Afstand 37km – Hoogtemeters 163 – Bestemming Mariehamn (hoofdstad van Åland in Finland) – Overnachting Camping Grona Udden


De laatste dag in Finland alweer, wij zijn altijd een beetje weemoedig als we een land verlaten, ook nu. Al verwachten we dat Zweden wat meer van hetzelfde zal zijn, want Finland was voor mij een beetje hoe ik me Zweden voorstelde.

We hebben maar een klein deel van Finland gedaan maar dit is ons wel enorm goed meegevallen. Weinig verkeer, veel gescheiden en brede fietspaden, mooie natuur, zowat overal zwemgelegenheid, een golfloze en zoutarme zee, veel hazen, afgeplatte toegankelijke rotsen met zacht mos erop, toffe campings met veel faciliteiten zoals keukens en gemeenschappelijke ruimtes, …

De winkels bleken duur, dit is met stip het duurste land voor inkopen dat we al gedaan hebben (en we hebben hier amper iets van alcohol gedronken), maar dit wordt dan weer deels gecompenseerd door de mogelijkheid tot wildkamperen. Naar het schijnt zijn Zweden en Noorwegen duurder … we’ll keep you posted. 

In plaats van naar het Noorden tot in Vaasa te fietsen kozen we voor de zuidkust en de Ålandarchipel. Ik vermoed dat dit een goede keuze was, de weg naar het noorden was waarschijnlijk wat eentonig geworden. Alhoewel we wel benieuwd zijn naar hoe het daar is … en dat is een tof gevoel vind ik, dat er nog zoveel te ontdekken valt.

De Finnen hebben we jammer genoeg niet beter leren kennen, via Warm Showers lukte het ons alvast niet om bij de locals te logeren en zo wat meer over ‘de Fin’ te weten te komen, en de gesprekken onderweg bleven vrij oppervlakkig. Wij hebben nu de indruk dat Finnen allemaal een boot hebben en 1 of meerdere vakantiehuizen. 

In elk geval, Finland was geweldig, voor mij misschien wel het leukste land tot nu toe (maar dat zeg ik wel meer bij het verlaten van een land)

En nu op naar Zweden … “Ship Ahoi”