Ik was al lang opzoek naar een goed en eenvoudig recept voor zandkoekjes. Voor iemand die jarenlang gebakken heeft uit “het bakboek voor kinderen” moet het immers niet al te ingewikkeld zijn.

En ik heb het gevonden. Eenvoudig en héél lekker.

Zandkoekjes

Zandkoekjes
  • 150g bloem
  • 100g boter rechtstreeks uit de koelkast
  • 50g suiker
  • Zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Een losgeklopt ei
  • Ev. wat kaneel / cacaopoeder

Doe de bloem, de suiker en het zout (ev. kaneel of cacaopoeder) in een kom. Voeg de (koude) boter in kleine stukjes toe. Kneed met je handen tot je uiteindelijk een zachte homogene bal deeg bekomt.

Bewaar 30 minuten in de frigo

Rol uit met de deegrol tot een halve centimeter dikte. Druk figuurtjes uit het deeg met koekjesvormen of ev. met een glas. Leg de koekjes naast elkaar op een ingevet bakblik of op bakpapier. De koekjes kunnen nog versierd worden met amandelnoten, hagelslag, …

Smeer met een kwastje of met een theelepeltje een beetje ei over elk koekje, zodat het mooi gaat glanzen na het bakken.

Bak 20min op 175°C in de oven tot de koekjes lichtbruin zijn. Na het bakken laten afkoelen. Bewaren in een luchtdichte trommel.