Worteltaart wou ik al lang eens maken … en deze maand stond er een recept in het boekske van de Spar.

Ideaal om ons bezoek voor te schotelen … en een goed excuus om de dag nadien nog eens een vriendin uit te nodigen voor de koffie (want met dit recept ben je goed voor 16 porties … het is namelijk nogal een zware taart)

De taart was voor ons allen zeer geslaagd, maar je moet wel beseffen dat het niet is omdat er (een beetje) wortel in zit, dat dit een gezonde taart is. Het is eerder een caloriebom, net zoals een taart hoort te zijn.

Dit smaakt alvast naar meer … alleen jammer van dat marathondieet.

 

Worteltaart met noten

  • 320 g bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 2 koffielepels kaneel
  • 4 eieren
  • 400 g zonnebloemolie
  • 350 g suiker
  • 100 g noten
  • 270 g wortel
  • snuifje zout
    TOPPING
  • 350 g roomkaas (philadelphia ofzo)
  • 125 ml zure room
  • 140 g goei boter
  • 70 g poedersuiker
  • 50 g honing
  • Bresiliennenootjes 
  1. Verwarm de oven op 170°C en vet een springvorm in.
  2. Rasp de wortels
  3. Plet de noten tot ze de gewenste grootte hebben
  4. Klop 2 eieren en 2 eidooiers door elkaar. Bewaar het eiwit voor straks
  5. Klop de zonnebloemolie met de suiker in een kom, voeg al kloppend op lage snelheid het eimengsel toe.
  6. Meng de noten en de geraspte wortel erdoor.
  7. Zeef de bloem met het bakpoeder, natriumbicarbonaat en kaneel en voeg toe aan het beslag.
  8. Klop het eiwit met een snuifje zout stijf.
  9. Spatel het eiwit door het beslag, meng niet te lang, er mag nog wat schuim zichtbaar zijn
  10. Giet het beslag in de vorm, bak ongeveer 1 uur.
    Controleer of de taart gaar is door met een prikker in het midden van de taart te prikken. Als er niets meer aan de prikker hangt is de taart gaar.
  11. Laat de taart afkoelen
  12. Voor de coating, klop de boter met de poedersuiker en de honing licht en luchtig.
  13. Klop ook de roomkaas met de zure room luchtig en spatel de beide mengsels door elkaar
  14. Strijk het glazuur op de taart en besprenkel met de bresiliennenootjes