Zandkoekjes

//Zandkoekjes

Ik was al lang opzoek naar een goed en eenvoudig recept voor zandkoekjes. Voor iemand die jarenlang gebakken heeft uit “het bakboek voor kinderen” moet het immers niet al te ingewikkeld zijn.

En ik heb het gevonden. Eenvoudig en héél lekker.

Zandkoekjes

Zandkoekjes
  • 150g bloem
  • 100g boter rechtstreeks uit de koelkast
  • 50g suiker
  • Zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Een losgeklopt ei
  • Ev. wat kaneel / cacaopoeder

Doe de bloem, de suiker en het zout (ev. kaneel of cacaopoeder) in een kom. Voeg de (koude) boter in kleine stukjes toe. Kneed met je handen tot je uiteindelijk een zachte homogene bal deeg bekomt.

Bewaar 30 minuten in de frigo

Rol uit met de deegrol tot een halve centimeter dikte. Druk figuurtjes uit het deeg met koekjesvormen of ev. met een glas. Leg de koekjes naast elkaar op een ingevet bakblik of op bakpapier. De koekjes kunnen nog versierd worden met amandelnoten, hagelslag, …

Smeer met een kwastje of met een theelepeltje een beetje ei over elk koekje, zodat het mooi gaat glanzen na het bakken.

Bak 20min op 175°C in de oven tot de koekjes lichtbruin zijn. Na het bakken laten afkoelen. Bewaren in een luchtdichte trommel.

By | 2017-10-24T22:40:18+00:00 juni 17th, 2009|Tags: , , |14 Comments

14 Comments

  1. Kristof 17 juni, 2009 at 21:39 - Reply

    Had dat gezegd dat je dat zocht. Ik heb thuis nog een recept liggen uit Zonneland (met Spits de muis!)

  2. Lichtindeduisternis 17 juni, 2009 at 23:32 - Reply

    Het recept komt me bekend voor (of toch iets vergelijkbaars). Altijd lekker, zandkoekjes.

  3. annava 17 juni, 2009 at 23:33 - Reply

    Het begon goed, toen je zei dat het altijd gemakkelijk houdt maar toen las ik dat je de boter niet mag smelten maar in kleine stukjes erdoor moet kneden en dat is voor mij altijd een afknapper:)

  4. Tamara 18 juni, 2009 at 09:21 - Reply

    Komt op mijn to do – lijstje…
    Heel mooi gepresenteerd ook!

  5. Prutsen 18 juni, 2009 at 15:11 - Reply

    Als deze even lekker zijn als die koekjes met chocolade, zullen ze hier een groot succes worden. En fijn om de kinderen de vormpjes te laten uitsteken. Nog leuker als kleien.

  6. Kristof 18 juni, 2009 at 17:28 - Reply

    Kindjeshanden zijn supergoed geschikt om niet-gesmolten boter door deeg te mengen. Lekker knoeien.

  7. saartje 20 juni, 2009 at 13:52 - Reply

    Ik probeer dit receptje zeker. Het resultaat van al je receptjes is altijd jammie.

  8. Elise 8 mei, 2010 at 17:30 - Reply

    Hallo, ik ben een meisje van 12 en voor moederdag maakten we op school iets stoms ! mama is nu weg en ik las je receptje en dacht dit is gemakkelijk ik maak het! het staat nu in de frio

  9. Annelyse 8 mei, 2010 at 21:45 - Reply

    @Elise: dat vind ik nu echt super sè. Ik hoop dat mijn dochter dat binnen 10 jaar ook wil doen voor mij. Laat ze u en uw mama smaken

  10. leonie 9 september, 2010 at 19:24 - Reply

    lekker recept en makkelijk klaar te maken binnenkort maar even koekjes bakken met mijn dochter bedankt!

    groetjes leonie

  11. sana 12 december, 2010 at 21:18 - Reply

    Het is makelijk en lekker ;)

  12. Elke 11 juni, 2011 at 09:22 - Reply

    Ik zocht en vond een recept voor zandkoekjes en dan nog wel van ons Anneliesje. Super!! Groetjes, Elke.

  13. Annelyse 11 juni, 2011 at 22:10 - Reply

    @Elke: haha grappig (als Marianne me niet had ontmaskerd had jij het nu gedaan), nu hoop ik echt dat de koekjes ook smaken ;-)

  14. Astrid 12 mei, 2013 at 17:34 - Reply

    Wat een lekkere koekjes! Geslaagd recept! Ik heb er wat bloemsuiker opgedaan en dat gaf een leuk effect. Bedankt !!

Leave A Comment