Zeg nooit zomaar ‘sjaal’ tegen een ‘stola’

2017-10-24T22:40:12+00:00september 2nd, 2009|Categories: Uncategorized|Tags: , , |18 Comments

stola

56 vierkantjes, 720 meter draad en naar schatting meer dan 30u intensieve arbeid gespreid over een maand zitten er in deze stola.

‘Ik kan goed haken’, verzekerde ik Bjeurn, toch had ik al 5 vierkantjes fout gehaakt voordat ik doorhad hoe het nu eigenlijk moest. Ik had ook pas laat door dat je de vierkantjes direct aan elkaar moet haken en dat dat dus niet op ’t einde gebeurt. Gelukkig verwittigde ons mama me op tijd… als je in de helft zit, kan je al de afgewerkte vierkantjes nog mee inhaken.

Meestal vind ik gehaakte dingen niet zo mooi, maar mijne stola vind ik geweldig. Binnenkort sta ik bekend als die één met hare stola ;-)

Stola
 • haaknaald maat4
 • genoeg katoen (720m heb ik gebruikt) dat geschikt is om met een 4 te haken
 • héél veel geduld
 • en indien je niet meer kan haken … ziehier een overzicht van de verschillende steken

Hieronder het telpatroon voor één vierkantje, als je weet dat de witte bollekes losse zijn, de zwarte bollekes halve vasten, de kruisjes vasten en de streepjes stokjes kan je normaalgezien verder.

schema

Vierkantje:
*begin: haak 7 lossen en sluit met een halve vaste tot een ringetje.
*1e toer: 12 vasten (haaknaald gewoon door het midden van het ringetje)
*2e toer: 4 lossen en dan 11 maal een stokje gevolgd door een losse (het stokje telkens in de onderliggende vaste). De toer afsluiten met een halve vaste in de derde losse van het begin van de toer
*3e toer: 6 lossen en dan 11 maal een stokje gevolgd door 3 losse (het stokje telkens op het onderliggende stokje. De toer afsluiten met een halve vaste in de derde losse van het begin van de toer.

*4e toer: 12 keer telkens 5 vaste haken op de 3 onderliggende lossen. Let wel … de haaknaald niet in de lossen foefelen, maar gewoon eronder gaan (simpeler en mooier)

*5e toer: twee halve vasten op de onderliggende rij met vasten. Telkens op de derde vaste (de derde van het groepje van 5) een nieuwe vaste haken. Hierna 4 lossen. Dit weer 12 keer doen. De toer afsluiten met een halve vaste in de eerste vaste.
*6e toer: op elk groepje van 4 lossen maak je 3 vasten, enkele lossen (het eerste groepje 4, dan weer 4, dan 8, 4, 4, 8, 4, 4, 8, 4, 4, 8) en terug 3 vasten. (voor de vasten weer gewoon onder de lossen gaan, en niet ertussen foefelen)

Toer afsluiten met een halve vaste op de eerste steek van de rij.

Verbinden van de vierkantjes
De vierkantjes moeten wel direct aan elkaar gezet worden, dit gebeurt met de lossen van de laatste rij. De 8 lossen dienen om de hoeken te verbinden, en de 4 lossen om de zijkanten te verbinden. De stola bestaat uit 14 rijen van 4 vierkantjes en het verbinden gaat als volgt…  om de hoeken te verbinden, haak in de laatste toer eerst 4 lossen, steek dan de haaknaald in het boogje van de 8 lossen van het vierkantje waaraan je het nieuwe vierkant moet verbinden. Maak een draadomslag en haal hem in een keer door het boogje en door de  lus op de haaknaald, en maak nu de boogje af met de resterende 4 lossen.
Om de zijkanten te verbinden is het dezelfde werkwijze maar met twee lossen, haaknaald door het boogje van 4 lossen van het te verbinden vierkantje en dan de boog verder afmaken met de resterende 2 lossen.

En op ’t einde, de draadjes wegwerken (ook nog een geweldig leuk taakje …not)

En ’t volgende projectje is een sjaal breien. Ik ben het breien al helemaal verleerd, maar dat zal ook wel weer snel terugkomen. Ik vind het wel gezellig, met een handwerkje in de zetel … want voor de goeie koop moet ge ’t niet doen… ik ben ervan overtuigd dat ge in de winkel goedkopere sjaals vindt.

Misschien moet ik voordat ik begin te breien ook eerst een breiwerkzakje stikken … en zo blijft ne mens bezig (en is er een excuus om nog niet aan ’t kleedje te beginnen)

18 Comments

 1. Vixilady 2 september, 2009 at 10:09 - Reply

  Waaw, supermooi gedaan!!
  Ik ben al benieuwd naar je breiwerkjes!

 2. Isabel 2 september, 2009 at 10:15 - Reply

  Heel mooi!

 3. Saar 2 september, 2009 at 10:54 - Reply

  Haken (en breien ook) is de max! Ik word daar compleet ‘zen’ van! :)

 4. Machteld 2 september, 2009 at 10:55 - Reply

  jij bent echt wel een actief bijtje! :-)

  Ik begrijp echt ni waar je al die tijd vandaan haalt. En vooral de moed en het geduld om het af te maken…Ik begin er wel aan, maar dan geraakt dat ergens achteraan een kast. hihi.

 5. Lichtindeduisternis 2 september, 2009 at 11:32 - Reply

  Mooi! Maar ik ga het toch bij breien en borduren houden. De haaksteken zitten te ver weg in mijn geheugen. Weet je wat ook leuk is? Kindertruitjes breien. Snel klaar en zó schattig! Onze zonen hebben altijd veel succes gehad met een zelfgebreid kabeltruitje in jeansblauw.

 6. fie 2 september, 2009 at 14:08 - Reply

  ’t is dat oudenaarde en mechelen een beetje ver uit elkaar liggen. maar ook hier zijn er paar enthousiastelingen aan het haken en breien geslagen, met zelfs een heus brei alias kletsclubje ;-)

 7. Sylvie 2 september, 2009 at 14:12 - Reply

  *slik* Waw! Ik ben echt onder de indruk! Knap zeg!

 8. Annelyse 2 september, 2009 at 15:18 - Reply

  @Saar: ja dat is echt ontspannend hé.
  @Machteld: Bjeurn dacht ook dat ik de stola nooit ging afkrijgen (’t is idd wel ontzettend veel werk) ;-)
  @Lichtindeduisternis: awel ik denk dat mijn volgende project (na de sjaal) ook een truitje wordt, dat is idd wel super schattig.
  @fie: ja wel jammer want het klinkt wel héél leuk
  @de rest: bedankt ;-)

 9. Maaike 2 september, 2009 at 16:40 - Reply

  Leuk en mooi! Heb het direct afgeprint om zelf te maken! Merci hé!

 10. Annelyse 2 september, 2009 at 16:45 - Reply

  @Maaike: Allé, dan heb ik niet voor niets de werkwijze erbij gezet ;-) Veel succes.

 11. prutsen 2 september, 2009 at 21:47 - Reply

  Oooooh, dat zou ik nu zo graag willen kunnen. En het fijne is dat je dat gewoon overal mee naartoe kan nemen. Wat met mijn naaiwerkjes niet echt lukt.
  Als ik iets meer tijd heb, ga ik die werkwijze toch eens uitpluizen. Misschien is er van de haaklessen vroeger op school toch nog iets blijven hangen ;-)

 12. Annelyse 2 september, 2009 at 22:30 - Reply

  @prutsen: bij mij is ’t ook gelukt op mijn middelbare school kennis. ’t voordeel is idd dat je een haakwerkje overal kan meenemen en dat je eens 10 minuutjes kan haken. Naaien daar moet je al min 2u voor uittrekken, of ’t is de moeite niet.
  En haken is gemakkelijker ;-)

 13. Kruimel 3 september, 2009 at 13:17 - Reply

  Mooi-hooi.
  Ik heb net een mutsje voor KleineMeid gehaakt, dus dit zou ook wel moeten lukken. Twijfel er alleen aan of ie voor de winter 2012 afraakt, mezelf kennende.

 14. Cisca 6 september, 2009 at 16:32 - Reply

  Wat mooi!!! Veel van mijn tijd gaat op aan naaien, maar als ik dit zie bedenk ik me dat ik toch eens meer moet gaan haken…

 15. handmaidliset 4 oktober, 2009 at 09:30 - Reply

  Oke, lang mee bezig geweest… Maar dan heb je wel wat! SUPER mooi geworden!!!!

 16. janny 5 maart, 2010 at 16:31 - Reply

  wat mooi zeg, ik ga ook mijn wolletjes en haaknaalden weer eens bijeen zoeken, dit werkt aanstekelijk

 17. janny 5 maart, 2010 at 16:36 - Reply

  wat mooi zeg, dit werkt aanstekelijk, ik ga op zoek naar haaknaald en wol.

 18. Hilde 23 mei, 2012 at 07:42 - Reply

  ’t Wordt supermooi.Ik heb al enkele vierkantjes klaar, maar ik begrijp niet goed hoe ze aan elkaar te zetten. Waar ergens haak je in de laatste toer de eertse vier lossen en die laatste vier? Kan je me helpen?

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.