerkt. We worden regelmatig aangesproken, zelfs als we citytrippen (dus zonder onze fietsen) werd ons gevraagd of we hulp nodig hadden met de weg. Voorts worden we veel aangesproken op onze reis en onze fietsen, wij hebben de indruk dat hier graag gefietst wordt … bakfietsen maken hun opmars en ook ons vindt men interessant.

Het is vandaag 10 juni en de dagen lengen zienderogen. Hoewel het nog geen midzomernacht is en we ook niet boven de noordpoolcirkel zitten wordt het hier nog amper donker. Even illustreren eerste licht 2u20, zonsopgang 3u59, zonsondergang 22u44, laatste licht 0u24. De tijd van zonsopgang en zonsondergang wil dus niet alles zeggen. Het nadeel aan het lange licht is dat je niet geneigd bent om je bed in te kruipen en ook dat (bv. op de camping) mensen minder geneigd zijn om stil te zijn en dat er na middernacht nog behoorlijk wat lawaai kan zijn.

Deze nacht doen we van wildkamperen, vermits het niet zo desolaat was als we dachten is het plekje ook geen topper, maar uiteindelijk wel best ok. Misschien zijn wij te verwend aan het worden.